WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Woonidee: stoer en zacht industrieel interieur

Miriam en Iwan vielen als een blok voor een boswachtershuis in de bossen van Ede. Van het oude huis en de vervallen schuur maakten ze een ruime gezinswoning vol industriële verrassingen. ‘In een industrieel interieur mag de totale afwerking grof en stoer zijn. Je kunt elementen zoals bijvoorbeeld draagbalken en leidingen gerust bloot laten liggen.’

witte eetkamer
Vloer Senso, tafel vintage met zelfgemaakte poot, stoelen van links naar rechts Arne Jacobsen, herkomst onbekend, Vitra, Vintagelab 15, lamp It’s about Romy, kachel Bullerjan, vaas tuincentrum Van de Lagemaat, oude wijnflessen met kandelaar­dop Kwantum, staande schemerlamp Zuiver, tv-kast Marktplaats, zwart bontje HKliving.
industriële keuken
Mandjes Marktplaats, houten planken Sissy-Boy, afzuigkap Boretti, etagère Prchtg, roze bekers HKliving, witte bekers Costa Nova, witte beker links Lenneke Wispelwey, zwarte beker Marimekko, grijze mokken herkomst onbekend, mok met gouden rand Marinski, schaal en vijzel cadeau gekregen, stalen deur Firma Hout en Staal.

Stroomversnelling 

Miriam en Iwan waren helemaal niet serieus op zoek naar een nieuwe woning, tenminste, niet op korte termijn. ‘Maar dit was zo’n bijzondere plek, dat alles in een stroomversnelling kwam’, vertelt Miriam. 

Groots en open

De hoogte, de balkenconstructie en de ramen maken de ruimte groots en open. Wie binnenkomt kijkt dwars door het pand heen het bos in. ‘Ik krijg vaak verraste reacties, mensen verwachten dit niet als ze buiten staan. Toen we het huis kochten was werkelijk alles open, zelfs de badkamer en de slaapkamer. Dat vonden we niet zo’n lekker idee met pubers in huis die regelmatig vrienden over de vloer hebben. Het is toch minder als er iemand binnenkomt terwijl je je net staat af te drogen,’ lacht Miriam.

Iwan zat voor de pandemie elke week in het buitenland en ging tijdens de coronacrisis fulltime thuis aan de slag. Door een op maat gemaakte deur van glas en staal naast de keuken te plaatsen, werd een mooi licht kantoor voor hem gecreëerd waar hij in alle rust kan werken.’  

industriële badkamer
Badmat Kruidvat, kruk Cooperz Wonen, kraan Ben, kunstwerk Curilla Design, vloer en achterwand Senso, witte muur ral 9016. Overig onbekend.

“Dit was zo’n bijzondere plek, dat alles in een

stroomversnelling kwam”

Industrieel én zacht

De ruimtelijke, industriële sfeer van het huis wordt versterkt door de relatieve leegte. In Miriams huis geen overdaad aan accessoires. ‘Vol zal het hier nooit worden,’ verzekert ze. ‘Ik heb een hekel aan afstoffen en word onrustig als er veel frutsels en dingetjes staan. Maar met kleden, zachte kussens, kaarsen en warme schapenvachten zorg ik wel voor een zachte touch, want ik houd absoluut niet van een kille omgeving.’

4x industriële elementen

Om deze sfeer te creëren, maakten Miriam en Iwan gebruik van:

  • Draagbalken en open leidingen – ‘Bij een industrieel interieur mag de totale afwerking grof en stoer zijn. Elementen zoals draagbalken en leidingen kun je dus gerust bloot laten liggen’, vertelt Miriam. Deze balkenconstructie maakt de ruimte groots en open. En door de grote raampartijen lijkt het alsof je midden in het bos staat.  
  • Oude (bouw)materialen – Vaak zijn materialen van tijdens de verbouwing prima opnieuw te gebruiken. Miriam en Iwan maakten bijvoorbeeld een stoere tafelpoot van een biels uit de oude dakconstructie. 
  • Vintage items – Je kunt ook vintage meubels en woonaccessoires toevoegen, zoals een ruwe houten tafel, stoere ijzeren hanglampen of manden van draadstaal.
  • Beton op de muur – In het oude boswachtershuis loopt het materiaal van de vloer (beton ciré) door in de muur. Beton ciré is een cementachtig materiaal waarmee direct een stoer effect wordt bereikt. Het zorgt ook voor een rustige uitstraling. Je kunt beton ciré zelf aanbrengen – zorg dan in ieder geval dat de ondergrond vormvast en vlak is – of het laten doen door een specialist. Hoeveel dat kost hangt af van meerdere factoren zoals de ondergrond, het aantal hoeken en de moeilijkheidsgraad. 

LEES OOK 
Beton ciré in de badkamer

nog meer: Wooninspiratie