WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Veilige baby- en kinderkamer

Wiegjes, commodes, kinderbedjes, boxen, kinderstoelen; ze moeten allemaal voldoen aan strenge veilig­heidseisen. Praktische tips voor een veilige kinderkamer of babykamer vind je hieronder.Veilige kinderkamer

Praktische tips voor een veilige babykamer

Er zijn een heel aantal zaken waarmee je met kleine aanpassingen de babykamer en kinderkamer een stuk veiliger kunt krijgen. Je vindt negen tips voor een veilig kamertje hieronder:

 1. Zet het bedje niet te dicht bij het raam of de verwarming.
 2. Plaats het bedje ook niet in de buurt van gordijnen, koorden of snoeren.
 3. Verwijder een hemeltje als het kind 6 maanden oud is.
 4. Gebruik het babybadje niet meer als het kind zich kan optrekken.
 5. Zorg voor een kamertemperatuur tussen 15 en 18°C.
 6. Zorg voor goede ventilatie en rook niet bij de baby.
 7. Tot twee jaar is een dekbed te warm en dus onveilig; gebruik een deken met een lakentje of een kinderslaapzak.
 8. Gebruik liever een hor in het raam in plaats van een muskietennet boven het bed waarin kinderen verstrikt kunnen raken (kinderen zijn vindingrijk!).
 9. Controleer speelgoed regelmatig op beschadigingen en losse onderdelen.

Babykamer veilig verven

Gebruik voor kinderkamers en -spullen alleen verf uit categorie 1, deze op de verpakking aangegeven codering geeft aan dat de verf weinig of geen oplosmiddelen bevat. Breng liever drie dunne lagen aan in plaats van één dikke en laat de verf minstens een week drogen voordat je de kamer in gebruik neemt. Binnenbeits verdient op onbehandeld hout de voorkeur omdat het in het hout trekt en dun aangebracht kan worden.

Check de site van Stichting Consument en Veiligheid voor uitgebreide informatie over babyspullen en kinderspeelgoed: www.veiligheid.nl.

Veilige deuren voor een veilige kinderkamer

Met onderstaande voorkom je vingers tussen de deur van de kinderkamer. Uiteraard kan je dit toepassen op alle deuren in je huis.

 • Deurbuffer:Hiermee kan de deur niet snel dichtslaan. Bij dichtgooien of -waaien blokkeert de veer.
 • Deurspleetbeveiliger: Een voorgevormde strip van kunststof of aluminium die de spleet tussen deur en post aan de scharnierkant afschermt. Een strip tot een hoogte van 120 cm voldoet.
 • Deurklem: Een eenvoudig te plaatsen klem, die een binnendeur of tuindeur muurvast open of op een kier zet. De opening tussen de vloer en deur moet kleiner zijn dan 3 cm.
 • Deurblok: Een blok van zacht kunststof aan de bovenkant zorgt ervoor dat een deur nooit helemaal dicht kan. Hoe dichter het blok bij de scharnierkant bevestigd wordt, hoe verder de deur open blijft.
 • Deurklink: Monteer de deurklink verticaal. Er zijn ook kindveilige klinken te koop die je bijvoorbeeld in moet drukken of naar beneden moet duwen.
 • Deuralternatieven: Er zijn ook goedkope alternatieven te bedenken om de deur niet dicht te laten vallen: hang een dikke handdoek over de bovenkant van de deur, bevestig een haakje om de deur mee vast te zetten of schuif een wigvormig blokje onder de deur.
nog meer: Babykamer