WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Binnenkijken in een 100 jaar oud herenhuis in Haarlem

Bovenaan de wensenlijst van Karen en Luc? Een open haard om de lange wintermaanden extra knus te maken. Die vonden ze in dit 100 jaar oude herenhuis in Haarlem, plus verrassend veel originele elementen.

vtwonen 12-2020 | binnenkijken 100 jaar oud herenhuis haarlem | doorkijk naar de eettafel
Muurverf Wollig van Histor, wandkasten op maat gemaakt, glazen deuren Exlusive Steel, vloerkleed Ikea, eettafel Robuuste Tafels geverfd in kleur Schelp van Histor, stoelen Homestock, hanglampen Tom Dixon look-a-like Loods 5, kandelaars Sissy-Boy, Sjakies Haarlem en Blokker, servies Casa en Sissy-Boy, overige herkomst onbekend.

Op slag verliefd

In het hart van Haarlem staat het herenhuis waar Karen en Luc op slag verliefd op werden. In tegenstelling tot de buren – die oud vervingen door nieuw – hebben ze alle originele elementen die het huis rijk is behouden. ‘De authentieke tegels, het boograam in de woonkamer, het houtsnijwerk in de deuren en het gegraveerde glas: we waren meteen fan’, zegt Karen. ‘In de trap zitten de meeste uren’, vertelt Karen. ‘Voor elke helderwitte laag werd eerst honderd jaar aan verf verwijderd.’ Maar het is elke minuut waard geweest: in combinatie met de originele tegels zorgt de trap voor een prachtige entree.

vtwonen 12-2020 | binnenkijken 100 jaar oud herenhuis haarlem | gedekte tafel met goud en kerstboom
vtwonen 12-2020 | binnenkijken 100 jaar oud herenhuis haarlem | woonkamer
Muurverf links Dark Lead 118 van Little Greene, rechts Schelpenzand van Histor, eikenvloer
met Hongaarse punt Wijers Vloeren, bank Manchester van Bright Living, kussens
Sissy-Boy en Homestock, witte vloerlamp Diesel by Foscarini Fork, gouden vloerlamp Karwei, hanglamp Wicker van HKliving, schilderij Vintage Palmboom van Homestock, gordijnen Dot Shop in stof Ragga van Kobe, vloerkleed
Beni Ouarain van Rozenkelim, rieten stoel
Dennis Living Haarlem, bijzettafel Xenos, overige herkomst onbekend.
vtwonen 12-2020 | binnenkijken 100 jaar oud herenhuis haarlem | zwarte keuken
De granieten vloer is ambachtelijk gemaakt door Sminia Terrazzo, muurtegels zijn originele elementen in het huis, keuken en keukenkastjes Cook Devies Haarlem – merk onbekend, mand Loods 5, hanglamp Copper Tom Dixon, vaas van het tuincentrum, broodplanken gekregen.
vtwonen 12-2020 | binnenkijken 100 jaar oud herenhuis haarlem | gedekte tafel wit met goud
vtwonen 12-2020 | binnenkijken 100 jaar oud herenhuis haarlem | zwarte kaarsen op tafel
vtwonen 12-2020 | binnenkijken 100 jaar oud herenhuis haarlem | gedekte kerst tafel met gouden kommetjes

Boekenkast als wand

Karen: ‘Je zou nooit raden dat de boekenkasten een recente toevoeging zijn, ze lijken al 100 jaar bij het herenhuis te horen.’ Ze lieten deze bouwen om een grote ruimte op te splitsen en knusser te maken. Om geluid te dempen zijn er glazen deuren met stalen kozijnen tussen gezet. Ze kozen voor zwarte accenten om de kamers visueel met elkaar te verbinden en creëerden een warme sfeer, een prioriteit voor Karen en Luc.

Holly jolly Christmas

Tijdens de zoektocht naar een huis stond een open haard hoog op hun wensenlijst: gezellig tijdens de donkere wintermaanden en met kerst. Van alleen de gedachte aan avonden bij een knisperend haardvuur met haar man en dochter achter de piano, begint Karen al te stralen. Kerst draait voor het gezin om familie en gezelligheid. ‘Het eerste jaar in dit huis werd ik zo enthousiast van de hoge plafonds en de mogelijkheid om een ​​grote kerstboom te nemen, dat ik er een kocht die veel te hoog was’, lacht Karen. ‘Ik houd van de aanloop naar kerst. We maken alles gezellig, hebben altijd kaarsen aan en zorgen dat de voorraad houtblokken voor het haardvuur nooit op is. Met een goede Michael Bublé playlist op en een mok warme chocolademelk paraat wordt het absoluut een holly jolly Christmas!’

Kijk binnen in een huis vol kleur in Amsterdam.

vtwonen 12-2020 | binnenkijken 100 jaar oud herenhuis haarlem | zithoek met zwarte bank
vtwonen 12-2020 | binnenkijken 100 jaar oud herenhuis haarlem | slaapkamer
Muurverf Schelpenzand van Histor, verf op de schouw Strong White van Farrow & Ball, eikenvloer met Hongaarse punt Wijers Vloeren, stoel Dennis Living Haarlem, vacht herkomst onbekend, kussen Sissy-Boy, pot en plant Dennis Flowers Haarlem, vloerkleed Beni Ouarain van Rozenkelim, spiegel Metal van HKliving, tafellamp Bright Living, kandelaars gekregen. 

nog meer: binnenkijken