Binnenkijken in een hotel met Italiaans en Scandinavisch design
De aankomst is sprookjesachtig: een brede beukenlaan leidt naar een landgoed met kasteel. Op een plek waar klassieke grandeur en een glossy interieur moeiteloos samengaan is een glansrol weggelegd voor messing, marmer en krachtige kleuren. Hotel Parc Broekhuizen is een hidden gem op de Utrechtse Heuvelrug.
waar: Leersum, Utrecht
soort huis: Culinair landgoed
soort bouw: hoofdhuis, bijgebouwen (boerderij, koetshuis en oranjerie) en parklandschap
Landgoed Broekhuizen
Vroeg in de vijftiende eeuw stond er al een indrukwekkend huis met het uiterlijk van een kasteel, inclusief slotgracht en torens, op het zestig hectare grote Landgoed Broekhuizen. De plek groeide uit tot een geliefde stek voor welgestelde families om de hectiek van de stad te ontvluchten en op adem te komen in de natuur. Volgens Parc Broekhuizen-directeur Anita Bos is er weinig veranderd. ‘Oké, tegenwoordig telt het landgoed zo’n zes hectare, maar doordat het overloopt in Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug ervaar je nog altijd de enorme ruimte en het vrije gevoel.’
HIER OVERNACHTEN?
Dat kan! Boek hier een nacht in Hotel Parc Broekhuizen
Een flinke dot glamour
In de loop der tijd paste iedere eigenaar het huis aan het heersende modebeeld aan. Zo is het in de achttiende eeuw herbouwd in neoklassieke stijl. Het hoofdgebouw lijkt sindsdien onveranderd, maar schijn bedriegt; het brandde in 1906 volledig af. ‘Het is een klassiek verhaal. Terwijl de vrouw des huizes bij kaarslicht zat te lezen, vatte de vitrage vlam. De eigenaren lieten zich niet kisten en is nog hetzelfde jaar gestart met de wederopbouw. Het huis is in ere hersteld, met toevoeging van moderne elementen: brandwerend beton en centrale verwarming – een noviteit in Nederland. De gietijzeren radiatoren functioneren nog altijd!’ Ook wat betreft het interieur leek het alsof er niets was gebeurd. ‘De eigenaren kochten op veilingen antieke stukken die onderdeel hadden kunnen zijn van de originele inboedel, zoals schouwen en spiegels. Ook lieten ze authentiek ogende betimmeringen en figuratief stucwerk aanbrengen.’
Je blijft rondkijken, er valt zo veel te zien!
Boetiekhotel
Het statige huis werd eind jaren 60 een Rijksmonument, maar die status voorkwam niet dat het verval toesloeg. ‘Toen het landgoed in 2011 werd aangekocht, was het doel huis én inboedel tot in de puntjes te renoveren en voor de toekomst te behouden. Dat project nam vier jaar in beslag.’ Het landgoed werd het decor van een exclusief boetiekhotel. Een plek waar de natuur een grote rol speelt; in iedere ruimte zijn er hoge ramen met schitterend uitzicht.
Ontwerp
‘Wat betreft de sfeer was het van belang dat het verleden werd geëerd, maar tegelijkertijd het heden in huis werd gehaald. Licht, luchtig en modern. Interieurontwerper Judith van Mourik voelde dit feilloos aan. Haar ontwerp won in 2018 de Leading Design Hotel Award. Ik heb in heel wat hotels gewerkt, maar dit is de eerste plek waar gasten écht gaan rondkijken. Er valt ook zoveel te zien. Het meest indrukwekkend vind ik het monumentale trappenhuis. Voor deze ruimte ontwierp Judith een loper met kleurverloop, van hardroze naar groen, en voegde een moderne kroonluchter van designer Jan Pauwels toe.’ Een fikse vleug glamour, eigentijds design en sprekende kleur als tegenwicht voor klassieke grandeur – bij Parc Broekhuizen gaan heden en verleden hand in hand.
LEES OOK
Hotel chic: wat is het precies en hoe krijg je het voor elkaar
Shop de stijl…
Bron: vtwonen hotelbijlage 13-2020 | Fotografie Ernie Enkelaar | Tekst Roos Stalpers en Fee van ’t Veen