Slim en eenvoudig verduurzamen met een ventilator onder de verwarming

Bank via Etsy, vloerkleed Søstrene Grene, hanglamp Casa, kussens Bij Emma Thuis. Beeld JA | vtwonen 09-2022 | styling Ilona Jongepier | fotografie Dana van Leeuwen
Beeld JA | vtwonen 09-2022 | styling Ilona Jongepier | fotografie Dana van Leeuwen

Een nieuwe cv-ketel, een warmtepomp plaatsen, radiatorfolie aanschaffen.. er bestaan talloze manieren om je huis slimmer én sneller te verwarmen. Dat is niet alleen duurzamer en dus beter voor het milieu, maar scheelt ook op de vaste lasten. De ene optie vraagt een stuk meer werk dan de ander. Een ventilator onder de verwarming is een relatief eenvoudige optie om het huis slimmer te verwarmen. Maar werkt deze relatief nieuwe uitvinding wel echt? En waar moet je op letten bij het plaatsen? vtwonen vertelt je er alles over.

Lees verder onder de advertentie

Ventilator onder de verwarming: werkt het echt?

De radiatorventilator is een klein apparaat en werd pas enkele jaren geleden op de markt gebracht, maar stijgt dankzij de hoge energieprijzen in populariteit. Het wordt gebruikt om warmte evenredig te verdelen in een ruimte, maar hoe werkt het apparaat eigenlijk precies?

De ventilator is een handzaam apparaat dat qua vorm wel iets weg heeft van een stekkerdoos. Je plaatst de ventilator onder de radiator, waarna deze helpt om meer warme lucht uit de radiator te halen. De ventilator werkt op elektriciteit, maar dit is in verhouding erg weinig. Het zorgt ervoor dat je met zo’n ventilator uiteindelijk geld bespaart op de elektriciteitsrekening, zonder een aanpassing aan de cv-ketel of een ander verwarmingssysteem te doen.

LEES OOK
Hoeveel vermogen heeft je radiator nodig om de ruimte te verwarmen?

Dit wil je weten over de installatie

Veel manieren om te besparen op de energierekening vragen om een flinke ingreep en het inhuren van vakmannen of -vrouwen. Het mooie aan de plaatsing van een radiatorventilator is dat je dit helemaal zelf kunt doen. Zelfs de onhandigste klusser klaart deze klus, dat weten wij zeker. De meeste ventilatoren worden namelijk geleverd met magneten, waardoor je ‘m zo onder de plaat van je radiator vastklikt. De bijgeleverde thermostaat plaats je in de buurt van de warmwateraanvoer. Deze detecteert vervolgens precies wanneer de ventilatoren moeten gaan blazen.

Zoveel ventilatoren heb je nodig

Om optimaal gebruik te maken van het apparaat is het verstandig om uit te rekenen hoeveel je er nodig hebt per ruimte. Hoe groter de ruimte, hoe harder de ventilator moet werken om de ruimte warm te houden (en krijgen). Eén ventilator helpt volgens Vattenfall met het verwarmen van een ruimte van zo’n 30 kubieke meter. Voor een kleine ruimte zoals de keuken of badkamer kan een enkel exemplaar voldoende zijn, maar voor een flinke woon- of slaapkamer heb je al snel meerdere ventilatoren nodig. Wil je zo veel mogelijk voordeel van de plaatsing hebben? Dan is het slim om dit van tevoren uit te rekenen.

LEES OOK
Allemachtig prachtig: een designradiator voegt wél iets aan de woonkamer toe

Kosten en rendement: dit levert het op

De aanschaf van een radiatorventilator is niet duur. Eén exemplaar heb je al voor zo’n € 50 in huis. Houd er wel rekening mee dat je er dan meestal nog niet bent: grote ruimtes hebben minstens 3 of zelfs meer ventilatoren nodig. Houd je het in een te grote ruimte toch bij slechts één, dan is dat zonde. Veel merk je er dan namelijk niet van. Ondanks dat het bedrag kan oplopen bij een grotere ruimte, is het aanschaffen van het juiste aantal ventilatoren dus wel verstandig.

Gelukkig verdien je die aanschafprijs in de loop van de tijd terug dankzij rendement. Met de ventilatoren bespaar je namelijk 10% tot 15% op de totale gasrekening. Hoeveel dat uiteindelijk voor jouw huishouden betekent, is afhankelijk van je verbruik. Dat je het aankoopbedrag van de ventilatoren al binnen een paar jaar hebt terugverdiend, moge duidelijk zijn.

Meer warmmakers…

Bron: Beeld: vtwonen 09-2022 | styling Ilona Jongepier | fotografie Dana van Leeuwen

Lees verder onder de advertentie