WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

De ideale indeling van een kleine en smalle badkamer

Met een kleine badkamer die ook nog eens aan de smalle kant is, is het puzzelen met iedere beschikbare centimeter. Gelukkig zijn er wat foefjes om de ruimte groter te laten lijken en met een beetje passen en meten kun je al het benodigde sanitair toch een plek geven.

marmeren douche badkamer inspiratie
Douche RS2308 en kranen Salenzi. Haken Muuto. Badjassen en handdoeken Missoni. Radiator Vasco.
badkamer inspiratie klassiek modern
Spiegel Ethnicraft. Wasbak Salenzi. Doek Missoni. Haak Muuto. Beautyproducten Diptyque.

Hoe klein is een kleine badkamer?

Klein is natuurlijk nogal persoonlijk: wat jij klein vindt, kan de ander gemiddeld vinden en het ligt er ook maar net aan met hoeveel mensen je de badkamer moet delen. Volgens het Bouwbesluit mag een badkamer niet kleiner zijn dan 1,6 m² met een breedte van ten minste 0,8 m. Bevindt het toilet zich ook in de ruimte, dan moet de vloeroppervlakte tenminste 2,2 m² zijn met een minimale breedte van 0,9 m. Meet jouw badkamer ongeveer dit oppervlakte, dan mag jij je officieel de eigenaar van een kleine badkamer noemen.

Klein en ook nog eens smal

In een vierkante, kleine badkamer kun je aan weerszijden van de ruimte nog een wastafel en douche kwijt, in een smalle zul je echt in de lengte moeten denken. Alles wat nodig is voor de badkamer komt bij voorkeur tegen één wand te staan of te hangen, zodat je je ook nog vrij kunt bewegen. Veel variatie krijg je daardoor niet in de indeling, maar er zijn toch een aantal mogelijkheden:

  • Kies wat betreft de wasbak en het toilet voor compacte modellen, oftewel smal en niet te diep. Dit kan centimeters schelen en deze kun je weer benutten voor andere zaken, zoals handige opbergplekken bijvoorbeeld.
  • Een inloopdouche is een van de meest logische keuzes voor een kleine, smalle badkamer. Deze bevindt zich dan bij voorkeur in de verste hoek, gebruikmakend van beide zijmuren. Dan blijft er aan een van de kanten nog ruimte voor een compact toilet en smalle wasbak over en met een beetje geluk is er ruimte voor een kastje.
  • Er zijn steeds meer wasbakken en douches in een hoekmodel, ideaal in een kleine ruimte.
  • Heb je alles uit de lengte en breedte gehaald? Ga dan de hoogte in! De muren kun je namelijk prima benutten voor het neerleggen van een stapel badhanddoeken of voor het ophangen van een wandkast boven de wastafel. Met een spiegelkast sla je twee vliegen in een klap.

LEES OOK
De inloopdouche: ideaal in een kleine badkamer

Kleine badkamer en toch een bad

Stond een bad altijd al op je wishlist en gaat ie er hoe dan ook komen? Dan zul je in een kleine en smalle badkamer concessies moeten doen wat betreft het andere sanitair. Kies in ieder geval voor een bad waarin je kunt douchen, want je zult voor een aparte douche waarschijnlijk geen plek hebben. Tenzij je het toilet kunt verbannen naar een plek buiten de badkamer. Bekijk hier meer tips en inspiratie voor een kleine badkamer met bad.

prullenbak badkamer

Klein, smal en ook nog eens een schuin dak

Bevindt jouw badkamer zich echt op de meest onhandige en onlogische plek in huis en zul je je hierbij neer moeten leggen? Dan is het gewoon roeien met de riemen die je hebt, ook als daar een schuin dak bijhoort. Onder het schuine gedeelte kun je geen wasbak of douche kwijt, maar wat er wel mogelijk is, lees je in een badkamer met een schuin dak inrichten? Zo doe je dat!

LEES OOK
De beige badkamer is back!

Zo lijkt de badkamer groter

Naast een handige indeling vraagt een kleine, smalle badkamer ook om wat trucs om groter te lijken. Het oog wil namelijk ook wat. Dezelfde indeling kan heel anders ogen als je met lichte of donkere kleuren werkt bijvoorbeeld. Licht werkt vergrotend, maar alles spierwit verven hoeft ook weer niet, veel belangrijker is dat je het rustig houdt en niet te veel kleuren en materialen mixt.

  • Ga voor zo licht mogelijk, of je nu voor tegels of gladde wanden kiest. Kies niet voor ingewikkelde patronen of een druk mozaïek, dat zorgt voor onrust als je de kleine ruimte binnenstapt.
  • Naast licht werkt ook doorzichtig optisch vergrotend: wil je graag een douchewand, ga dan voor glas.
  • Ook van spiegels weten we dat ze de ruimte groter doen lijken. Een grote spiegel mag gerust in een kleine, smalle badkamer.
  • Kies voor zwevende meubels en hangend sanitair: doordat het toilet of wastafelmeubel niet tot aan de vloer doorloopt, krijgt de ruimte letterlijk en figuurlijk meer lucht.
  • Prop de badkamer niet te vol en al helemaal niet met bergen voorraden die je nog helemaal niet gebruikt. Heb je je laten gaan bij de 2+2 gratis-aanbiedingen, berg deze dan niet in de badkamer op. Zet in de badkamer alleen de beautyproducten en andere spullen die je dagelijks graag bij de hand hebt, dat ruimt al enorm op.

nog meer: badkamer inspiratie