WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Binnenkijken in gerenoveerde boerderij in ’s Gravenmoer

De boerderij uit 1650 was er slecht aan toe, toch zagen Cindy en Alex alleen maar mogelijkheden. Van een verwaarloosd monument maakten zij een ideaal kantoor én familiehuis.

vtwonen 11-2019 | binnenkijker s'Gravenmoer eetkamer liggend
vtwonen 11-2019 | binnenkijker s'Gravenmoer keuken grijs
De keuken is geschilderd in de tinten Ash en Mouse van Stapelgoed. Het betonnen blad is ter plekke gestort op een gemetselde constructie. ‘We hechten aan details als de arduinen spoelbak, de geweivormige ophangpunten en de leren ladekastgrepen van Handles and More.’
vtwonen 11-2019 | binnenkijker s'Gravenmoer boerderij buitenaanzicht

Vooral mogelijkheden

‘We zochten al een tijd naar een pand om werken en wonen te combineren.’ Op de terugweg van een dagje Efteling passeerden Cindy Verboven en Alex Wassink, de boerderij die ze al kenden van internet. ‘In het echt zag hij er beter uit. Binnen een week was de zaak beklonken.’ De Langstraatse boerderij uit 1650 verkeerde in 2012 in vervallen staat. Het terrein was overwoekerd met hop. In het voorhuis en de stal aan de achterkant stonden de balken en buitenmuren nog overeind. Toch zagen ze vooral mogelijkheden. De erbarmelijke omstandigheden streepten ze weg tegen pluspunten als ruimte, hoogte, landelijke ligging, de geschiedenis en de originele materialen.

vtwonen 11-2019 | binnenkijker s'Gravenmoer keuken eettafel
vtwonen 11-2019 | binnenkijker s'Gravenmoer keuken aanrecht
vtwonen 11-2019 | binnenkijker s'Gravenmoer schouw planten
vtwonen 11-2019 | binnenkijker s'Gravenmoer muur borden

Zo voorkom je dat je interieur op dat

van de buren lijkt

Historische context

Omdat de boerderij een monument is, golden talloze regels en voorschriften. Cindy: ‘Zodra een Rijksmonument van eigenaar wisselt, brengt dat plichten met zich mee. Binnen- en buitenkant moesten intact blijven: een uitdaging voor de architect. Elke ingreep moet je bespreken. Daar waren we niet bang voor.’ Alex: ‘We wilden dit pand juist omdát we de historische context waarderen. In overleg met de architect bepaalden Cindy en Alex de functionele indeling: werken aan de voor- kant, wonen aan de achterkant en op de twee verdiepingen.

vtwonen 11-2019 | binnenkijker s'Gravenmoer badkamermeubel met wasbak
De wasbak is een oude Marokkaanse schaal. Tegels designtegels.nl, lampen Urban Interiors, spiegels Dutchbone
vtwonen 11-2019 | binnenkijker s'Gravenmoer badkamermeubel
Tegels designtegels.nl, verf Early Dew Stapelgoed, spiegels Dutchbone, vintage apothekerskastje en flessen.
vtwonen 11-2019 | binnenkijker s'Gravenmoer deurkozijn
vtwonen 11-2019 | binnenkijker s'Gravenmoer accessoireswand

Experimenteerdrift

In Frankrijk tikten ze 39 nieuwe balken met een lengte van acht meter op de kop. Om de niveauverschillen te handhaven, hebben ze om gordingen en balken heen gewerkt. Behalve geduld vergt zo’n ingrijpende operatie experimenteerdrift. Vertrouw je gevoel en probeer dingen uit. Als de ruimtes, de kleuren en de materialen kloppen, is de basis in orde. Imiteer niet te veel en volg je hart. Zo voorkom je dat je interieur op dat van de buren lijkt.’ Cindy: ‘Het is gewoon een kwestie van een beetje durven.’ ‘Een huis inrichten is geen wiskunde’, concludeert Alex. ‘Kies je de verkeerde kleurcombinatie? Geen man overboord, hooguit een pot verf.’

Het is gewoon een kwestie van een

beetje durven

Woonidee

Creëer ruimtes binnen de ruimte en leg accenten met materialen en kleuren. Die  hoeven niet te schreeuwen; er zijn zoveel interessante gradaties wit en grijs. Lees hier verder welke kleuren goed te combineren zijn met wit en grijs.

Styling Esther Loonstijn | Fotografie Louis Lemaire | Tekst Jack Meijers

nog meer: binnenkijken