4 slimme tips voor een kleine eethoek

beeld vtwonen Beeld vtwonen 05-2019 | styling Cleo Scheulderman | fotografie Jeroen van der Spek
Beeld vtwonen 05-2019 | styling Cleo Scheulderman | fotografie Jeroen van der Spek

Heb je geen plaats voor een grote eethoek in huis? Geen zorgen, ook met weinig ruimte kun je een stijlvolle eethoek creëren. Hoe je dat precies aanpakt, lees je hier. 

Lees verder onder de advertentie

1. Spelen met kleur

Xavier en Chelo wonen in een appartement van 25 m2 in Parijs en weten als geen ander hoe je een kleine eethoek kunt inrichten. Of nou ja, stiekem hebben zij de hulp van binnenhuisarchitect Marianne Evennou ingeschakeld, die in Parijs bekend staat als the queen of small spaces.

Marianne is geliefd vanwege haar talent om een ruimte groter te laten lijken. Haar belangrijkste truc: kleur. Marianne: ‘Verf is mijn beste vriend.’ En dus werden alle muren én plafonds in het appartement van Xavier en Chelo grijsgroen, met uitschieters naar mintgroen en groenblauw. ‘Veel mensen denken dat één kleur een gevoel van ruimte creëert, maar daardoor ziet een kamer er juist uit als een doos.’ Durf daarom ook in een kleine eethoek te experimenteren met kleur. Met als inspiratie: het mini-appartement van Xavier en Chelo in hartje Parijs.

2. Tafel kiezen

Heb je een mooie basis gecreëerd? Dan is het tijd om meubels uit te kiezen. Een van de belangrijkste meubels in een eethoek is natuurlijk de tafel. In een kleine eetkamer is het belangrijk dat deze praktisch is: een kleine vierkante, uitschuifbare tafel bijvoorbeeld, maar een kleine ronde tafel kan ook. Naast een praktisch voordeel zorgt een ronde eettafel voor een zacht gevoel in een eethoek. Tip: kies voor een tafel met één voetstuk in het midden in plaats van vier poten. Zo zorg je voor genoeg beenruimte om een kleine tafel heen.

Lees verder onder de advertentie

Zelf zo’n sfeervol meubel maken? Hier vind je een DIY voor de ronde eetkamertafel die op de foto hieronder staat. In dit ontwerp is de ronde vorm doorgetrokken in de poot: nóg vriendelijker qua uitstraling dan een drie- of vierpoot. Het maakt van de eethoek haast een middenstip: hier gebeurt het. Je vindt alle benodigdheden voor dit project bij Karwei. Handig: je kunt hier je hout op maat laten zagen. Zo hoef je zelf niet meer in de weer met een zaag.

beeld vtwonen Beeld vtwonen 2020 DIY special 2 | productie & styling Kim van Rossenberg | uitvoering Richard van Meerveld | fotografie Sjoerd Eickmans
Beeld vtwonen 2020 DIY special 2 | productie & styling Kim van Rossenberg | uitvoering Richard van Meerveld | fotografie Sjoerd Eickmans

3. Stoelen kiezen

Als je een tafel hebt aangeschaft (of zelf hebt gemaakt) is het belangrijk dat de stoelen (voor een groot deel) onder de tafel passen. Kies je voor grote, stoffen stoelen met brede armleuningen? Dan is de kans groot dat ze nauwelijks onder de tafel passen. Weg ruimtewinst! Kies dus voor elegante stoelen die je na gebruik makkelijk onder de tafel kunt schuiven.

Lees verder onder de advertentie

Inklapbare stoelen of krukjes – die je na het natafelen weer makkelijk kunt opbergen – zijn ook handig in een kleine eethoek. Deze DIY voor een ronde kruk is overal inzetbaar. Zo’n minimalistische kruk is een ideaal DIY-project. Van extra zitplek tot plantenstandaard en van showpilaar tot snelle bijzettafel: dat hij gebruikt gaat worden, is zeker. In deze stijlvolle matzwarte uitvoering past de kruk eigenlijk overal bij, maar geef er gerust een eigen draai aan met een knalkleur, bijvoorbeeld. Of maak meer dan één DIY-kruk, eventueel in verschillende hoogtes. Van deze alleskunner kun je er eigenlijk niet genoeg hebben.

4. Beste verlichting

Een rechthoekige tafel leent zich perfect voor een dubbele lamp of een lamp in de breedte. Voor een ronde tafel geldt het omgekeerde; dan is een enkele lamp en het liefst in een ronde vorm het mooist. Je kunt ook voor een wandlamp kiezen (zoals op de foto bovenaan dit artikel), dat scheelt helemaal veel ruimte. Voor de hele eethoek en ook verlichting geldt: houd het simpel. Door voor overzichtelijke meubels en genoeg beweegruimte te gaan, zorg je ervoor dat een kleine eethoek niet te krap aanvoelt.

LEES OOK
Zo kies je het juiste formaat eettafel voor de ruimte

Lees verder onder de advertentie

Praktische en stijlvolle eettafels en stoelen

Bron: Beelden: 1. vtwonen 05-2019 | styling Cleo Scheulderman | fotografie Jeroen van der Spek | 2. vtwonen 2020 DIY special 02 | productie & styling Kim van Rossenberg | uitvoering Richard van Meerveld | fotografie Sjoerd Eickmans