WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Binnenkijken in een arbeidershuis in Haarlem

Al bij de eerste bezichtiging zag Leontien het: een plafond met dubbel lijstwerk. ‘Een staaltje vakmanschap. Mooier krijg je het niet, dacht ik. Niets meer aan doen.’ Wat dat betreft vielen Leontien en Roland met hun neus in de boter. Ze konden onmiddellijk hun intrek nemen in het arbeidershuis dat in goede staat verkeerde. De vorige bewoner was zelfs al zo handig geweest de loods van een loodgietersbedrijf bij het woonhuis te betrekken.

Stapsgewijs!

Maar als je denkt dat er niets meer te doen was voor het toen nog kinderloze stel, heb je het mis. Leontien zag onmiddellijk welke mogelijkheden er schuil gingen in het huis. Hier zouden ze in de toekomst ruimte hebben voor een gezin, maar ook voor eigen werkkamers, een man cave, washok, een garage voor de motor, logeerkamer én woonkeuken die groot genoeg was voor feesten en partijen. Toch zou het nog acht jaar duren voordat die keuken er kwam. Leontien: ‘We hebben alles stapsgewijs aangepakt. Per project. Van het doorbreken van een muur tot het maken van een extra deur. Vooral de keuken was een klus, omdat de vloeren ongelijk waren: die ene ruimte was immers eerst een loods geweest. Maar door de nieuwe gietvloer is daar niets meer van te zien.

Poppenhuisliefde

De badkamer is een groot project dat nog op stapel staat – die wil ik in de huidige staat liever niet op de foto – en ook het uitbreken van de slaapkamer van zoon Julius zit in de planning. Bij hem willen we hetzelfde doen als wat we bij onze slaapkamer hebben gedaan: het kleine kamertje erbij betrekken voor nog meer vloeroppervlak. Omdat ik van beroep interieurstylist ben, laat Roland de inrichting aan mij over. Ik houd er rekening mee dat ik een lange man heb; de ruimte moet leefbaar en comfortabel zijn.’ Een passie voor wonen had Leontien als kind al. ‘Als meisje maakte ik meubeltjes voor mijn poppenhuis en veranderde ik mijn slaapkamer regelmatig. Ook gooide ik de huiskamer weleens helemaal om, als verrassing voor mijn moeder.’

Meer foto’s en tekst vind je in vtwonen 07-2018.

Bron: vtwonen 07-2018 | Fotografie & styling Jeltje Janmaat

nog meer: binnenkijken