Nooit meer lawaai: dit wil je weten over geluidsisolatie in de woonkamer
Ruziënde buren, slapeloze nachten door een pasgeboren baby of harde muziek door de muren heen: we kunnen nog zo’n goede band met de buren hebben, van geluidsoverlast wordt niemand blij. De oplossing? Geluidsisolatie in de woonkamer. En het goede nieuws is dat er meer dan genoeg manieren zijn om dit aan te brengen. Zo hoor je enkel nog geluiden uit eigen huis en hebben de buren ook geen last van jou. Kun jij voortaan in rust genieten van een goed boek of een rustmoment in de luie stoel.
Geluidsisolatie in de woonkamer: welke opties zijn er?
Geluid weren door een simpele ingreep in huis? Geloof ons, het is echt mogelijk. Dit zijn de opties:
- Isolatiemateriaal gemaakt van steenwol is veruit de populairste optie. Het grootste voordeel hiervan? Steenwol houdt niet alleen geluid buitenshuis, maar ook warmte binnenshuis. Met deze soort isolatie vang je dus twee vliegen in één klap.
- Houd je tijdens het verbouwen graag rekening met Moeder Aarde? Dan is geluidsisolatie gemaakt van houtvezels een optie. Dit materiaal is biologisch afbreekbaar en een duurzame optie om minder geluid binnen te laten.
- Miofoam wordt vooral als isolatiemateriaal gebruikt in een kleine ruimte, bijvoorbeeld in een muziekstudio in huis. Ben je de gelukkige eigenaar van een grote woning? Dan is dit waarschijnlijk niet de handigste optie.
- Wist je dat ook planten de magische werking van geluid dempen kennen? Alleen planten houden misschien niet al het geluid tegen, ze zijn wel een mooie optie voor extra werking. Over welke planten we het dan hebben lees je hieronder.
LEES OOK
Alle beetjes helpen: deze planten dempen geluidsoverlast
Waar moet je op letten bij het plaatsen van geluidsisolatie in de woonkamer?
Plaats je isolatiemateriaal om geluid tegen te houden, dan is er een aantal dingen om rekening mee te houden. Isolatiemateriaal in de woonkamer tegen de muren aan houdt namelijk vooral geluid van de buren tegen. Heb je last van langsrazend verkeer of geluid van buiten? Dan is het verstandig om naar een ander soort isolatie te kijken, dat geluid komt voornamelijk door de ruiten naar binnen. En ook wanneer je vooral last hebt van de boven- of onderburen, heeft het weinig zin om de muren te isoleren. Slimmer is om dan te kijken naar plafond- of vloerisolatie.
Werkt geluidsisolatie ook als warmte-isolatie?
De oplettende lezer heeft het antwoord op deze vraag al kunnen lezen: ja. Sommige soorten van geluidsisolatie doen tegelijkertijd dienst als warmte-isolatie. Hiermee doe je dus een investering die dubbel resultaat oplevert. Vooral houtvezel en steenwol zijn fijne opties die zowel warmte als geluid reguleren. Het kan een flinke investering zijn, maar deze isolatie in de woonkamer lost meerdere problemen in een keer op.
LEES OOK
Hallo sfeer, dag glurende buren: stylingtips voor decoratie op de vensterbank
Hoeveel kost geluidsinstallatie gemiddeld per vierkante meter?
Rust in je eigen huis is je waarschijnlijk veel waard. Als je het ons vraagt, wegen de voordelen van geluidsisolatie in de woonkamer dan ook absoluut op tegen de kosten ervan. Toch ben je waarschijnlijk benieuwd naar het kostenplaatje voordat je een vakman- of vrouw in de arm neemt. Hoeveel je per vierkante meter isolatie in de muur kwijt bent is van enkele factoren afhankelijk, waaronder de keuze van het materiaal en het uurloon van de professional die je inhuurt. Ben je toch benieuwd naar een grove schatting, ga dan uit van zo’n € 55 tot € 110 per vierkante meter. Hoe groter de woonkamer, hoe meer je uiteindelijk aan de isolatie kwijt bent. Wil je proberen om kosten te besparen? Dat kan door de klus zelf te klaren of door tweedehands materiaal op de kop te tikken.
Moois voor in de woonkamer…
Bron: vtwonen 10-2022 | styling Kim Timmerman | fotografie Peggy Janssen