vtwonen Landelijk

Zomerklassieker: zo maakt receptschrijver Floorabella octopus onweerstaanbaar

Floor heeft hét recept voor octopus gestoofd in witte wijn vtwonen Landelijk 6-2025
vtwonen Landelijk 6-2025
Leestijd 2 minuten
Lees verder onder de advertentie

Floor: 'Iedere zomer zijn we een aantal weken aan de westkust van Frankrijk. We genieten van de zon, de zee en lange wandelingen over het strand. En van al het lekkers dat deze streek te bieden heeft: een pan vol mosselen met witte wijn, peterselie, lekker veel knoflook en een scheutje room, boven het kampvuur. Of een knapperig breekbrood op een plank, vergezeld van zoute roomboter en kraakverse oesters. Gevulde dorade met verse kruiden en schijfjes citroen, gebakken op de barbecue, of een stoof van verse octopus.'

“Iedere zomer genieten we van de zon, de zee en lekkers uit de streek”

Octopus gestoofd in witte wijn vtwonen Landelijk 6-2025
vtwonen Landelijk 6-2025

'Octopus is overheerlijk, maar best lastig te bereiden. Het lekkerst smaakt hij gestoofd met geurige kruiden, bouillon en wijn. Gril hem daarna nog even op de barbecue of serveer hem in stoofsaus met pasta of risotto. Als topping heb ik salie gefrituurd en ham gegrild. Neem dit gerecht mee in een gietijzeren pan, ingepakt in een picknickdeken. En eet het op het strand van je mooiste servies en met een fijne fles wijn uitde streek, terwijl je de zon in de zee ziet zakken.'

Lees verder onder de advertentie

Dit heb je nodig

• 1,5 kilo octopus
• 1 fles rode wijn
• 1 l kippenbouillon
• 1 tl peperkorrels
• 4 laurierblaadjes
• 2 sjalotten
• 1 bol knoflook

Zo maak je het

STAP 1 Doe de octopus in een braadpan met de wijn, bouillon, peperkorrels, laurier, gepelde sjalotten en knoflook.

STAP 2 Laat de octopus op laag vuur in 1,5 uur gaar sudderen.

STAP 3 Haal de octopus uit de pan, verwijder de laurier en kook het vocht in tot een dikke saus. Voeg naar wens een scheut room toe.

STAP 4 Serveer met een kom risotto of verse pasta. Ook heerlijk met knapperig brood, om daarna lekker je bord mee schoon te schrapen.

Octopus gestoofd in witte wijn vtwonen Landelijk 6-2025
vtwonen Landelijk 6-2025
Lees verder onder de advertentie