Laminaat leggen? Dit moet je weten voordat je begint

 Laminaat uit de vtwonen collectie: , XL Collar, kleur warm bruin (inhoud per pak 2,25 m², 5 lamellen per pak, afmeting lamel 138×32,6 cm (lxb), 8 mm dik, met groef). M.m.v. vtwonen.nl (3-zitsbank Sleeve van vtwonen, fauteuil Lofty, van vtwonen, salontafel van Serax, zwarte vloerlamp van HKliving, marmeren blok van HKliving), karwei.nl (vtwonen muurverf Flax), hm.com (witte ronde vaas, wit gespikkelde vaas op blok), zarahome.com (beige vaas met oor, plaid, kussens), studio-yen.com (zwarte kaarsenhouder, wandkleed). Overig privébezit. Beeld JA vtwonen 01-2021 | styling Kim van rossenberg | fotografie Peggy Janssen | productie Tanja Saarberg
Beeld JA vtwonen 01-2021 | styling Kim van rossenberg | fotografie Peggy Janssen | productie Tanja Saarberg

Een nieuwe vloer kan je huis direct een andere uitstraling geven, en laminaat is dan een goede keuze: het komt in veel verschillende kleuren, waardoor er altijd wel een laminaatsoort is die bij jouw stijl past. Bovendien is deze vloer relatief makkelijk zelf te leggen, waardoor het een perfecte DIY-klus is. Maar óók voor de ervaren klusser, is het goed om van tevoren een stappenplan te hebben. Welk materiaal heb je nodig om laminaat te leggen, hoe lang doe je er gemiddeld over en wat kost het leggen van een vloer?

Lees verder onder de advertentie

ZELF AAN DE SLAG?
Bekijk de vtwonen laminaatcollectie

Dit gereedschap heb je nodig om laminaat te leggen

Een nieuwe laminaatvloer leggen vraagt uiteraard om het juiste gereedschap. Gelukkig gaat het hier niet om moeilijke apparaten, maar veelal materiaal dat je waarschijnlijk al in huis hebt.

 • Een meetlat om de lengte van je ruimte op te meten, en laminaatplanken op maat te zagen.
 • Een zwaaihaak om ook de hoeken in je ruimte op te kunnen meten.
 • Een potlood om aan te geven waar de plank gezaagd moet worden.
 • Een zaag of laminaatsnijder om planken op maat te maken.
 • Een hamer en stootblok om de vloer vast te leggen.
 • Een afstandhouder om voldoende ruimte tussen de muur en laminaat te behouden.
 • Een paar handschoenen om je vingers tegen scherpe randjes te beschermen.
Lees verder onder de advertentie

LEES OOK
De juiste ondervloer kiezen: zo ga je te werk

Kun je laminaat beter in de breedte of in de lengte leggen?

De manier waarop je laminaat legt, kan een groot verschil maken voor de ruimtelijke uitstraling van je kamer. Maar wat is dan beter: in de lengte of in de breedte? Daar bestaan een paar vuistregels voor. Allereerst is het belangrijk om naar de lichtinval te kijken: waar komt het meeste licht in de ruimte vandaan? Leg de eerste plank richting dit raam, en houd deze richting aan voor de andere planken. In de meeste ruimtes komt dit automatisch neer op de lengte, doordat ramen vaak aan weerskanten van het huis geplaatst zijn. Door de planken op deze manier te leggen, creëer je een optisch ruimere kamer.

Er bestaat nog een trucje om de ruimtes in je huis groter te doen lijken: ga na welke richting het kortst is: de lengte of de breedte van de ruimte? Door de planken juíst in de korte richting te leggen, zorgt je laminaat ervoor dat de kamer groter lijkt.

Lees verder onder de advertentie

LEES OOK
Je huis groter laten lijken? Zo pak je dat aan

Op deze plek in de ruimte kun je het beste beginnen met laminaat leggen

Tijd om de laminaat te gaan leggen! Maar waar begin je dan? Er is hierbij geen goed of fout, maar met de ene optie maak je het jezelf wel een stuk lastiger dan met de ander. Daarom raden we aan om in een hoek van de kamer te beginnen. Op deze kun je de lijnen van de muur volgen, waardoor je zeker weet dat je geen schots en scheve vloer als eindresultaat krijgt.

