WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Binnenkijken in een historisch pand in Amsterdam

Achter de voordeur van dit karakteristieke stadspand bevindt zich een oase van rust en licht. En er zijn meer fijne verrassingen: in het achterhuis heeft iedereen zijn eigen plek.

vtwonen binnenkijken in een historisch pand in Amsterdam

Oude herberg

Emma’s hoofd lijkt wel een kaartenbak: je hoeft maar richting een vaas, mand of kandelaar te wijzen en ze somt zo op waar, wanneer en hoe ze het op de kop heeft getikt. Van Franse antiekwinkels tot de Noordermarkt even verderop, van een online groothandel tot het winkeltje om de hoek. Die combinatie van ver weg en dichtbij is precies wat Emma’s hart sneller doet kloppen. Emma: ‘Ik ben nogal eens verhuisd, maar bij elke nieuwe woning heb ik altijd het wow-gevoel gehad. Het is voor mij ontzettend belangrijk dat ik meteen verrast en gegrepen ben.’ Dat was zeker zo bij dit huis, een historisch pand uit 1622, dat ooit dienstdeed als herberg. Daarna begon het verbouwen: zes maanden bivakkeerden ze op een woonboot in Loenen voordat ze in het najaar van 2015 eindelijk in het huis trokken.

vtwonen binnenkijken in een historisch pand in Amsterdam met een witte keuken
vtwonen binnenkijken in een wit huis met vintage elementen

“Dit huis zat sowieso vol

verrassingen.”

In balans

Dat verbouwen was hard nodig: de oude lampenmaker en zijn vrouw die er de veertig jaren daarvoor hadden gewoond, hadden de prachtige houten vloer bedekt met zeil, de schitterende marmeren haarden voorzien van een strakke houten ombouw en de muren en plafonds beschilderd met felle kleuren. Gelukkig zag Emma al snel de potentie. ‘Toen ik binnenkwam, zag ik niet meteen dat het pand uit een voor- en achterhuis bestond en dat er dus volop ruimte was. Aan de voorkant is nu onze woonkamer, met in het souterrain de keuken; aan de achterzijde zijn de slaapkamers. Dit huis zat sowieso vol verrassingen: telkens als we iets weghaalden, kwam er weer een fantastisch detail tevoorschijn.’

vtwonen binnenkijken in een witte badkamer en witte slaapkamer

Is de basic stijl net als in dit historische pand in Amsterdam wel iets voor jou? Shop de stijl hier.

nog meer: binnenkijken