WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Binnenkijken in een 70’s bungalow in Kaapstad

Met z’n hardhouten megakozijnen, bakstenenmuurtjes en strakke lijnen is de woning van Kerryn en Morné een onvervalst jarenzeventighuis. Ze veranderden er amper iets aan. ‘Het is een eer om hier te wonen.’ Wij namen een kijkje in de bungalow nét naast Kaapstad.

vtwonen special zomerhuizen 07-2021 | buitenkant van het wit moderne huis
vtwonen special zomerhuizen 07-2021 | keuken met bar en twee barkrukken
Koeienhuid van de nguni-koe lokaal gekocht. Barkrukken Houtlander. Lamp op aanrecht The Frozen Fountain. Fruitschalen op pootjes lokaal gekocht en zelf geverfd. Groene, lage braadpan op plank Terra. Cotto Sambonet. Roze etagère op aanrecht Rotary Tray Vitra. Overige servies en keukenspullen her en der verzameld.

Lopen naar het strand

Is de zee net iets te ruig, dan waaien de druppeltjes in je gezicht: zo dicht wonen Kerryn en haar gezin bij het strand. Het was een van de redenen dat ze voor de bungalow vielen toen Kerryn en Morné in 2017 op huizenjacht gingen in surfersdorp Scarborough, op net een uur rijden van hun woonplaats Kaapstad. Aanvankelijk bedoeld als vakantiehuis, maar in 2019 besloten ze er fulltime te gaan wonen. Het gezin woonde destijds aan Clifton Beach, een van de mooiste stranden van Kaapstad – maar ook in een van de duurste wijken. Kerryn: ‘Het was een waanzinnige plek om te wonen. Maar langzaamaan wilden we iets kopen, en dat was in Clifton onbetaalbaar.’

LEES OOK
Binnenkijken in een kubusvormige woning in Johannesburg

vtwonen special zomerhuizen 07-2021 | groene fauteuil met open haard
Vloerkleed Tirmah Interiors. Fauteuil erfstuk. Poefs Missibaba. Witte schaal met kandelaren her en der verzameld door Kerryn. Rood, keramieken kunstwerk Ben Orkin. Beeld meisje met haan Shirley Fintz. Schaaltje souvenir uit India. Overig onbekend.
vtwonen special zomerhuizen 07-2021 |
Vloerlamp gemaakt van emaille schalen van Gregor Jenkin Studio. Vloerkleed meegenomen uit India. Bureau laten maken door Allan Lutge. Stoelen Tripp Trapp in beuken-uitvoering Stokke. Opbergboxen Lego. Overig onbekend.
vtwonen special zomerhuizen 07-2021 | twee ronde rotan bohemian spiegels
Rotan spiegels H&M Home. Antieke koeienbel uit Azië.
vtwonen special zomerhuizen 07-2021 | ronde tafel met verschillende vloerkleden met geometrische lijnen
Vintage eettafel via Tonic Design. Stoel Wishbone Carl Hansen & Son, overige stoelen Pezula Interiors. Groene schapenvacht Woodheads Cape Town. Rood, keramieken kunstwerk Ben Orkin, overige keramiek Anthony Shapiro. Hanglamp lokaal gekocht, die Kerryn versierde met oranje draad. Vloerkleed Ikea. Wandkast Mobelli. Witte ster Folha Plant Shop. Oranje kandelaar After Noah. Tafellamp Sinnerlig Ikea. Kunstwerk van Varenka Paschke. Overig onbekend.

Designstatement

De jarenzeventigbungalow is een regelrecht designstatement en dat was precies wat Kerryn erin aantrok. ‘Ik heb het altijd fascinerend gevonden dat een huis als dit hier kon bestaan. Scarborough heeft voornamelijk houten strandhutten en bungalows, daartussen is dit huis een vreemde eend in de bijt. Het is echt gebouwd met functionaliteit in het achterhoofd, met respect voor de menselijke behoeften en de omgeving. Het klinkt misschien afgezaagd, maar huizen als deze maken ze niet meer. Dat wij er nu in mogen wonen, is een eer.’ Het eerste en enige rigoureuze dat Kerryn deed, was het wit verven van de buitenkant. ‘Dat benadrukt het strakke design nog eens, midden in die groene, weelderige omgeving.’

vtwonen special zomerhuizen 07-2021 | buitenkant van het huis met vuurkorf en zitplekken
Kerryn en Morné gingen in de tuin bewust voor ronde vormen, als tegenhanger van het strakke huis.

“Tussen al die houten strandhutten en bungalows is dit huis een

vreemde eend in de bijt”

Zee van ruimte

Even wennen was wel de oppervlakte: het nieuwe huis is 120 vierkante meter kleiner dan waar ze vandaan kwamen. ‘Maar de grootste les die we daarvan hebben geleerd, is dat we heel weinig nodig hebben.’ Bovendien hebben ze de ruimte die ze binnen niet hebben, buiten des te meer: de tuin, voorheen een lap dood gras, werd getransformeerd tot privénatuurgebiedje met struinpaden, schaduwrijke bomen en fynbos. En als ze dat zat zijn, ligt de zee een paar minuten lopen verderop. Kerryn: ‘De jongens kunnen hier alles te voet doen: naar het strand, naar hun vrienden. En surfen doen we vlak voor ons huis. De vrijheid die we hier hebben, is onbetaalbaar.’

vtwonen special zomerhuizen 07-2021 | twee bedden in een tienerkamer met een skateboard
vtwonen special zomerhuizen 07-2021 | kapstok met groen bankje

LEES OOK
Binnenkijken in een houten tuinhuis in Kopenhagen

nog meer: binnenkijken