WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Binnenkijken in een geschakelde bungalow in Mierlo

Kansloze operatie om een bungalow met zitkuil en schrootjesplafonds te veranderen in een huis van nu? Ferdy en Michel lukte het spelenderwijs. Kwestie van een vleugje Milaan, een likje Hollywood én een kastje van de kringloop.

vtwonen 04-2020 | eetkamer met grote tafel met diverse stoelen Mierlo
De opvallende lamp komt uit een Parijse boetiek. Michel: ‘Daarna zijn we hem nooit meer tegengekomen.’ Teakhouten tafel Stijl&Co, met vintage Pastoe stoelen, Panton Chairs van Vitra en Bertoia stoel van Knoll. Vloerkleed Ebru.
vtwonen 04-2020 | stenen schouw met raampartij Mierlo
Het originele schrootjesplafond en de leisteen vloer typeren de stijl van de jaren 70. De vintage Artifort fauteuil is gekocht via Marktplaats.
vtwonen 04-2020 | huiskamer met roze behangend en hout plafond Mierlo
De zitkuil zorgt voor een speels niveauverschil met de eetkamer. Behang Symbol van Arte, Nuno gordijnen van Kendix Allure en de leisteen vloer kleuren de ruimte. Bank vtwonen, rond tafeltje Dutchbone, panter Yaya. Lamp op stok Zoeppritz. Open verzamelkast Maisons du Monde met onder andere porselein van Lenneke Wispelwey, beeldjes van Lammers & Lammers en bord van Fornasetti. Fauteuil Artifort. Bijzettafel Dutchbone.

Back to the 70s

Makelaarsbrochures prijzen een koophuis zelden aan om het authentieke jaren zeventig karakter. En toch trokken de zitkuil en de schrootjesplafonds Ferdy en Michel direct over de streep. Ferdy: ‘Dit is ons derde huis samen. Na een jarendertigwoning in Helmond, hebben we een tijd in een Vinex-wijk gewoond: met een kleine tuin en beperkte leefruimte.’ De landelijke omgeving van Mierlo, op loopafstand van de bossen en de Strabrechtse Heide, met Eindhoven op fietsafstand, lonkte. Ferdy: ‘Deze bungalow bood veel leefruimte op de begane grond, zonder plekken waar je niks mee doet op de verdieping.’ Michel: ‘Twee jaar geleden hebben wij dit huis gekocht van de eerste bewoners. In de loop der jaren was het gemoderniseerd, voorzien van vloerverwarming en zonnepanelen. Grote sloop- of breekwerkzaamheden waren niet nodig.’

“Interieurs die honderd procent kloppen en in balans zijn? Daar zit

geen leven in”

vtwonen 04-2020 | keuken groot en wit

Zonder bulldozer

Michel: ‘Negen van de tien mensen hadden hier een bulldozer doorheen gejaagd en alles strak wit geschilderd.’ Ferdy: ‘Je kunt lacherig doen over gedateerde oranje kleuren en gebruikte materialen. Wij werden juist getroffen door de open indeling, het aantrekkelijke niveauverschil en de vloer van leisteen.’ Michel: ‘Bijna iedereen zou de bestaande houtkleurige deuren eruit hebben gerost. Wij niet.’ Vrienden verklaarden hen voor gek, omdat ze gecharmeerd waren van de schrootjesplafonds. Ferdy: ‘De meesten zagen maar drie opties: slopen, stuken, wit of zwart lakken. Inmiddels hebben bijna alle bewoners in onze straat de zitkuil dichtgegooid. Wij vinden die typisch jaren zeventig details juist interessant.’ Met hun professionele achtergrond in de gordijn- en behangbranche, denken Ferdy en Michel graag in mogelijkheden.

vtwonen 04-2020 | zwarte lak dressoir met kunst en inkijk op de slaapkamer Mierlo
Hal met doorkijk naar de tweede logeerkamer op de bovenverdieping. Het kunstwerk links, van gedraaid textiel, is gemaakt door Nicole Ponjée, een ex-collega van Ferdy. Op het vintage kastje staat een verzameling antiek porselein met StoryTiles-bord van Marga van Oers.
vtwonen 04-2020 | logeerkamer met goud behang en goede accessoires Mierlo
In de logeerkamer met een slaapbank van Ikea en bijzettafel van Dutchbone past het goudgele Musa behang van Arte perfect bij het originele schrootjesplafond.
vtwonen 04-2020 | slaapkamer met goede accenten en grijs bedlinnen Mierlo
Behang Blushing Sloth uit Extinct Animals collectie van Moooi by Arte. Lamp Maisons du Monde, schildpad Rapture Interior Luxury, vintage trolley, nachtkastje Karwei, plaid van imitatiebont Kobe Interior Fabrics.
vtwonen 04-2020 | slaapkamer met oranje wanden en witte schommelkuipstoelen Mierlo
Op de overloop op de bovenverdieping een Eames schommelstoel (Vitra). Bijzettafel Zuiver, bureau LifeStyle. De hanglamp is geen echte van Raimond Puts, maar lijkt geïnspireerd op zijn ontwerp voor Moooi. Koeienvel Ebru, kunst Nicole Ponjée, verf Heat 24 van Little Greene.

Meer durf

Ferdy en Michel houden van spullen, maar ‘proberen het verzamelen te beperken en te voorkomen dat het een rommeltje wordt’. Michel: ‘Soms gaat het meer om het verhaal achter een object dan om het ding zelf. Ferdy: ‘Wij hebben allebei een uitgesproken smaak en karakter. Van een compromis word je zelden oprecht blij. Dat is het uiteindelijk altijd nét niet. Leven en laten leven werkt veel beter.’ Waar Ferdy neigt naar ‘kunstzinnig, felle kleuren en gekke objecten’, voelt Michel zich meer aangetrokken tot ‘glitter, glamour en Hollywood Regency stijl’. Ferdy: ‘We vinden elkaar in een voorkeur voor edgy details. Zelf noemen we het eclectisch chic, geïnspireerd op de mondaine sfeer van Parijs en Milaan.’ Het leven, vinden Ferdy en Michel, moet je niet te serieus nemen. Dus proberen ze er een feestje van te maken.

“Geef er altijd je eigen,

unieke draai aan”

Woonidee

Laat je leiden door het gevoel dat een leeg huis je geeft. Als je een huis koopt, koop je ruimte. Met behang, stoffering, verf en verlichting kun je daarna veel naar je hand zetten.

nog meer: binnenkijken