Bewoners
Wie: Saana (37) en Olli (40, eigenaars van ontwerpstudio Saana ja Olli)
Online: saanajaolli.com
Wat: deel van een oud schoolgebouw uit 1914, 160 m²
Waar: Turku, Finland, sinds 2016
Bijzonder: de zelfontworpen keuken in een zachtgrijze kleur met het eikenhouten eiland
Van stad naar platteland
Saana en Olli woonden in een mini-appartement in het centrum van Turku, de oudste stad van Finland, toen ze besloten naar het platteland te verhuizen. Olli's ouders hadden daar, te midden van weilanden en aan een rivier, een prachtig houten huis uit het begin van de 20e eeuw. Het werd te groot, dus wilden ze kleiner gaan wonen in de stad. Saana en Olli namen hen het oude gebouw met alle liefde uit handen en wisten twee vrienden ervan te overtuigen om het met zijn vieren te kopen. De ene kant van het huis is nu van Saana en Olli, de andere kant van het bevriende stel. 'De rijke historie van het gebouw en de prachtige ruimte trokken ons over de streep', aldus Saana en Olli. Het gebouw was de geboorteplek van de tekenaar Tom of Finland, oftewel Touko Laaksonen, bekend van zijn homo-erotische werk. Zijn moeder was schooldirectrice, zijn vader werkte er als leraar. De school bleef bestaan tot 1989, daarna stond het gebouw leeg. Tegen het eind van de jaren 90 kocht Olli's vader het als gezinshuis. Destijds werd het gerenoveerd, maar zoals dat gaat, moest er na dertig jaar wel weer wat gebeuren.
“De meeste meubels kochten we op vlooienmarkten en in vintagewinkels”
Down by the river
Het stel woont aan de rivierkant van het huis. Als je je ogen dicht doet, kun je je makkelijk voorstellen hoe het hier vroeger was, met kinderen die op de boerderijen aan de andere kant van de rivier woonden en met kleine bootjes over de rivier roeiden om naar school te komen. Diezelfde rivier maakt Saana en Olli nu elke dag gelukkig. 'Onder de pergola aan de waterkant hebben we al diverse tuinfeesten gehouden. Je hebt hier het gevoel dat je midden op het platteland van Finland woont, maar met een kwartiertje fietsen sta je in het centrum van Turku.'
“Het kleurpalet van krijttinten hebben we in het hele huis doorgevoerd”
Woonidee
Droom je ook van een oude, versleten houten vloer? Als er in je huis niet eentje onder vier lagen zeil vandaan komt, kijk dan bij handelaren in oude bouwmaterialen: die krijgen vaak grote partijen vloerdelen binnen.
Hallo, vloer
De verbouwing gebeurde in etappes. Ruimte was er in ieder geval genoeg. Volgens de originele bouwtekeningen zaten er verschillende schoollokalen in het pand, met appartementen voor de onderwijzers aan beide uiteinden. Een simpele tussenmuur in het midden bleek de beste oplossing om de woonruimtes te scheiden. Voor Saana en Olli bleef er 160 m² over. 'We hebben bijna een jaar midden in een verbouwing gezeten, terwijl de de kamers één voor één werden afgemaakt.' Veel ervaring met renoveren had het koppel niet, maar handig en creatief zijn ze als ontwerpers natuurlijk wel. 'We ontdekten dat het renoveren van een oud huis de nodige expertise vereist, maar het is ook weer geen hogere wiskunde.' Eén ding stond in ieder geval vast: alles moest met respect voor de ouderdom en authentieke details van het gebouw worden aangepakt. Veel werd dan ook in ere hersteld, zoals de oude paneelplafonds en deurkozijnen. Onder verschillende lagen vloeren haalden ze de originele houten vloer tevoorschijn. Het complete dak werd gerenoveerd, de vier schoorstenen opnieuw gemetseld en de ramen gerepareerd.
Woonidee
Deuren die in de praktijk nooit dicht zijn, kunnen uit de sponningen en bewaard worden in de kelder of op zolder. Zo houd je een grote doorgang over die voor ruimtelijkheid zorgt, zonder dat je een hele muur hoeft te slopen.
Zelfontworpen keuken
Het interieur ontwierp het stel zelf. Dat ging op rolletjes, want de twee zijn goed op elkaar ingespeeld. Ze runnen samen een bedrijf dat textiel uit hennep ontwerpt en produceert. Olli: 'Saana en ik denken precies hetzelfde over interieur. Dat maakte het inrichten een feest.' Een specifieke stijl aanhouden, wilden ze niet. 'In plaats daarvan kozen we voor luchtigheid en een frisse basis met krijttinten die goed bij elkaar passen. We gingen voor grijs, beige, groen en oudwit', zegt Olli. Ze voerden dat kleurpalet door in het hele huis en vulden het aan met natuurlijke materialen, zoals hout, steen, leer, linnen en katoen. Het pronkstuk? Dat is toch wel de houten keuken met het granieten blad, ontworpen door Saana en getimmerd door een lokaal bedrijf. 'Voor de keukenkastjes koos ik een zachte grijstint, en in plaats van een tegelwand hing ik een grote spiegel boven het aanrecht. Dat geeft een uniek en ruimtelijk effect.' Om het geheel af te maken werd een grote wens van het stel vervuld: een ruim keukeneiland met open bergvakken en een eikenhouten blad.
Woonidee
Dankzij de open indeling, de grote wand-spiegel en het lichte kleurgebruik lijkt de badkamer groter. Qua styling heeft een ruimte soms niet meer nodig dan een paar planten, mooie flesjes en kaarsen. Less is more.
Schatzoeken in de kelder
Er moesten wel nieuwe meubels komen, vertelt Saana, aangezien hun vorige appartement een stuk kleiner was. 'Maar het grootste deel bestaat uit tweedehands vondsten. We kochten veel op vlooienmarkten en in vintage winkels. Een van de weinige nieuwe items is de hanglamp in de keuken.' Tijdloosheid is Saana en Olli's visie en trouwens ook hun handelsmerk als ontwerpers. 'We streven naar producten die we zonder schaamte aan onze kleinkinderen kunnen laten zien.' De vintage designbank van de Finse ontwerper Yrjö Kukkapuro vonden ze op de markt, en de Thonet-kruk in de woonkamer kwam zelfs uiteen container. Als klap op de vuurpijl ontdekte het stel een ware schatkamer aan vintage in de kelder van het huis; een familieverzameling van jaren. 'We geven de voorkeur aan spullen met een geschiedenis, boven het kopen van iets nieuws in de winkel. De keuze voor vintage meubels weerspiegelt onze levensstijl.'
“Een oud huis renoveren vraagt expertise, maar het is ook weer geen hogere wiskunde”
Woonidee
Kies net als Saana en Olli voor een vast kleurpalet en voer dit door in het hele huis voor een consistent geheel en eigenheid. Dat maakt het ook makkelijk meubels te verplaatsen, want ze staan overal goed.
Bron: vtwonen 13-2024 | productie Jonna Kivilahti | fotografie Krista Keltanen | tekstbewerking Kyra Dirksen