WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

5x binnenkijken in huizen met een mooie aan- of uitbouw

Eén ding hebben deze bewoners gemeen: ze hebben allemaal een uitbouw of aanbouw. Zou je zelf ook wel wat extra vierkante meters aan je huis willen hebben? Kijk binnen in deze huizen die elk op hun eigen manier een bijzondere aan- of uitbouw hebben.

vtwonen 13-2019 | Binnenkijiken in een cottage in Wellington woonkamer
Ooit bestond het huis uit niet meer dan een ruimte: wat nu de woonkamer is. Daaraan werden steeds meer uitbouwen gemaakt. De originele ramen bleven in tact. Vandaar dat er in de woonkamer nu ramen zijn naar bijvoorbeeld een slaapkamer. Soortgelijke kussens met streep (brocantefrederic.nl), kussens met watertorendessin van stoffenontwerper Kate Golding (kategolding.ca).

Eilandbewoners

Ian en Shelley waren slechts op zoek naar een knus weekendhuisje om bij te komen van de stadsdrukte, maar nu wonen ze fulltime in hun cottage in het Nieuw-Zeelandse Wellington. Ooit bestond het huis uit niet meer dan één ruimte: wat nu de woonkamer is. Door de jaren heen bouwden verschillende eigenaars rondom kamers aan, maar de ramen bleven intact. Zo heeft het daglicht overal vrij spel. Kijk binnen.

Historisch dak

vtwonen binnenkijken special 2019 | woonkamer leefkeuken
De eettafel werd op maat gemaakt van bamboe en staal. Koffiepot Emma van Stelton via Nio & Elva. Vintage Kaivo-koffiemokken Marimekko. Stoelen v.l.n.r.: Conferentiefauteuil 1268 van André Cordemeyer voor Gispen, ge-upcyclede tweedehands stoel door Project99 en stoel uit de Schaar-serie van Louis van Teeffelen. Vintage vaas Varesa via Marktplaats. Schilderij aan muur gemaakt door Saskia.

Aan rijksmonumenten mag doorgaans niets worden veranderd, maar omdat de vorige eigenaar de achterzijde ‘een jaren tachtig-restyling’ had gegeven, kregen Saskia en Sicco daar veel vrijheid. ‘Wij wilden de historische dakconstructie terugbrengen’, vertelt Saskia. ‘Daar was de gemeente zo enthousiast over dat ze het prima vonden dat we zeven meter uitbouwden. Hierdoor werd het huis een derde groter, maar dat valt nauwelijks op.’ Kijk binnen bij deze kapiteinswoning in IJlst.

Glaswand

vtwonen 03-2021 | keuken met wandtegels en raam
Op de overloop op de bovenverdieping een Eames schommelstoel (Vitra). Bijzettafel Zuiver, bureau LifeStyle. De hanglamp is geen echte van Raimond Puts, maar lijkt geïnspireerd op zijn ontwerp voor Moooi. Koeienvel Ebru, kunst Nicole Ponjée, verf Heat 24 van Little Greene.

Wat bij Kim en Richard de doorslag gaf om een oud monumentaal pand te kopen? Dat het compleet verbouwd moest worden! Met ontwerpprogramma floorplanner deelden ze hun huis helemaal anders in, inclusief smalle uitbouw van hun monumentale pand met een glaswand. Kim: ‘Je zou denken: wat maakt die vijftig centimeter nou uit, maar door de glazen pui scheelt het voor je gevoel meters.’ Binnenkijken bij dit monumentale pand.

LEES OOK
5x binnenkijken in een urban jungle

Rond raam

vtwonen special tiny houses 03-2021 | oranje muren in de woonkamer
Keuken Ikea. Fruitschaal Fest Amsterdam. Ingelijste foto Marie Bärsch. Eettafel Ikea. Italiaanse ijssalonstoelen Marktplaats, wit geverfd. Betonlook-laminaat Pitch vtwonen.

Toen Mandy en Bas hun voormalige wevershuis in Leiden kochten, moest er enorm veel aan gebeuren. Met frisse pasteltinten en een stevige dosis lef gaven ze het een interieur dat helemaal van nu is. De uitbouw is ook flink onder handen genomen, onder meer door een daklicht en een rond raam met uitzicht op de tuin te plaatsen. Kijk je ogen uit in het pastelkleurige wevershuis.

Extra meters

vtwonen special zomerhuizen 07-2021 | woning van de buitenkant
Tegen de schutting plantte Kim sterjasmijn, die je zelfs binnen ruikt. Witte rotan bank Sika Design. Geel-zwarte plaid van de stof Fujin Jaune van Pierre Frey. Kussens o.a. Designers Guild, West Elm en gemaakt van stoffen Sampan Stripe en Tunis Daisy van Jim Thompson. Witte bijzettafel Block & Chisel. Grijze plantenpot Habitat. Buitenkleed Pappelina. Overig onbekend.

In de wijk Barnes in Londen vonden Kim Stephen en haar gezin het perfecte rijtjeshuis (mét tuin). De vorige bewoners hadden het al met zorg verbouwd, met een uitbouw naar de tuin, mooie daklichten en veel ingebouwde kastruimte. ‘Het was al helemaal naar onze zin en smaak.’ En zo kon interieurstylist Kim direct aan de slag met wat ze het liefste doet: kleur geven en sfeer maken. Een kleurrijk rijtjeshuis in Londen.

nog meer: binnenkijken