WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

In de badkamer: mozaïektegels

Mozaïektegels kun je zowel op de vloer als op de wanden gebruiken. Mozaïek steentjes zijn verkrijgbaar op mozaïekmatjes en als mozaïek tegels. Deze mat of tegel kan in één keer worden aangebracht op de muur wat tijd scheelt. Maar hoe zit het met mozaïektegels in de badkamer? Dit zijn alle mogelijkheden.

bad mozaïektegels

douche tegels mozaïek

Soorten mozaïektegels

Er zijn verschillende soorten mozaïektegels verkrijgbaar, elk met hun eigen uitstraling en eigenschappen. Er zijn drie soorten mozaïek die erg populair zijn:

Glasmozaïek

Glasmozaïek is de meest gebruikte mozaïeksoort. Het is te verkrijgen in oneindig veel kleuren en met vele effecten, bijvoorbeeld parelmoer, koper of goud. Het kan op zowel wand als vloer worden toegepast. Ook vloerverwarming is mogelijk onder glasmozaïek. Glasmozaïek is onverslijtbaar en gemakkelijk schoon te houden, daarom een ideaal product voor de vloer.

Keramisch mozaïek

Keramische mozaïektegels zijn ook prima te gebruiken in de badkamer. Er is een beperkt aantal kleuren leverbaar, met allemaal dezelfde uitstraling. Effecten, zoals bij glasmozaïek, zijn dan ook niet mogelijk in keramisch mozaïek. Dit soort mozaïek gebruik je bij voorkeur op de wand. Keramisch mozaïek wordt namelijk gebakken met een dun glazuurlaagje, waardoor het een vrij kwetsbaar tegeltje is. Als je het als vloertegel zou gebruiken, loop je kans dat er krassen in het glazuur komen, bijvoorbeeld veroorzaakt door zand. Het is wel eenvoudig schoon te houden.

Natuursteen mozaïek

Zoals de naam het al zegt bestaat deze mozaïektegel uit kleine natuursteentjes. De natuurlijke vormen en kleuren geven deze tegel een unieke uitstraling. Natuursteen mozaïek is verkrijgbaar in veel soorten en er wordt ook vaak afgeweken van de traditionele rechte lijnen van mozaïek. Met kiezelmozaïek maak je van je badkamer een echte wellness ruimte. Deze stenen ijken op kleine keien. De tegel voelt prettig aan je voeten. Het nadeel aan deze mozaïektegels is het voegen, het vraagt meer werk dan bij andere soorten mozaïek.

Voordelen

 • Mozaïek is gemaakt van dun materiaal, de tegeltjes zijn 4 mm dik. Mozaïek is dus heel geschikt om over andere ondergronden, zoals oude tegels, heen te leggen. Je hoeft hiervoor meestal geen deuren in te korten of drempels te verleggen.
 • Omdat mozaïek en mozaïekmatjes uit kleine stukjes materiaal bestaan, is het prima geschikt voor het betegelen van ronde vormen. Heb je een rond bad, ronde douchewand of rond badkamermeubel? Geen probleem, mozaïek is feilloos op ronde vormen te tegelen.
 • Een keramische tegel bestaat uit één kleur, bij glasmozaïek zijn meerdere kleuren per tegel mogelijk. Dat geeft een levendiger karakter.
 • Omdat mozaïek uit heel veel kleine steentjes bestaat, heeft het uiteraard ook veel voegen. Deze voegen zorgen voor een antislipeffect. Een fijne bijkomstigheid als je mozaïektegels wilt gebruiken voor de badkamer vloer.
 • Mozaïek heeft oneindig veel mogelijkheden. Zo kun je kiezen uit tal van kleuren, effecten en patronen. Doordat je dit zelf kunt combineren, wordt mozaïekwerk altijd persoonlijk en uniek.

Nadelen

 • De prijs van mozaïek is aanzienlijk hoger dan van een gewone vloer- of wandtegel.
 • Het aanbrengen van mozaïek, vooral van speciale patronen, is een erg nauwkeurig en tijdrovend werk. Wil je het laten doen? Dan zul je dit merken in de kosten voor het tegelen.
 • Elk voordeel heeft zijn nadeel: de vele voegen mogen dan ideaal zijn als antislip, ze trekken wel vuil aan. Hoe meer voegen, hoe meer werk om ze schoon en fris te houden.

Zelf aan de slag?

Als je redelijk handig bent, kun je mozaïektegels zelf aanbrengen. Je moet echter wel veel geduld hebben en netjes werken. In het kort zijn dit de stappen die je moet doorlopen:

 • meet de breedte van oppervlak op dat je wilt betegelen
 • meet de breedte van de tegelmatjes op, zodat je weet hoeveel je er nodig hebt
 • maak de ondergrond vlak en droog en maak eventueel een raamwerk om tegenaan te tegelen
 • maak een haakse hoek door verticale en horizontale lijnen op de muur te zetten
 • begin te tegelen vanuit deze haakse hoek
 • maak de matten eventueel op maat met een grote kniptang of slijptol.

Op zoek naar mooie tegels? vtwonen heeft mozaïektegels in de tegelcollectie.

Bron: vtwonen home guide 2015

nog meer: vtverbouwen