WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Binnenkijken in een boerderij uit de 19e eeuw

“Stop een briefje in de brievenbus”, adviseerde Suzanne haar man Teus. Hij droomde over wonen in die ene boerderij, waarvan het oudste deel zelfs stamt uit 1825!

Authentiek pand

Suzanne had zo’n idee dat er wel eens meer gegadigden konden zijn. En dat was ook het geval. Want via via hoorde ze later dat het pand te koop zou komen. Dat was het moment dat Teus de bewoners belde. “We mochten komen kijken. En hoewel we lang geleden wel eens binnen waren geweest, was het even slikken. Het was oud en hokkerig en daar moet je dan doorheen kunnen kijken.” Maar het stel was vooral gecharmeerd door het authentieke pand. Het voorste deel is in 1825 gebouwd als arbeidershuisje. “Daar hebben jarenlang meerdere gezinnen in gewoond. Rond 1890 heeft de toenmalige bewoner er een achterhuis aan gebouwd en er een boerderij van gemaakt. Wij hadden geluk: er is eigenlijk nooit echt verbouwd en ook niets verpest.”

Steenkoud hokje

In 2015 kochten Teus en Suzanne de boerderij en trokken er met hun vier kinderen in. Zonder een echte keuken, zonder fatsoenlijke woonkamer, zonder enige goede voorzieningen. “Wij zijn direct aan de slag gegaan. We woonden en sliepen in die tijd met z’n allen beneden en koken deden we in het steenkoude hokje aan de zijkant.” Inmiddels is de boerderij meer dan bewoonbaar en moet Suzanne haar best doen om ons ervan te overtuigen hoe vervallen het was toen zij het kochten. “Het ronde kacheltje in de woonkeuken was de enige warmtebron. Toen wij kwamen kijken, werd daar een pan soep op warm gehouden. Wij wilden die kachel houden, ook om te beseffen hoe het hier ooit was.”

Designklassiekers

Suzanne runt interieurwinkel DutchHome en Teus is eigenaar van DutchWood. Dat hier twee creatieve types wonen, is overal te zien; het stel heeft de authentieke elementen van de oude boerenhoeve op prachtige wijze gecombineerd met hedendaagse elementen. Betonstuc, designklassiekers, industriële verlichting en originele spanten maken van deze boerderij een eigentijds familiehuis. “Of we klaar zijn? Loop maar even mee naar boven. Daar zie je ons volgende project.” Boven zijn al kinderkamers gerealiseerd en een badkamer. Op de oude hooizolder gaat Teus een ouderslaapkamer met en-suite badkamer maken. “En een tussenverdieping met schitterend uitzicht op het achterliggende landschap. Daarna is het erf aan de beurt. Dus kom over een paar jaar nog maar eens langs!”

Bron: Stijlvol Wonen november/december 2017 (Nederlandse editie) | Tekst Wilma Tjalsma | Fotografie Denise Keus

nog meer: binnenkijken