Zoveel afstand heeft laminaat van de muur nodig

Een vloer leg je nooit direct tegen de muur aan. Een afstandhouder is dan ook een handige tool om bij de hand te houden, wanneer je laminaat gaat leggen. Houd je ongeveer 10 millimeter aan, dan weet je zeker dat je goed zit.

Lees verder onder de advertentie
Legpatroon visgraat, van de vtwonen collectie, Laminaat visgraat Board vergrijsd, lamel 65,5×13,3×0,8 cm met groef, inhoud per pak 14 stuks voor 1,24 m² Beeld vtwonen 03-2022 | styling Kim van Rossenberg | fotografie Sjoerd Eickmans productie Tanja Saarberg |
Beeld vtwonen 03-2022 | styling Kim van Rossenberg | fotografie Sjoerd Eickmans productie Tanja Saarberg |
Legpatroon Diagonaal , Laminaat XL Rafter naturel, lamel 138×32,6×0,8 cm met groef, inhoud pak 5 stuks voor 2,25 Beeld vtwonen 03-2022 | styling Kim van Rossenberg | fotografie Sjoerd Eickmans | productie Tanja Saarberg
Beeld vtwonen 03-2022 | styling Kim van Rossenberg | fotografie Sjoerd Eickmans | productie Tanja Saarberg

Verschillende legpatronen voor laminaat

Niet alleen de richting waarop je laminaat legt bepaalt de uitstraling van je ruimte, ook het legpatroon is van grote invloed. Natuurlijk kun je ervoor kiezen om de laminaat gewoon recht te leggen, maar met één van onderstaande patronen creëer je een unieke sfeer.

Lees verder onder de advertentie
 • Diagonaal: hierbij leg je de planken op dezelfde manier als bij een rechte opstelling, maar het geeft meteen een toffe uitstraling. Bovendien wordt bijna elke ruimte er optisch groter door.
 • Visgraat: voor een populaire visgraatvloer in huis heb je geen dure materialen nodig, dat kan ook gewoon met laminaat. Het vergt wat tijd en creativiteit, maar dan heb je ook wat.
 • Blokkenpatroon: in principe leg je dit patroon op dezelfde manier als een recht legpatroon, alleen zaag je de laminaatplanken hierbij van tevoren in vierkante stukken. Dit levert een moderne uitstraling op.
 • Hongaarse punt: deze legvorm heeft veel weg van de visgraatvloer, maar is toch net anders. Ook dit patroon kost wat extra moeite, maar geeft grootse resultaten in je huis.

Wat zijn de kosten van een laminaatvloer?

De kosten van een laminaatvloer zijn erg afhankelijk van het patroon en de keuze om de vloer zelf te leggen of het uit te besteden aan professionals. Kies je voor het laatste, bijvoorbeeld om tijd te besparen? Dan kun je voor een simpel legpatroon uitgaan van zo’n €10 per vierkante meter, terwijl een ingewikkeld patroon zoals de Hongaarse punt of een diagonale laminaatvloer kan oplopen tot €15 per vierkante meter. Ook belangrijk is hierbij de prijs van je gekozen laminaat.

Heb je er na het lezen van dit artikel wel vertrouwen in en besluit je de vloer zelf te leggen? Dan ben je uiteraard een stuk goedkoper uit. De gemiddelde laminaatvloer kost zo’n €4 tot €15 per vierkante meter, afhankelijk van de stijl, kleur en het merk dat je kiest. Of je er nou voor kiest om de laminaat zelf te leggen of het uitbesteedt: van die nieuwe laminaat ga je nog jaren plezier hebben.

Lees verder onder de advertentie

Toch liever een andere vloer? Bekijk deze materialen

beeld vtwonen Beeld

badkamer inspiratie Alles wat je wilt weten over een gietvloer

beeld vtwonen Beeld
Lees verder onder de advertentie

badkamer inspiratie Eindeloos combineren: vtwonen collectie binnentegels

beeld vtwonen Beeld

Samenwerking Een huis waarin geleefd mag worden? Kies een van deze pvc-vloeren

Lees verder onder de advertentie
beeld vtwonen Beeld

Verbouwen-vloeren Comfortabel, sfeervol & duurzaam: de novilon vloeren van vtwonen