1. Toffe peer
'In een fruitgaard halen we de lekkerste peren. Toen de peren een keer te lang op de fruitschaal hadden gelegen en we ze eigenlijk niet meer konden eten, bedachten we dat we ze nog wel konden gebruiken voor een drankje. Zo is deze mocktail ontstaan.'
DIT HEB JE NODIG
voor 6 glazen:
- 500 g zachte, rijpe peren, geschild en in stukjes
- 125 ml sweet siroop 2:1
- sap van 1/2 citroen
- 1 takje rozemarijn
- 2 cm verse gember, geraspt
- 1/2 tl nootmuskaat
- 1 kruidnagel
- 850 ml bruiswater
- ijsblokjes & takjes rozemarijn
ZO MAAK JE HET
1. Breng de peer samen met de siroop, het citroensap, de rozemarijn, gember, nootmuskaat en kruidnagel aan de kook. Laat al roerend zachtjes koken tot de peer ultrazacht is. Dit duurt ongeveer 15 minuten.
2. Giet het mengsel door een met (kaas)doek beklede fijne zeef. Laat afkoelen tot kamertemperatuur en zet daarna in de koelkast.
3. Verdeel de ijsblokjes over de glazen. Schenk er naar smaak een scheutje siroop over en vul aan met bruiswater. Garneer met een takje rozemarijn.
2. Ginger pop
'Dit zelfgemaakte gemberbier is een fantastische frisdrank voor hete dagen. Om te gaan bubbelen moet het drankje zeker een dag staan. Zo krijgt de gist de tijd om z'n werk te doen. Gebruik wel een plastic fles, want door de werking van de gist kan een glazen fles barsten. Fijne bijkomstigheid: gember is onwijs gezond.'
DIT HEB JE NODIG
voor 6 glazen:
- 150 g geraspte gember
- 50 ml limoensap
- 200 g honing
- 1 liter handwarm water
- 2 stengels citroengras, gekneusd
- 1/2 tl gist
- schone plastic fles van 1,5 liter
- trechter
ZO MAAK JE HET
1. Voeg de geraspte gember, het limoensap en de honing toe aan een kopje lauw water en roer tot de honing is opgelost. Roer nu de gist erdoor en giet het mengsel door een trechter in de fles. Vul de fles met het handwarme water en doe het citroengras erbij. Draai de fles goed dicht en laat op kamertemperatuur 24 uur gisten.
2. Zet de drank voor het serveren in de koelkast. Draai de fles héél voorzichtig open (ontploffingsgevaar is groot!) en schenk in door een theezeef, zodat de pulp niet meekomt in het glas.
Variatie: vul de helft van het glas met gemberbier en vul aan met ijskoud kokoswater. Zo krijgt dit drankje een verrassende tropische twist.
3. Fireball
'Een verrassende limonade door de combinatie van peper en perzik. Gebruik rijpe, sappige perziken. Door ze eerst te grillen, krijgt de smaak van de drank een boost.'
DIT HEB JE NODIG
voor 6 glazen:
- 1 kg verse perziken, gehalveerd en ontpit
- 300 ml sweet siroop 1:1
- 1 vanillestokje, in de lengte gehalveerd
- 1 rode peper, zonder zaadjes, in reepjes
- 850 ml bruiswater
- 1 perzik, in dunne plakjes
- ijsblokjes
ZO MAAK JE HET
1. Gril de perziken met de snijkant naar beneden voor ongeveer 5 minuten op de barbecue. Laat afkoelen en snijd in kleine blokjes.
2. Doe de siroop samen met de perzik, het vanillestokje en de peper in een pan en breng aan de kook. Laat ongeveer 10 minuten zachtjes koken tot de perziken helemaal zacht zijn. Laat afkoelen en giet door een zeef. Zet de siroop tot gebruik in de koelkast.
3. Verdeel de ijsblokjes over de glazen. Giet hierop naar smaak 40-50 ml siroop en vul af met een scheut bruiswater. Leg in ieder glas een schijfje perzik ter garnering.
Tip: De siroop die je overhoudt kun je in een afgesloten fles ongeveer 1 week bewaren.
4. Beverage 613
'Tijdens het maken van een salade vroegen we ons af hoeveel pitjes er eigenlijk in een granaatappel zitten. Na een korte speurtocht op internet ontdekten we dat dat er precies 613 zijn. Althans, dat zeggen de rabbijnen. Dat aantal zou namelijk corresponderen met het aantal geboden in de Thora. We hebben ze nog niet nageteld.'
DIT HEB JE NODIG
voor 6 glazen:
- 1 granaatappel
- 1 liter kokoswater zonder suiker
- 2 cm gember, in plakjes
- 2 takjes citroenmelisse
ZO MAAK JE HET
1. Halveer de granaatappel en klop met de bolle kant van een lepel boven een kom alle pitjes eruit. Kneus ze licht.
2. Doe alle ingrediënten in een karaf (inclusief het sap uit de pitjes) en zet in de koelkast tot de drank goed koud is.
Tip: Drink Beverage 613 bij gerechten waarin avocado is gebruikt. Gegrilde rode poon met kappertjessaus en avocado-basilicumcrème bijvoorbeeld.
Winactie: het Limonadeboek
Kun jij niet wachten om zelf aan de slag te gaan met deze heerlijke mocktails? Het receptenboek met deze vier parels kan binnenkort van jou zijn. Bekijk hier hoe je mee kan doen met de winactie.