WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

De badkamer schilderen moeilijk? Niet met deze tips

Wie regelmatig een verfroller in de handen heeft gehad, weet dat het verven van muren niet de meest ingewikkelde klus is. De badkamer schilderen is voor velen echter een heel ander verhaal. Je moet immers met aardig wat factoren rekening houden, zoals vocht, lichtinval en onderhoud. Toch valt het best mee als je weet welke materialen je nodig hebt en hoe je het mooiste resultaat behaalt.

paarse badkamer
Op de muur krijtverf Moorland per liter € 39,30, op de vloer lakverf Bohemian per liter € 61,40, verf op de kasten lakverf Old Rose per liter € 61,40 (pure-original.nl). Kasten, beide op maat gemaakt, prijs op aanvraag, wasbak prijs op aanvraag (com-anders.nl). Bad in gepatineerd messing, 2000x815x555 cm (lxbxh), prijs op aanvraag bij de koperslagerij (juliusballer.nl). Losstaande kraan in brons € 2050,-, wastafelkraanin brons € 525,- (jee-o.com). Plexiglazen tafel van HKliving € 195,- (vtwonen.nl). Doek van waxstof item nr. VL40850.365.02 vanaf € 54,95 (vlisco.com). Vloerkleed € 495,- (rozenkelim.nl). Lampenkap € 375,-, lampenvoet € 396,- (polspotten.nl). Glazen vaas van Menu € 69,95, glazen vaas op vensterbank van Bloomingville € 38,99, bord van HKliving € 17,50, waterkan van Ferm Living € 35,-, glazen van Ferm Living per 4 € 35,-, stenen zeepbakje van Ferm Living € 119,-, wafel handdoek van Ferm Living € 39,- (vtwonen.nl). Geel glazen object kwart cirkel van HKliving € 59,95 (deens.nl). Mintgroen keramisch object € 69,95, geurstokjes € 26,95, oranje glazen plateau € 259,- (hkliving.nl). Sieradendoosje € 19,-, kandelaar € 19,95, wollen deken van Hay € 75,- (eijerkamp.nl). Schaaltje op 3 poten € 30,- (101cph.com). Overig privébezit.

Een makkelijke make-over

Soms ben je de badkamer beu omdat hij gedateerd is of omdat de ruimte meer de smaak van de vorige bewoners was. En smaak, dat is iets heel persoonlijks. Als het sanitair nog in goede staat is, dan is het niet nodig om de hele badkamer te vervangen. Er bestaan genoeg manieren om jouw thuis-spa een make-over te geven zonder er een vermogen voor neer te hoeven leggen. Een van die opties is het schilderen van de badkamer, want door een nieuw kleurtje op de muur of tegels ziet de ruimte er als nieuw uit.

LEES OOK
Vraag ’t vtwonen: ‘Hoe maak ik mijn badkamer budgetproof moderner?’

Speciale badkamerverf

Een badkamer schilderen doe je niet met de eerste de beste pot verf. Normale verf is namelijk niet tegen vocht bestand. In speciale badkamerverf zit een speciale waterafstotende laag waardoor de muur gerust nat kan worden. Schimmelvorming wordt voorkomen door deze laag en het blijft extra lang goed zitten.

De kosten voor het schilderen van de badkamer

Gaan we van de prijzen van Werkspot uit, dan ben je voor het verven van een egale muur tussen de € 7 en € 15 kwijt. Deze prijs is inclusief uurloon van een schilder aan huis, maar kies je ervoor om de badkamer zelf te schilderen, dan kun je natuurlijk goedkoper uit zijn. Afhankelijk van de kwaliteit verf die je kiest, ben je bij een do it yourself-klus zo’n 4 tot 10 euro per vierkante meter kwijt.

Wist je dat je niet alleen een betonnen muur kunt schilderen, maar ook over al bestaande tegels heen kunt verven? Zo kun je indien gewenst ook sanitair verven in de nieuwe kleur, waardoor je badkamer één geheel wordt. Het is echter wel iets duurder: gemiddeld betaal je voor het schilderen van badkamertegels zo’n € 15 tot € 40, inclusief uurloon van de schilder. Maar dan heb je ook wat!

LEES OOK
Duurzaam verven: zo kies je verf die goed is voor jou én het milieu

Hoe lang kun je niet douchen nadat de badkamer is geverfd?

Naast dat verf vaak een chemische geur heeft waardoor je zo min mogelijk in de pas geschilderde ruimte wilt doorbrengen, is er nog een reden waarom je even niet kunt douchen na het schilderen van de badkamer. De waterafstotende laag, die in de speciale verf zit, werkt pas wanneer de verf helemaal droog is. Stap je voordat de verf gedroogd is onder de douche, dan kan vocht zich ophopen in de muur. En we weten allemaal waar dat toe leidt.. ongewenste schimmelvorming. Neem dus het zekere voor het onzekere, en wacht nog een paar uur met douchen nadat je denkt dat de muren al droog zijn.

Moois voor in de badkamer…

nog meer: badkamer inspiratie