WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Houd hier rekening mee wanneer je een rotan wieg aanschaft zodat je baby veilig kan dutten

Het is bijna een woonaccessoire op zich: een rotan wieg waar je baby heerlijk in kan slapen. Het is – niet geheel verrassend – al jaren een trend en met een beetje mazzel kun jij een vintage exemplaar op de kop tikken. Wij zochten uit waar je op moet letten en geven je tips als je overweegt zo’n schattige wieg aan te schaffen.

Safety first

Dat een rotan wieg schattig is, daar zullen de meeste mensen het wel mee eens zijn. Het is een warm element voor de babykamer én past eigenlijk wel in iedere woonstijl. Wat wel goed is om te weten, is dat je met een aantal dingen rekening moet houden voordat je zo’n bedje aanschaft, zodat je kleintje in alle veiligheid naar dromenland kan.

LEES OOK
De kinderkamer als vrolijkste kamer in huis dankzij de trends van 2023

babykamer neutrale kleuren
Muurverf Papyrus van Gamma, gietvloer Nature Grey. Hanglamp Couleur Locale, kunst aan muur MrStarsky, strandponcho kind Liewood. Vintage commode Marktplaats, deurknoppen Doing Goods. Poppenbed en kruk van Dirk van Sliedregt vintage. Kinderstoel erfstuk Roberts familie. Rieten koffer kringloop, juten kroon Suussies, naturel kroon en roze deken Archive Store.

Let op scherpe stukjes

Een wiegje is alleen voor de eerste paar maanden na de geboorte en ideaal omdat het minder ruimte in beslag neemt. Perfect dus voor de weken dat je baby nog bij jou op de slaapkamer ligt. Maar vaak zijn rotan wiegjes gemaakt in de jaren 60/70 en dus al aardig wat jaren oud. Let er daarom extra goed op of er geen scherpe stukjes rotan of metaal aan de wieg zitten waar je kleintje zich aan zou kunnen bezeren.

Wieg bekleden

Het bekleden van een wieg: niet alleen een stijlvolle toevoeging, ook een goede oplossing voor eventuele uitstekende of scherpe randjes. Als je een beetje handig bent met naald en draad kun je natuurlijk zelf aan de slag gaan, maar voor de minder bedreven coupeuses onder ons: bij o.a. bol.com kun je (hoe handig!) een klant-en-klare wiegomrander kopen.

LEES OOK
Musthave: 3x deze stoel is onmisbaar in de babykamer

Check de richtlijnen

Omdat de wiegjes vaak tweedehands op de kop worden getikt, is het goed hedendaagse regels en richtlijnen te checken. Zo is een veilige wieg minimaal 27,5 centimeter diep, 45 centimeter breed en 90 centimeter lang. Ook is de afstand tussen de spijlen belangrijk: de ruimte tussen de spijlen moet 4,5 tot maximaal 6,5 cm zijn. Als de afstand groter is, kan je baby vast komen te zitten. Wil je meer lezen over de regels en veiligheid rondom een wiegje? Neem dan even een kijkje op de site over kinderveiligheid.

Een nieuw matras is een must

Een vintage wieg is mooi én duurzaam, maar een nieuw matras kopen is wel een must. De matrasjes van vintage exemplaren wijken qua afmetingen vaak af van de standaard maten. En het is wel belangrijk dat het matras goed aansluit op de wieg en er geen ruimte tussen de randen en het matras ontstaat. Er zijn gelukkig genoeg webshops waar je een wiegmatras op maat kunt laten maken: alle afmetingen en vormen zijn mogelijk.

neutrale kleuren babykamer
Knuffelbeer Floppy van Senger € 50,-, houten stacking toy van Wooden Story € 35,-, gevlochten mand op wielen van Olli Ella € 59,-, houten poppenhuis Holdie van Olli Ella € 89,- (archive-store.nl). Stoffen lampenkap met citroenprint van Konges Sløjd, 55×45 cm (Øxh) € 121,-, gevlochten mand Apple van Ferm Living € 39,- (lidor.nl). Gevlochten mand met hengsel van Olli Ella € 29,- (grasonderjevoeten.nl). Geruit mini-stoeltje van Maileg € 13,- (fishonthemoon.com). Houten speelgoed op wielen van Raduga Grez, beer € 24,-, auto € 24,- (repose-ams.com). Blokkenset van Wooden Story € 36,-, giraf van Holztiger € 14,95 (reigerenderaaf.nl). Papieren doos € 19,95 (suhka.nl). Telraam DIY-idee, zie blz. 63. Overig privébezit.

Last but not least

Nu de voorbereidingen zijn getroffen en we alles rondom de veiligheid weten, rest er nog maar een ding: de aankoop van dit lieve wiegje. Door de populariteit van dit babybed kan het nog best lastig zijn er een te scoren. Met een beetje geluk, lukt het je er een via Marktplaats te kopen of heeft iemand in je familie- of vriendenkring er nog een op zolder staan. Mocht dit niet lukken, dan kan dit ook een ideale oplossing zijn: het huren van een rotan wieg. Style het af om de look helemaal compleet te maken met deze mooie sterrenmobiel en dit heerlijke zachte dekentje. Sweet dreams baby…

nog meer: Babykamer