WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Geef mij maar Amsterdam: 5x binnenkijken in Amsterdamse woningen

Herenhuizen aan de grachten en appartementen in de Jordaan: je vindt het allemaal in de hoofdstad Amsterdam. Voor veel mensen is het een droom om in deze bruisende stad te wonen. De bewoners van deze huizen vinden het dan ook een waar genoegen. Kijk binnen in hun Amsterdamse woningen.

Herenhuis én atelierwoning in één

Het atelier in de voorkamer met lounge chair en ottoman van Eames voor Vitra. Tekentafel, krukken en slagersrek Marktplaats. Lamp Serge Mouille. Leren karpet overgenomen van een vriend. Mand uit Marokko. Sokkel van een markt, de vaas erop is een reissouvenir.

Toen Annemiek besloot om kunstenares te worden, kreeg haar woning ook een flinke metamorfose. Het herenhuis in het centrum van Amsterdam is omgetoverd tot atelierwoning. Annemiek en haar man Arjen kochten deze woning toen het nog een bouwval was. Inmiddels hebben ze flink verbouwd en het benedenhuis bij hun woning op de tweede verdieping betrokken. Hier hebben ze een eigen plekje gecreëerd voor hun twee dochters. Hun interieur bestaat uit een afwisseling van lichte en donkere wanden. Door donkere spullen voor donkere wanden te plaatsen, ontstaat een sterke reliëfwerking. Net zoals in haar kunstwerken. Kijk binnen in het herenhuis.

Benedenwoning met tuin

vtwonen 04-2020 | leefkamer met eettafel en stoelen met doorkijk richting de tuin Amsterdam
De piano was ooit van Philips oma en werd opgeknapt door Philip en Marieke. Foto erboven van fotografe Ata Kandó, gekocht bij Kahmann Gallery. Tas We Are Vintage. Spiegel boven schouw Marktplaats. Oranje lamp, vaasje en fotolijst rommelmarkt. Schouw Jan van IJken Oude Bouwmaterialen. De vintage tegels erboven komen uit een oud zwembad en werden gekocht bij Mammoet. Tafel Studio Henk. Stoelen uit een winkeltje dat niet meer bestaat. Draadloze lamp op tafel Faro Barcelona. Vaasje Loods 5. IJscoupe van een Franse rommelmarkt. Vloerkleed Rozenkelim. Spotjes Brink Licht. Lamp boven de tafel Taiwan-lantern.

Marieke en Philip waren op zoek naar een ‘blanco-doek’ om mee te starten. Toen ze na lang zoeken deze benedenwoning in de Amsterdamse wijk de Baarsjes tegenkwamen, waren ze direct verkocht. ‘Je hebt hier een leuke mix van koop- en sociale huurwoningen en van hippe cafés, Surinaamse toko’s en Turkse restaurants. Maar ja, tuinen zijn schaars in Amsterdam.’ Daarom besloten Marieke en Philip dit avontuur aan te gaan. Er moest wel flink verbouwd worden, maar met oude bouwmaterialen en de hulp van handige familieleden werd een casco benedenwoning hun gedroomde woon- en werkplek. Neem een kijkje in deze benedenwoning met tuin in Amsterdam.

Kleurrijk pand in de Jordaan

vtwonen 06-2021 | behang met bloemen en gouden salontafels met de paarse geometrische vloer in de Jordaan
Tegelmozaïek van Bisazza, via Ton Scholten Tegelhandel. Kleed via The Frozen Fountain, tafel met glazen blad van L’Etoile en messing tafel van Zara Home. Glaswerk Household Hardware en Anthropologie. Donkergroene bank van BePureHome, kussens van De Weldaad, vloerlamp van Made.

Ondanks dat de woning wat grijs en saai was, viel Leonora als een blok voor dit stadspand midden in de Jordaan. In de Jordaan woon je centraal, maar het is er ook rustig. ‘Met uitzicht op de gracht, bootjes die voorbijvaren en het café op de hoek bij de Prinsengracht. Dit is echt het mooiste plekje van Amsterdam’, zegt Leonora. Een duidelijk plan voor de verbouwing heeft ze nooit gemaakt, ze wist precies wat er moest gebeuren en hoe ze het wilde. In ieder geval géén witte muren. Dit is dan ook goed gelukt. Niet alleen op de muren, maar overal in dit Amsterdamse stadspand is kleur terug te vinden. Inmiddels is de woning net zo kleurrijk als de Jordaan zelf. Kijk binnen.

Bovenwoning in de Pijp

De Pijp is een van de bekendste buurten in Amsterdam. Menne is al 15 jaar inwoner van deze buurt noemen en daar is hij tot op de dag van vandaag nog steeds erg blij mee. In zijn bovenwoning kom je ogen tekort. Het staat vol met opmerkelijke en bijzondere souvenirs die hij meenam van zijn vele reizen naar verre landen. De Amsterdamse woning van Menne is een huis met veel verhalen en mooie herinneringen. Daarnaast is het ook met een bijzondere stijl ingericht. ‘Een kant-en-klare keuken is niets voor mij, ik houd van een model dat is opgebouwd uit losse elementen. Op Marktplaats vond ik een timmermanswerkbank die hier precies paste.’ De oude keukenkastjes liet Menne hangen en werden bekleed met op maat gemaakte koperplaten. De muur werd geverfd met betonverf en de tegels kregen een groene kleur. Binnenkijken.

Klassiek Amsterdams pand

Fauteuil Togo via Fritzvintage, bank Loods 5, tafel en spiegel Fonq. Dressoir, pot en plant Ikea. Vloerkleed en donkere verf IG KH M -111 Karwei. Wandlamp en gouden tafeltje Yaya. Kussens Palais, lamp Monkey van Seletti. Vitrinekastje erfstuk. Vaas met pampasgras Noa May, zwart tafeltje Hay. Lampplank Frama.

Jaren geleden lieten Susanne en Fleur hun oog vallen op een sfeervol plein in Amsterdam-Oost. De plek was het eerste punt waar ze voor vielen bij dit huis. Het tweede was de natuurlijke lichtinval door de grote ramen in de woonkamer. ‘Ooit willen we daar wonen’, zeiden ze tegen elkaar. Een paar jaar later is deze droom uitgekomen. Het verbouwen en inrichten van het klassieke pand kon beginnen, maar dit viel niet mee. Susanne vond zo veel woonstijlen mooi en kon eigenlijk niet kiezen. Daarom heeft ze gezocht naar een twist in verschillende stijlen. Er zit wel balans in, er is eenvoud in de materialen en kleuren. ‘Zo hebben we in de eetkamer een wandkleed met okergele cirkels erop en aan de andere kant van de kamer een okergeel kussen op de bank en komt de kleur terug in een print.’ Neem een kijkje.

nog meer: binnenkijken