Help, vochtoverlast in de badkamer
Schimmel op de muren en op het plafond. Een muffe lucht. Vooral in dichte ruimtes zoals een badkamer is dit geen uitzonderlijke situatie. In een vochtige ruimte zoals de badkamer is het belangrijk om goed te ventileren en om schimmel te verwijderen. Hoe je vochtoverlast in de badkamer voorkomt lees je hieronder.
Waarom is te veel vocht een probleem?
Het verwarmen van vochtige of bedompte lucht kost meer energie dan dat van frisse, drogere lucht. Vochtoverlast veroorzaakt bovendien schimmel en is slecht voor de gezondheid. Een normale vochtigheidsgraad ligt tussen de 40% en 70%. Met een hygrometer kun je dit gehalte meten.
Hoe herken ik een vochtige badkamer?
- Regelmatig condens op de ramen.
- De radiator is aangetast door roest.
- Zwarte plekken (schimmels) op plafond en muren.
- Vochtplekken of druppels; de vlekken, kringen en druipstrepen zijn ook te zien als ze zijn opgedroogd.
- Loslatend verf- of stucwerk.
- Een muffige lucht.
Hoe voorkom ik vochtoverlast in de badkamer?
Om vieze schimmel- en vochtplekken te voorkomen is het belangrijk je badkamer goed te ventileren. Er zijn twee soorten ventilatie: natuurlijke en mechanische. In het eerste geval is er sprake van een natuurlijke ‘trek’, bijvoorbeeld door ventilatieroosters in ramen of ramen met een ventilatiestand. Bij mechanische ventilatie vindt de afvoer plaats via een continu draaiende elektrische ventilator.
Als je doucht kun je de ventilatie het beste op de hoogste stand zetten en hem na het douchen nog een half uur aan laten staan. Maak ook een grote kier onder de douchedeur. De badkamerdeur openzetten heeft weinig zin, want zo verspreid je de vochtige lucht door de rest van je huis. Je kunt wel het raam open zetten en de muren en vloer droog maken.
Installeer eventueel een ventilator. Bedenk wel dat deze alleen werkt bij een goede luchtcirculatie; het effect is optimaal als er zo ver mogelijk van de ventilator af een opening (deur) is die de afgezogen lucht weer aanvult. Er zijn ook ventilatoren te koop die zelf verse lucht van buiten importeren. Toch nog vochtoverlast in de badkamer? Controleer openingen en filters dan op vuil.
Hoe voorkom ik schimmel?
Een goede ventilatie is de enige effectieve bestrijding. Hulpmiddelen zijn schimmelwerende latex (Alabastine) voor plafond en wanden. Niet overschilderen met andere verf, dat stopt de werking! Schimmels houden van hoekjes en kiertjes, zorg dat hier geen water in kan blijven staan en dicht ze eventueel met kit (Alabastine). Behandel voegen met een voegenbeschermer (HG International).
Toch schimmel?
Actieplan: droog schoonborstelen, schoonmaken, schimmel doden, weer schoonmaken, opnieuw verven/voegen. Alleen schoonmaken helpt niet, er blijven altijd sporen achter van de schimmel waardoor deze toch weer opduikt. De schimmel doden kan met verschillende middelen (HG schimmel-, vocht- en weerplekkenreiniger). Minstens zo goed: meng bleekwater of chloor met water in een plantenspuit, spuit dit op de schimmel, laat even inwerken en maak goed schoon. Behandel zwart geworden voegen daarna met Voegfris (Henkel, Alabastine) om ze weer wit te krijgen. Schimmel in de kitranden? Wegsnijden en opnieuw kitten!
Een lekkende kraan, wat nu?
Een druppende kraan betekent 1100 liter waterverlies per jaar. Het euvel is meestal te wijten aan kalkaanslag of een versleten leertje. Een leertje kun je vervangen. Kalkaanslag voorkom je door regelmatig het zeefje uit de kraanmond te draaien en dit schoon te spoelen. Draai een keer per week de kraan helemaal open om kalkresten door te spoelen.