WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Hier koop je items waarmee je Ikea-meubels kunt hacken

Instagram en Pinterest staan er vol mee: Ikea-hacks. Van eenvoudige Ikea-meubels, zoals de bekende Billy boekenkast, worden de mooiste meubels gemaakt. Zoek maar eens op #ikeahacks en er verschijnen honderden ideeën. Ook steeds meer bedrijven gebruiken meubels van Ikea om hun keukens of andere meubels mee te ontwerpen. De mooiste voorbeelden zetten we voor je op een rij.

gereedschap schaar leer diy

Ikea-hacks 

Als je online zoekt naar Ikea-hacks kom je er al snel achter dat er ontzettend veel bestaan. Zoals het Ikea Bekväm kruidenrek als boekenplank inzetten. Het enige wat je hoeft te doen is een paar van de rekken onder of naast elkaar aan de muur te schroeven. Ze kosten maar 5 euro per stuk, dus je hebt voor een fijne prijs een leuke én praktische wanddecoratie. Ook leuk: net als interieurblogger Tanja van Hoogdalem van de welbekende Ikea Billy boekenkast een boekenkast en plantenbak in één maken. Onderin heb je ruimte voor je boeken, tijdschriften en wat mooie spulletjes, bovenin kun je je planten kwijt in de plantenbak. Wil je verduurzamen? De Billy boekenkast heeft een duurzaam jasje gekregen.

Misschien vind je het leuk om zelf meubels te hacken, maar je kunt het ook door een bedrijf laten doen. Steeds meer bedrijven maken keukens en meubels op basis van onderdelen van Ikea. Zo maken sommige bedrijven keukens op basis van de Ikea-basiskasten, andere bedrijven zijn juist gespecialiseerd in het maken van badkamermeubels op basis van de Ikea Method kasten. Lijkt dat jou wel wat? Dan kun je terecht bij deze professionele bedrijven die Ikea-hacks maken (of de items online shoppen en het zelf in het elkaar zetten):  

LEES OOK
Deze Ikea-items zijn flink wat geld waard

Gouden grepen via Amazon

Instagrammer Lisa Kasprzok maakte van Ikea’s grijze Hemnes dressoir een stijlvolle kast voor in haar slaapkamer. De totale make-over kostte ongeveer honderd euro. Niet duur voor een nieuwe kast. Voor de make-over gebruikte ze onder andere grenen latjes om een patroon te maken. En om het meubel een chique look te geven kocht ze gouden grepen via Amazon.

Baboon Amsterdam

‘Let’s talk about hacks, baby’, schrijft het Amsterdamse bedrijf Baboon op hun website. Wil je een keuken die niet standaard is? Dan kun je bij Baboon terecht voor een maatwerk keuken. De keukens worden ontworpen op basis van de Metod basiskasten van Ikea en gecombineerd met hun eigen collectie frontjes en werkbladen. Allemaal in een strakkere stijl.   

Frontz

Frontz gebruikt ook basiskasten van Ikea om bijzondere keukens mee te maken. Op de website van het bedrijf staat een handig stappenplan. Je keuken of kast kun je ontwerpen bij Ikea, vervolgens kies je fronten uit bij Frontz. Je kunt deze zelf monteren of het laten doen. Frontz maakt niet alleen keukenkasten, maar ook kleding- en badkamerkasten op basis van de bekende Pax en Besta kasten van Ikea. Grepen hebben ze ook in allerlei soorten, maten en kleuren.

Koak Design

Een luxe keuken voor een betaalbare prijs vind je bij het Nederlandse bedrijf Koak Design. Ook voor dit bedrijf geldt dat de keukens zijn gemaakt op basis van de keukenkasten van Ikea. Alle fronten worden gemaakt van hout, maar je kunt ervoor kiezen om ze een kleur te geven. Op de site van Koak kun je, met behulp van de Ikea keukenplanner, een keukenontwerp maken. Een getekende schets aanleveren bij het bedrijf kan ook.

Prettypegs, Handles and more

Je kent ‘m vast wel: de bekende Ivar kast. Interieurstylist Souraya (Binti Home) gaf deze kast een make-over. Onder de kast bevestigde ze eikenhouten pootjes van het merk Prettypegs en ze koos daarnaast voor leren handgreepjes van Handles and more. Vervolgens heeft ze het witte meubel een opvallende kleur gegeven.

Superfront

Superfront maakt fronten, knoppen en grepen voor keukens, kasten en badkamermeubels. Er zijn veel mogelijkheden bij Superfront: je kunt kiezen uit heel veel kleuren. Goed om te weten: het bedrijf zit in Stockholm, maar je kunt alles online bestellen.  

Wat kost het?  

Ben je goedkoper uit als je kiest voor een gehackte Ikea-keuken? Of betaal je hetzelfde bedrag voor een nieuwe keuken bij een keukenspeciaalzaak?  

Al eerder schreven we dat een nieuwe keuken gemiddeld tussen de € 12.000 en € 25.000 kost. Daar komen nog een aantal kosten bij: het eventueel demonteren en afvoeren van de oude keuken, de montage van de nieuwe keuken, het verleggen van leidingen, de meterkast uitbreiden, stucen en/of tegelen, schilderwerk, verlichting en accessoires. 

Met de Ikea keukenplanner kun je uitrekenen hoeveel een keuken op basis van de Metod basiskasten kost. Voor een eenvoudige rechte keuken, inclusief apparatuur, betaal je ongeveer € 4.000,-. Bij de bedrijven hierboven kun je vaak een ontwerpgesprek inplannen waarbij je ook een ontwerptekening ontvangt. Bij Baboon Amsterdam betaal je hiervoor € 250,-. Daarnaast betaal je natuurlijk ook een bedrag voor de keukenkasten en eventuele accessoires zoals greepjes. Een paneel bij Baboon kost gemiddeld tussen de € 100 en € 200,-. Je kunt dus zeker goedkoper uit zijn met een keuken met Ikea-hacks, maar dat ligt wel helemaal aan je wensen en voorkeuren.  

nog meer: Wooninspiratie