Wat is een nehobo vloer, en wat zijn de voordelen en nadelen?
Weet je waar de afkorting nehobo voor staat, dan weet je ook meteen wat voor vloer het is. Het staat namelijk voor Nederlandse holle baksteen. Waar de vloer van gemaakt is? Baksteen natuurlijk! Deze specifieke vloer werd geproduceerd tussen 1956 en 1984 en komt dus vooral in oudere huizen nog voor. Heb je een huis op het oog waar deze vloer in ligt? De vloersoort kent maar weinig fans. Veel mensen kiezen er dan ook voor ‘m te vervangen voor een nieuw exemplaar. Dit zijn de voor- en nadelen.
Voordelen
- Nehobo vloeren hebben een vlakke onderkant, waardoor je ‘m makkelijk kunt isoleren. Fijn om je huis duurzamer te maken en zo kosten te besparen op je energierekening.
- Onder veel huizen met een nehobo vloer zit een kruipruimte. Hoewel dit nadelig kan zijn, heeft het zeker ook z’n voordelen. Elektriciteit en bijvoorbeeld leidingen zijn hierin weggewerkt.
Nadelen
- De lijst met nadelen is aanzienlijk langer. Het grootste nadeel? Dat is zonder twijfel de kwaliteit van een nehobo vloer. Doordat er met holle bakstenen is gewerkt en naden en voegen zichtbaar zijn, kunnen vocht en andere invloeden van buitenaf hun gang gaan. Het resultaat kan een verzakte woning, schade aan de voegen of roest aan de wapening zijn.
- Door deze lage kwaliteit heeft de vloer maar een korte levensduur, wat ‘m in verhouding duurder maakt dan alternatieven met een langere levensloop.
- Is een nehobo vloer eenmaal beschadigd, dan heeft repareren weinig zin. Beter schaf je direct een nieuwe vloer aan. Dat maakt de vloer in verhouding nog eens extra duur.
LEES OOK
Een PVC-vloer leggen: zelf aan de slag of laten doen?
Nehobo vloer vervangen
Gezien de langere lijst met nadelen, kiezen veel mensen ervoor de nehobo vloer in hun nieuw aangeschafte woning te vervangen. Geen budget voor? Zorg er dan altijd voor dat je een bouwkundige keuring laat doen en kijk vooral goed naar de vloer. Ontdek je na het verhuizen van je meubels belangrijke beschadigingen, dan ben je verder van huis. De vloer tóch vervangen, kan dan ook beter voordat je verhuist. De vloer in zijn geheel vervangen wordt vooral gedaan wanneer er holle bakstenen beschadigd zijn – dan is de vloer immers al niet meer te redden. Gaat het vooral om de constructie, of zijn de naden beschadigd? Dan kan een stalen draagconstructie voldoende zijn. Woon je echter een lange tijd in je nieuwe huis, dan kan dit dubbele kosten opleveren: breken er na een paar jaar toch bakstenen, dan moet de vloer (inclusief stalen constructie) alsnog vervangen worden.
NeHoBo staat voor Nederlands Holle Baksteen
Zo lang gaat een nehobo vloer mee
Of de vloer in jouw nieuwe huis nou al beschadigd is of niet, uiteindelijk moet een nehobo vloer hoe dan ook vervangen worden. De levensduur is namelijk een stuk korter dan die van veel alternatieven. Toen de vloer van holle bakstenen werd geïntroduceerd, werd uitgegaan van een gemiddelde levensduur van 50 jaar. De praktijk liet echter zien dat veel vloeren voor deze tijd al beschadigden en vervangen werden voor moderne, stevigere materialen. Ervan uitgaande dat de laatste nehobo vloeren aan het begin van de jaren ’80 werden geplaatst, kunnen we berekenen dat de vloer langzaam uit ons land verdwijnt. Grote kans dat je over pakweg 15 jaar geen nehobo vloer meer tegenkomt.
LEES OOK
Koukleumen opgelet: dit zijn de kosten voor het aanleggen van vloerverwarming
Is vloerverwarming mogelijk onder deze vloer?
Hoewel vloerverwarming onder een nehobo vloer zeker mogelijk is, zijn er maar weinig aannemers die deze klus klaren. Door de fragiliteit van de vloer, is de kans namelijk groot dat er in het aanlegproces iets beschadigd raakt. Vloerverwarming kan dus wel, maar is een lastig verhaal. Heb je het budget voor een nieuwe vloer? Dan raden wij aan om de nehobo vloer meteen te vervangen om dubbel werk in de toekomst te voorkomen. Kost nu misschien een beetje meer, maar bespaart je over enkele jaren een hoop geld!
Mooie vloerkleden voor op de vloer…
Lees meer
Slaapkamer 3 verschillende soorten vloeren
Verbouwen-vloeren 7 vloertips van onze vtwonen stylisten
Verbouwen-vloeren De juiste ondervloer kiezen: zo ga je te werk
cursus: iedereen een vtwonen droomhuis
Bron: fotografie Waldermar Brandt via Unsplash