Bewoners
Wie: Annemieke (38, strategisch adviseur Universiteiten van Nederland), Joost (38, ondernemer in duurzaamheid en technologie), Bodhi (5), Hidde (3), Ravie (0) en honden Billie (10) en Bobbie (9)
Wat: herenhuis uit 2020 van 169 m² gebouwd aan een monumentale fabrieksgevel uit 1920
Waar: Enka-terrein, Ede, sinds 2022
Woonsmaak: 'Eigenzinnig, speels, warm, natuurlijk, inspirerend, luxe en altijd duurzaam'
Bijzonder: Een bonte verzameling kleuren en woonstijlen die samen in balans zijn
LEES OOK
5x binnenkijken bij kleurrijke keukens
Op het eerste gezicht
Betoverd vanaf de eerste aanblik waren Joost en Annemieke, toen ze na een huizenzoektocht van twee jaar het Enka-terrein – ooit een enorm fabriekscomplex, nu een woonwijk – in Ede opwandelden. 'De schoorstenen, de hoge ramen: het huis was imposant en deed ons denken aan een oud grachtenpand', zegt Annemieke. De nieuwbouwwoning was precies wat ze zochten: meer vierkante meters, boven zeeniveau, op wandelafstand van de natuur, volop voorzieningen voor de kinderen en een korte reistijd met het openbaar vervoer naar de Randstad.
Gekke hoekjes
Na de casco oplevering was het hun beurt er iets eigens van te maken. Annemieke: 'We wilden een inrichting die met onze behoefte meegroeit tot de kinderen uitvliegen. Niet in de laatste plaats omdat het gewoon duurzamer is wanneer je het interieur niet almaar blijft veranderen.' Om het in een keer goed te doen, nam het stel twee ontwerpsters in de arm: Daniëlle Oortgiesen voor de indeling en Marije Duijn om de benedenverdieping tot in de puntjes te stylen. 'We weten van eerdere verbouwingen dat je het eindplaatje heel scherp voor de geest moet hebben, anders ben je zomaar jaren bezig. Het uit handen geven van het ontwerp-proces gaf ons rust.' Wel hadden Joost en Annemieke een duidelijk idee van de criteria waaraan hun woning moest voldoen. 'Omdat we niet per se liefhebbers zijn van nieuwbouw, wilden we graag wat karakter aan het huis toevoegen. Het interieur moest dezelfde uitstraling hebben als de voorgevel, die dateert uit 1920. Dat zat 'm niet in de jaren 20-woonstijl, maar eerder in originaliteit. Door gebruik te maken van veel textuur in materialen én door volop gekke hoekjes te creëren, is het gelukt de woning een warme uitstraling te geven.'
“Omdat we niet per se liefhebbers zijn van nieuwbouw, wilden we wat karakter aan het huis toevoegen”
Duurzame tip
Het huis is duurzaam opgeleverd. De warmte is afkomstig van een lokaal warmtenet, de woning is volledig geïsoleerd en er zitten twaalf zonnepanelen op het dak.
Tijdloos maar niet saai
Die warmte zie je overal terug. Zo breekt de entresol de vier meter hoge benedenverdieping op, waardoor direct een bepaalde knusheid ontstaat. Ook de plafondhoge keukenkast, de wand met gashaard, de deur van kurk: stuk voor stuk unieke elementen die zorgen voor eigenheid. Annemiekes favoriete statement is de tegelvloer in de keuken, die richting de woonkamer uitwaaiert. 'Kinderen, keuken en hout; dát gaat niet. We moesten praktisch zijn, maar op deze manier leverden we niet in op speelsheid.' Een andere blikvanger is de bakstenen entree, als een verlengde van de straat, met de bordeauxrood geschilderde trap. Een ode aan de industriële geschiedenis van de woonwijk, aldus het stel. Annemieke: 'We hadden nooit een specifieke woonstijl op het oog. We wilden elementen van verschillende woonstijlen bij elkaar brengen, zodat het origineel is en precies wordt wat wij mooi vinden. Oók over vijftien jaar.' Dat het tijdloos moest zijn, betekende niet dat het saai zou worden. Integendeel.
“Het mag een feestje zijn, zolang het maar geen circus is”
LEES OOK
Binnenkijken in een dorpshuis waar rood, roze en paars de boventoon voeren
Duurzame tip
Het behang op de kinderkamers is erop uitgekozen dat het nog een hele tijd meekan. De muurstickers kunnen eenvoudig verwijderd worden als de kinderen er te groot voor zijn geworden.
Gebalanceerd en toch uitgesproken
'We vroegen de ontwerpster er een feestje van te maken, zolang het maar geen circus werd. Ze liet ons, apart van elkaar, een Pinterestbord maken en wist daar, hoe uiteenlopend onze kleurkeuzes ook waren, een gebalanceerd en toch uitgesproken palet mee samen te stellen.' Met blauw en roze voor Joost en natuur- en aardetinten voor Annemieke, voelen ze zich allebei in hun element. De liefde voor natuur komt naast alle kleuren ook terug in de afgeronde, zachte vormen die overal in huis terug te vinden zijn. De badkamer is een mooi voorbeeld. 'We zijn verliefd op het ovale bad en de ronde wasbakken met ronde versiersels op het vintage meubel. Zelfs de eikenhouten planken in de door Joost gemaakte badkamerkast hebben afgeronde hoeken.'
Kleurtip
Maak zoals Joost en Annemieke afzonderlijk van elkaar een Pinterestbord met kleurinspiratie. Misschien kiezen jij en je partner heel andere kleuren, wat tot verrassende combinaties kan leiden.
Toekomstbestendig
Na jarenlang te hebben gedoucht in een krappe, donkere badkamer, gunden Joost en Annemieke zichzelf en de kinderen een riante badkamer met een overvloed aan daglicht. Ook al had dit tot gevolg dat de twee oudsten een kamer moesten delen. 'Reuze gezellig vinden ze dat juist', zegt Annemieke lachend. De kinderbedden kruislings onder elkaar bleek de meest efficiënte indeling. Joost maakte de bedden zelf met behulp van keukenkasten van Ikea en twee losse lattenbodems. Hij timmerde er spijlen boven voor de veiligheid. 'Het ontwerp is nog toekomstbestendig ook. Nu slaapt de jongste in een peuterbed, maar in de toekomst maken we er een hoogslaper van. En zo kunnen we heel lang vooruit, dat is ons doel.'
“We wilden een inrichting die met onze behoefte meegroeit tot de kinderen uitvliegen”
LEES OOK
Je interieur een upgrade geven? Doe de test en ontdek welke van deze 4 stijlen bij jou past
Bron: vtwonen special binnenkijken 121-2023 | productie De Binnenkijkers | styling Jeske Weel | fotografie Caroline Coehorst | tekst Jana Voyvodich