WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Vloeren combineren: zo doe je dat

Vind je één type vloer in huis maar saai? Kies er dan gerust voor om verschillende vloeren met elkaar te combineren. Kijk de kunst af bij Frank en Karin uit Huizen

Twee vloeren

Het combineren van twee verschillende vloeren is mooi én praktisch. Naast een houten vloer wordt in de keuken, badkamer of hal vaak gekozen voor een tegelvloer, omdat deze makkelijker schoon te maken is. Een houten vloer is nu eenmaal wat kwetsbaarder.

In de jaren 40-woning van Frank en Karin liggen ook twee verschillende vloeren. Een houten vloer in de woon- en werkkamer, en een tegelvloer in de keuken en eetkamer. Fietje liet de houten vloer van het stel allereerst opschuren en in een matte olie zetten. Daarnaast heeft ze meerdere schuifdeuren geplaatst. ‘Zo creëren we verschillende woonzones in de grote, open ruimte. Zitten, eten en werken’, aldus Fietje. Door heel bewust te kiezen voor verschillende vloeren en/of schuifdeuren, kun je meerdere ruimtes indelen en van elkaar onderscheiden zonder een dikke muur te plaatsen.

Hollandse witjes

Ook op de muur achter de haard heeft Fietje tegeltjes laten plaatsen. ‘Er zat zwart behang, maar dit is veel meer in de kleur van de rest van de kamer. De tegeltjes lijken een beetje op Hollandse witjes.’

Lees ook 
Zo bracht Fietje een vleugje ‘Villa Kakelbont’ in een jaren 40-woning in Huizen

Een houten vloer combineren met tegels

Wil je net als Frank en Karin twee verschillende vloeren met elkaar combineren? Dan moet je op een paar dingen letten. In principe kun je alle vloertegels met een houten vloer combineren. Rechthoekige en vierkante tegels zijn wel het makkelijkst, zo kun je een echte scheiding creëren. Maar tegels in een andere vorm, zoals tegels met een visschub-patroon of hexagon tegels, zijn nóg bijzonderder. Houd wel rekening met extra werk. Er moet gezaagd en gemeten worden, zodat de houten vloer uiteindelijk goed overloopt in de tegels.

Lees ook
Een houten vloer combineren

Gietvloer combineren

Liever een gietvloer in huis? Ook die kun je goed combineren met een andere vloer, vooral met hout of parket. Hout is namelijk een natuurlijk materiaal en combineert goed met andere natuurproducten, zoals natuursteen. Het geeft ook warmte aan een gietvloer. Een imitatie van hout, zoals laminaat of kurk, is daarentegen een minder goed idee, omdat het geen natuurproduct is.

Zorg voor contrast

Een combinatie die je ook beter kunt vermijden, is die van een donkere visgraatvloer en een donkere tegelvloer. Waarom? Het verschil van twee kleuren of van twee materialen geeft juist een mooi contrast. Een gietvloer die strak, modern en naadloos is, combineert goed met hout, dat warm, natuurlijk en sfeervol is. Samen versterken deze materialen elkaar. Of je ze nu op verschillende verdiepingen legt of naast elkaar.

nog meer: vloeren