Binnenkijken in een historisch pand in Amsterdam

Achter de voordeur van dit karakteristieke stadspand bevindt zich een oase van rust en licht. En er zijn meer fijne verrassingen: in het achterhuis heeft iedereen zijn eigen plek.

waar: Amsterdam
bewoner(s): Emma en Roy
soort huis: Historisch pand
soort bouw: Bestaande bouw
woonoppervlakte: 195 m²
trefwoorden: keuken, bestaande bouw, 150 tot 250 m2, gezinshuis, wonen in de stad, slaapkamer-binnenkijken

Oude herberg

Emma’s hoofd lijkt wel een kaartenbak: je hoeft maar richting een vaas, mand of kandelaar te wijzen en ze somt zo op waar, wanneer en hoe ze het op de kop heeft getikt. Van Franse antiekwinkels tot de Noordermarkt even verderop, van een online groothandel tot het winkeltje om de hoek. Die combinatie van ver weg en dichtbij is precies wat Emma’s hart sneller doet kloppen. Emma: ‘Ik ben nogal eens verhuisd, maar bij elke nieuwe woning heb ik altijd het wow-gevoel gehad. Het is voor mij ontzettend belangrijk dat ik meteen verrast en gegrepen ben.’ Dat was zeker zo bij dit huis, een historisch pand uit 1622, dat ooit dienstdeed als herberg. Daarna begon het verbouwen: zes maanden bivakkeerden ze op een woonboot in Loenen voordat ze in het najaar van 2015 eindelijk in het huis trokken.

In balans

Dat verbouwen was hard nodig: de oude lampenmaker en zijn vrouw die er de veertig jaren daarvoor hadden gewoond, hadden de prachtige houten vloer bedekt met zeil, de schitterende marmeren haarden voorzien van een strakke houten ombouw en de muren en plafonds beschilderd met felle kleuren. Gelukkig zag Emma al snel de potentie. ‘Toen ik binnenkwam, zag ik niet meteen dat het pand uit een voor- en achterhuis bestond en dat er dus volop ruimte was. Aan de voorkant is nu onze woonkamer, met in het souterrain de keuken; aan de achterzijde zijn de slaapkamers. Dit huis zat sowieso vol verrassingen: telkens als we iets weghaalden, kwam er weer een fantastisch detail tevoorschijn.’

Shoppen in de stijl van…


Meer foto’s en tekst vind je in vtwonen 12-2018.

Bron: 11-2018 | Fotografie Sonja Velda | Styling Emma van den Wall Bake/Studio Paradis

Volgende artikel

Laat zien hoe jij woont

Upload jouw foto's

Heb jij een mooi ingericht huis en wil je dit laten zien? Upload dan je eigen foto's en
maak zelf een binnenkijker. Binnengluren bij anderen mag natuurlijk ook.

reageren

Alle velden met een * zijn verplicht

Shop suggesties

Inspiratie suggesties