WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Binnenkijken in een harmonieus herenhuis in Haarlem

Soms, heel soms, hebben de vorige bewoners precies dezelfde smaak en kun je zó in een herenhuis trekken. Hanne en haar familie zijn van die geluksvogels. Hun herenhuis in Haarlem had slechts een kleine verbouwing nodig én een rits nisjes met stucwerkplanken.

witte keuken tafel
Keuken Modulnova. De eettafel en bank zijn eigen ontwerp, geïnspireerd op een ontwerp van Piet Boon en uitgevoerd door eikentafels.nl. Lamp Flos van Skygarden is ontworpen door Marcel Wanders. Stoelen aan eettafel Vitra Panton. Hoge rotan jaren 70-stoel van de kringloop. Lage rotanstoel van House Doctor. Kussen van wol met lovertjes is souvenir uit Marokko. Bananenplant van Dennis Flowers.
witte kast
Kast van Tante Brocante Antwerpen. Element van modulebank van Wehkamp. Kussens Gr8acht. Krukje, ontwerp Jean Prouvé, Vitra. Glas Xenos. Hart Hema. Vleesetende plant bovenop kast en rest planten van Dennis Flowers. Tamegroute aardenwerken schaal is souvenir uit Marokko. Glazen theelicht Hema. Perpetuum mobile museumwinkel Boerhaave Leiden.
houten tafel
Vintage tafel van Ivonne Old Furniture Antwerpen. Stoelen van Vitra. Metalen stellingkasten van Ikea. Manden Atelier 8 Haarlem. Het tuinmeubilair werd overgenomen van de vorige bewoners.

Herenhuis in Haarlem met originele vloer

Een van de redenen dat Hanne en Pieter volmondig ‘ja’ tegen dit herenhuis in Haarlem zeiden, was zijn centrale ligging: dichtbij restaurants, theaters en bioscopen. Daarnaast hoefden ze niet zo veel aan het huis te doen. Hanne: ‘De keuken en de mooie originele vloer waren er al. De begane grond was in de staat zoals het nu is. De stijl van de vorige bewoners ontmoette de mijne.’

Fijne plekken

Het herenhuis zit vol fijne plekken. De keuken smeekt volgens Hanne gewoon om feestjes, ’s zomers zit het gezin in de tuin en ’s winters in de wintertuin. De open haard is avondfavoriet. ‘Glas wijn, olijven en dan praten tot in de late uurtjes’, zegt Hanne. De slaapkamer is een fijne plek om tot rust te komen, door een verrassend element. Wil je weten wat het bijzonder maakt? Dat lees je hier!

open haard spiegel
Spiegel van de Curiosa Winkel in Amsterdam. Beeld van vogel is een geschenk. Cactussen van Dennis Flowers. Aardenwerken pot van Zara Home, koperen pot Atelier 8. Kandelaars Hema. Afrikaanse ketting van schelpjes is een geschenk. In de glazen vintage vaas op de grond werd vroeger arsenicum bewaard, Ivonne Old Furniture Antwerpen. Bloesemtakken Miss Bloem. Hoge rotan jaren 70-stoel van de kringloop. Lage rotanstoel van House Doctor. Kussen van wol met lovertjes is souvenir uit Marokko. Bananenplant van Dennis Flowers.
linnen gordijnen
De linnen gordijnen en shutters werden overgenomen van de vorige bewoners. De tijger van papier-maché is gemaakt door dochter Roos.
gele muur
Verf G4.50.80 van Flexa, extra mat. Bijzettafel van Casa. Schommelstoel van Xenos. Beddengoed Zara Home, Sprei Ikea.
wit bed
Beddengoed Zara Home. Wollen sprei met visgraat en kussens van Ikea.

Harmonie in het huis

Hannes herenhuis straalt gezelligheid uit en zit vol contrasten. Toch heerst er harmonie in het interieur. Als basiskleuren heeft ze voor rustige kleuren gekozen als wit, zwart, grijs en bruin. Hieraan voegt ze kleur toe in de vorm van verse bloemen, kleurrijke kussens, opvallende accessoires en bijzondere kunstvoorwerpen. Hanne: ‘Ik houd van kleur, maar een heel kleurrijke bank zou me snel vervelen en onrustig maken.’

SHOP
Nieuwe bank kopen? Shop eenvoudig op vtwonen.nl by Fonq

grijze bank
De linnen in between-gordijnen werden overgenomen van de vorige bewoners. Modulebank van Wehkamp. Visgraatplaid over leuning van Sissy-Boy Homeland. Het voorste kussen is van wol met lovertjes en werd meegenomen uit Marokko. Katoenen kussen met streep Hema. Kussen met figuren van Tante Brocante Antwerpen. Het handgemaakte wollen kussen met wybers werd meegenomen uit Marokko. Kleed Karwei. 15-jaar oude, leren stoelen van Ikea. Marokkaans dienblad kringloopwinkel. Erop: vaasje groen Atelier 8, grijze vaas en klein vaasje van Sjakies. Houten kruk Vitra. Erop: grijze jaren 70 vaas Sjakies. Vaas van Casa met bloesemtak van de markt.

“Als je in het huis rondwandelt, is er steeds iets anders om te zien of ontdekken”

cactus witte pot
wit bureau
Tafel van Ikea. Lampen Ikea. Vlinderstoelen naar een ontwerp van Arne Jacobsen. Achter de werkplek: stucwerkplanken die in de muur zijn geïntegreerd.

Op ontdekkingsreis

Hanne had een georganiseerd, schoon, maar toch gezellig huis voor ogen. Dus zijn héél véél kasten om dingen op te bergen die ze uit het zicht wilde hebben. Om mooie accessoires en kunstvoorwerpen tentoon te stellen, liet ze overal planken inbouwen. Soms moesten muren hiervoor zelfs verstevigd worden of nieuw worden opgetrokken. Hanne: ‘Als je in het huis rondwandelt, is er steeds iets anders om te zien of ontdekken. Net Villa Kakelbont van Pipi Langkous, maar dan op een stijlvolle manier.’ Lees deze tips van Hanne voor het vinden van de balans tussen een opgeruimd en gezellig interieur.

“Contrasten zijn goed, ze maken
alles sterker”

Woonidee

Door een muur in een donkere tint te schilderen, komen lichtkleurige meubels en voorwerpen helemaal tot hun recht. Hanne: ‘Alles wat licht of wit is, wordt hierdoor lichter en witter. Dit soort contrasten maken het interieur spannender.’

Shop de stijl

nog meer: binnenkijken