WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

De Scandinavische babykamer is prachtig in al zijn eenvoud

Is er een kleintje op komst en zoek je naar een rustige, minimalistische en toch gezellige stijl voor de babykamer? Dan is de Scandinavische babykamer wat voor jou. Een witte basis met pastelkleuren waar houten materialen en zachte stoffen de hoofdrol spelen. Kortom: een kamer waarin jij en je baby helemaal tot rust komen. Benieuwd hoe je dat voor elkaar krijgt?

babykamer Scandinavisch
Doorgeefledikant van de familie van Louk. Commode Marktplaats. Stokpaard kraamcadeau van buren. Aankleedkussenhoes gemaakt door Lidians moeder. Spiegels De Weldaad. Wandplank Søstrene Grene. Kunstwerkje ooievaar Sjakie’s. Kunstwerkje Mia &Wonder Studio.

Scandinavische babykamer

De Scandinavische babykamer is geïnspireerd op de woonstijl die is uitgevonden door onze noorderburen. Clean, minimalistisch, maar toch gezellig is het uitgangspunt: ook wel hygge genoemd door de Scandinaviërs. Het perfecte recept voor een babykamer waarin jij en de baby helemaal tot rust komen. Geen onnodige poespas, maar een eenvoudig en gebalanceerd geheel. 

Kenmerken van de Scandinavische babykamer:

  • Praktisch: niet alleen het uiterlijk, ook de functionaliteit is belangrijk. Dit zie je terug in verstopte opbergmogelijkheden, uitklapbare commodes en multifunctionele meubels.
  • Licht: pastelkleuren en veel wit geven de babykamer een frisse look. Bovendien is veel daglicht belangrijk. 
  • Less is more: een opgeruimde kamer met weinig tierelantijnen. 
  • Basic: strakke lijnen en een rustig kleurpalet geven een clean gevoel. 

Kortom: de Scandinavische babykamer is de rust zelve, genderneutraal én erg geschikt voor kleine ruimtes. Eigenlijk kan deze stijl dus altijd. Hoe pak je dat aan? Laat je inspireren door deze vijf ideeën. 

1. Pasteltinten en wit als basis

De Scandi babykamer is een lichtbaken. De basis is wit; denk aan witte muren of een witte vloer. Dit zorgt voor een strakke vormgeving en rustige uitstraling. Vind je wit maar saai? Combineer het met pastelkleuren zoals zachtgeel, lichtroze en beige voor een ontspannen en sfeervol resultaat. Pastellen hebben een bepaalde frisheid en tegelijkertijd een ‘lief’ gevoel dat goed past in de babykamer.

2. Heel veel hout

Hout – en dan met name houtsoorten in een lichte tint zoals beuken-, berken- en essenhout – is absoluut onmisbaar in de Scandinavische babykamer. Het voegt warmte toe aan de lichte, strakke basis van een Nordic look. Een houten commode, hobbelpaard of wandplank met daarop de leukste babyspullen uitgestald doen wonderen. Andere materialen die goed samengaan in de Scandinavische stijl zijn rotan, wol en linnen. Denk aan een wollen plaid, linnen gordijnen of een rotan schommelstoel in de hoek van de babykamer

“Materialen die goed samengaan in de Scandinavische stijl zijn rotan,

wol en linnen”

babykamer neutrale kleuren
Muurverf Papyrus van Gamma, gietvloer Nature Grey. Hanglamp Couleur Locale, kunst aan muur MrStarsky, strandponcho kind Liewood. Vintage commode Marktplaats, deurknoppen Doing Goods. Poppenbed en kruk van Dirk van Sliedregt vintage. Kinderstoel erfstuk Roberts familie. Rieten koffer kringloop, juten kroon Suussies, naturel kroon en roze deken Archive Store.

3. Muurschildering of behang

Misschien denk je bij een Scandinavische babykamer meteen aan witte muren. Toch passen creatieve kleurvlakken, muurstickers en vrolijk behang ook goed. Door een enkele muur te behangen of schilderen en de rest wit te laten, behoud je alsnog de rust. Scandinavische finesse met een vrolijke twist noemen we dat. Ideeën voor het leukste babykamer behang vind je hier.

Tip: met dierenbehang, wolkjesbehang of bloemenbehang haal je de natuur naar de babykamer. En laat dat nou net een belangrijk, Scandinavisch uitgangspunt zijn. 

4. Less is more

Richt je de babykamer Scandinavisch in? Verlies dan niet de functionaliteit uit het oog. Het praktische aspect is misschien wel net zo belangrijk als het esthetische. Scandinavische meubels hebben namelijk een ding met elkaar gemeen: ze dienen hun doel. Geen sierlijke details en tierelantijnen, maar simpel design. Bedenk dus goed welke meubels je écht nodig hebt in de babykamer. Hier zetten we in ieder geval vier spullen voor je op een rij.

Tip: heb je weinig vierkante meters in de babykamer en is het maar de vraag of alle noodzakelijke meubels passen? Kijk eens naar multifunctionele meubels. Er bestaan bijvoorbeeld ledikanten met een commode aan het hoofdeinde. En met een opbergbank creëer je een gezellige zitplek en extra veel opbergruimte. Meer tips voor de kleine babykamer lees je hier.

5. Babykamer accessoires

Less is more mag dan wel het uitgangspunt zijn, dat betekent niet dat er helemaal geen accessoires in de Scandinavische babykamer thuishoren. En zeg nou zelf: de babykamer voorzien van decoratie is één groot feest. Zachte knuffels, een wandkleed, houten wandplanken en een rotan hanglamp geven de Scandinavische babykamer de finishing touch. Nog op zoek naar ideeën? Laat je inspireren door deze kindvriendelijke babykamer decoratie.

Snoezig voor de babykamer…

nog meer: Babykamer