WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Binnenkijken in een speelse loft in Nijmegen

Loes beschouwt haar Nijmeegse loft als een speeltuin. ‘Ik vind rust in het geëxperimenteer met vormen, kleuren en materialen.’ Het verbouwde klooster met monumentale allure is echt haar domein.

vtwonen 06-2020 | binnenkijken in Nijmegen kleurrijke woonkamer met bankje
vtwonen 06-2020 | binnenkijken in Nijmegen bos bloemen op eettafel
Vaas uit kringloopwinkel.
vtwonen 06-2020 | binnenkijken in Nijmegen ronde eettafel met stoelen
Tafel Woood, hanglamp Muuto, vloerkleed Brita Sweden, stoelen Marktplaats, bloemenschilderij Pols Potten.

Vrouwenklooster

De laatste nonnen vertrokken in 1983. Maar nog altijd wonen in het voormalige Sint Vincentiusklooster in Nijmegen-Oost uitsluitend vrouwen. Eind vorige eeuw werd het gebouw omgevormd tot een woon- en werkgemeenschap. Loes is een van de 27 vrouwen die het pand samen beheren. ‘We onderhouden het zelf, er zijn werkgroepen, klus- en tuindagen.’ Keukens, douches en toiletten delen de bewoners. Maar daar krijgen ze veel voor terug.

Entresolconstructie

‘De monumentale uitstraling van het pand is uniek met zijn sfeervolle trappenhuizen, hoge plafonds, de oude kapel en binnentuin.’ Geen wonder dat er een wachtlijst is om er een voet tussen de deur te krijgen. Elke loft heeft een eigen karakter en indeling. Zo beschikt Loes over een royale woon- en werkruimte met glas-in-loodramen, schouwen en inbouwkasten. Toen ze het voor het eerst zag, trof ze ‘een grote lege ruimte, een soort balzaal’ aan. Door de vier meter hoge plafonds is er plaats voor een entresol. ‘Een perfecte constructie, gerealiseerd door mijn voorgangster.’

vtwonen 06-2020 | binnenkijken in Nijmegen entresol met vintage bankje
Bruine bank Marktplaats, fauteuil Libel van Artifort. Windhond tweedehands. Salontafel Fien van In Wood We Trust, kaarsenstandaards Bloomingville en Ontwerpduo. Tafellamp Tonone, illustratie boven schouw uit Portugal. Het vloerkleed is een familiestuk. Bank rechts Wehkamp, plaid Muuto.
vtwonen 06-2020 | binnenkijken Nijmegen kast met vintage vaasjes
Inbouwkast met keramiekverzameling. West Germany is de verzamelnaam voor het populaire keramiek dat – grofweg tussen 1950 en 1990 – in West-Duitse fabrieken als Roth, Scheurich, Ruscha, Jopeko en Carstens werd geproduceerd. Loes verzamelt het al jaren.

Ton sur ton kleurenpalet

Met een achtergrond als grafisch ontwerper weet Loes dat ‘details de doorslag geven.’ Kleuraccenten helpen om de eigenheid van meubels, wanden en ruimtes te onderstrepen. ‘De kleuren lijken op elkaar, maar ik varieer graag ton sur ton, met een grijze ondertoon. Elke kleur is een mengkleur uit verschillende kleurenwaaiers.’ Die ‘eenheid in verscheidenheid’ is frappant geslaagd.

Kringloopschatten rustig gestyled

Ondanks de kleurvariatie, het gebruik van grafische patronen, de stijlmix van vintage en design, tweedehands, nieuwe en gekregen familiestukken, vliegt de boel nergens uit de bocht. Er is rust én dynamiek. Ook Loes’ aandrang om veel spullen te verzamelen, gooit geen roet in het eten. Regelmatig gaat ze op pad om tweedehands schatten te zoeken. ‘Dan scan ik kringloopwinkels en rommelmarkten, vooral op vaasjes, potjes en tafeltjes. In het geëxperimenteer met vormen, het verbinden van kleuren en materialen vind ik rust. Schuiven met spullen en accessoires geeft voldoening. Ik beschouw mijn interieur als een speeltuin.’

vtwonen 06-2020 | binnenkijken Nijmegen slaapkamer met staande spiegel

”De entresol was eerst bruin. Het leek net

een boomhut.”

nog meer: binnenkijken