WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Binnenkijken in een voormalige zeepfabriek

Huizen met karakter, dat is waar Marcel en Jouel van houden. Zo woonden ze jarenlang met veel plezier in een grachtenpand uit 1531 in het centrum van Delft. De keuken was alleen wat aan de kleine kant en ze wilden graag meer buitenruimte. Toen begin vorig jaar een woning van drie verdiepingen in de voormalige Bousquet Zeepfabriek op Funda verscheen, besloten ze een kijkje te nemen.

zwarte keuken
Keuken Tingsryd van Ikea, keramisch blad en achterwand uit één stuk met marmerprint De Keukenbladen-fabriek. Houten schaal links souvenir uit Marrakech. Metalen kunstobject van Hedda Buijs, gekregen van Marcels vader. Vintage dienblad, gestapelde houten bakken kringloopwinkel. Hanglamp boven tafel West Elm. Tafel, stoelen, vloerkleed, bank, sidetable en kleine glazen vaas Ikea. Grote glazen vaas kringloop. Zwarte schaal Eva Solo, kandelaars Liljan van Skultuna, zwarte pot Carole Beal Stoneware, pot met houten deksel vintage. Zwarte lampen Karwei. Zwart-wit kussen Jonathan Adler.  

Voormalige zeepfabriek

Jouel: ‘We wilden eigenlijk een tuin, maar toen we vóór het huis het overdekte terras zagen en er ook plek bleek te zijn voor een dakterras, waren we om. Tijdens Open Monumentendag tien jaar geleden had Marcel toevallig met zijn vader precies deze woning al bekeken. Ik gluurde er naar binnen en zag de gigantisch grote schoorsteen midden in de woonkamer. Dit vinden we een aanwinst, het vertelt de geschiedenis van dit pand en de ruwe bakstenen zijn prachtig. Omdat het zitgedeelte onder de trap een beetje donker was, hebben we een houten raamwerk laten maken met spiegelglas erin. Het heeft een industriële uitstraling en reflecteert het licht van de ramen ertegenover. De hoek is nu lekker licht en het lijkt groter door de spiegels. Een simpele oplossing met een groots effect.’

grijze stenen muur
Kast Ikea, kandelaar Tom Dixon, tekening gemaakt door een neefje, witte plantenpot Madam Stoltz, houten trapspijl uit Marcels ouderlijk huis.
Collectie linksboven: houten Lego minifiguren, een Batman-masker, houten &-teken Cos, houten aap Kay Bojesen, vintage handschoenenmal.
Collectie rechtsboven: porseleinen leeuwen Studio Erik Gutter, paarden De Porceleyne Fles en Grannas A. Olsson Hemslöjd, hand met goudprint Jonathan Adler, twee hoge handen Fishs Eddy, ‘levensechte’ hand Areaware, hand peaceteken Flying Tiger, stapel schaaltjes Imm Living.
zwart wit kleed
wit dekbed
Zebra gekocht in Manchester. Bed en wit beddengoed Ikea, sprei Dkny. Lamp West Elm. Kussen Winky van Urban Outfitters, gestippelde stof van sloop Kazuyo Nomura. Muurverf White Dove van Flexa.
zwarte bank

Plafondhoge keuken

Een flinke facelift volgde voor de begane grond en eerste etage. ‘Alles was beige en vrij eenvoudig uitgevoerd. Om kosten te besparen, hebben we vooral cosmetische aanpassingen gedaan. Ik houd erg van zwart, Marcel juist meer van kleur, maar we waren het er samen over eens dat door de ruimtes deels zwart en grijs te schilderen, het interieur er meer stylish uit zou zien. Net als een New Yorkse loft. Na wat research, ontdekten we bovendien dat de stalen steunpilaren op het terras oorspronkelijk zwart waren in plaats van ossenbloedrood, zoals we ze aantroffen toen we het huis kochten. Ook de witte trap was niet onze smaak, maar door ‘m zwart te schilderen, is het nu een eyecatcher die mooi afsteekt tegen de witte muur.’ De grootste verandering is de nieuwe keuken, die je bovenaan dit artikel ziet. ‘Er stond een standaard, klein keukenblok in, maar wij kozen voor meer grandeur door de keuken over de hele breedte en tot aan het plafond door te laten lopen.’

LEES OOK
De zwarte keuken is een blijvertje

witte badkamertegels
Een basic badkamer krijgt karakter door bijzondere objecten en
reissouvenirs toe te voegen. Zoals
hier antieke telramen uit Shanghai en een bamboe vaas van de kringloop.

“De basis is basic, aangevuld met design en vintage.”

zwarte bank
muur met foto's

Lekker dramatisch

Op de tweede verdieping, waar een extra zitgedeelte is met een mooi houten balkenplafond, bevinden zich drie kamers en de badkamer. ‘Oude foto’s lieten ons zien dat waar we nu slapen en werken, vroeger de lunchkamer van het personeel van de zeepfabriek was. Dat zijn van die fijne ontdekkingen, waardoor je een connectie voelt met het verleden. Op Marktplaats hebben we zelfs origineel reclamemateriaal gevonden, waaronder supermooie vintage posters voor Bousquet zeep. Een paar daarvan hebben we ingelijst: ze passen helemaal binnen de historische context van de voormalige zeepfabriek.’

zwarte stoel vloerkleed
Fauteuil, vloerkleed en zwartgeverfde tafel Ikea. Anker van rommelmarkt, kandelaar Habitat, kussen H&M Home, apothekers-flessen van Marcels moeder. Houten raamwerk met spiegelglas op maat laten maken.
zwarte klok
Grootvaderklok uit de Ikea PS collectie. Daarin collectie met ambachtelijke en vintage voorwerpen, antieke boeken. Raketvormige kandelaar Bolia, kandelaar rechts uit Kioto, stoel en spiegelkast Ikea. Muurverf Industrial Grey van Flexa.

Shop de stijl…

nog meer: binnenkijken