WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Woonidee: zo creëer je knusse hoeken met behang

Met behang kun je alle kanten op en knusse hoeken creëren. Zo koos stylist Frans voor behang op het plafond om de uitbouw van Bart en Iris uit Nootdorp bij de rest van het interieur te betrekken. Want, vertelt hij: ‘Dit huis had behoefte aan een hele zachte, warme deken.’ Kijk hier zijn tips af. 

groene eethoek lampen

Frans kiest structuurbehang

De muren in de hoekwoning van Bart en Iris waren spierwit, omdat ze niet goed wisten wat ze erop wilden: behang, verf of allebei? Iris houdt van behang, maar Bart zag dat niet zitten. Het doet hem denken aan ouderwets bloemen- of strepenbehang. Frans trok de stoute schoenen aan en koos toch voor behang op de muren. Én op het plafond.  

Frans: ‘Ik heb gekozen voor één type behang in verschillende kleuren: lichtbeige, vergrijsd beige en groen. Het gaat van licht naar donker, dat geeft een degradé-effect. In deze woning valt heel veel licht naar binnen, waardoor je de structuur van het behang goed ziet.’  

Hoeken creëren

Met behang bracht Frans warmte in het huis, maar hij gebruikte het ook om er verschillende hoeken mee te creëren. Zoals een ruime zithoek, waar de kleur van het behang mooi overloopt in de kleur van het tv-meubel, en een eethoek in de uitbouw. Tegenover de eethoek creëerde hij een zitplek bij het raam waar het stel fijn koffie kan drinken.

Wil je net als Frans met behang één of meerdere hoeken in huis creëren, maar je woonkamer toch rustig houden? Kies dan voor één type behang, zoals deze variant van Eijffinger, in verschillende kleuren. Zo zorg je voor een rustige, ontspannen sfeer in de woonkamer. ‘Als je echt lef hebt kun je kiezen voor diverse prints, maar dan wel binnen dezelfde kleurenfamilie’, vertelt Frans. 

LEES OOK
Bekijk hie
r de rest van de make-over van dit huis 

groen behang kunstwerk

‘Door de lichtinval is de structuur van het behang heel

goed te zien”

Botanische sfeer

Naast de muren heeft ook het plafond behang gekregen. Dat heeft een reden, vertelt Frans. ‘Bij een uitbouw heb je meestal te maken met een draagbalk waardoor je een iets verlaagd plafond krijgt. Vaak proberen we dat te verdoezelen, maar je kunt het ook omarmen en juist benadrukken met behang op het plafond.’ Het behang in de uitbouw zorgt voor een intieme sfeer, en de uitbouw wordt hierdoor nog meer betrokken bij de rest van het interieur. Frans wilde voor Bart een botanische sfeer creëren, ook dat gevoel kun je versterken door het plafond (mee) te behangen.  

Ook je eigen plafond behangen? Kleine disclaimer: het vergt wat spierkracht. Boven je macht werken is nu eenmaal een stuk zwaarder. Maar dan heb je wel meteen je work-out gehad. Je kunt natuurlijk ook altijd een professional inschakelen. 

Tip: zo’n ‘vijfde muur’ behangen is ook een geweldig idee voor de slaapkamer, want vanuit je bed geniet je het meest van het resultaat.    

Geen genoeg van groen?

Eén ding is zeker: met groen in de woonkamer zit je altijd goed. Niet alleen omdat je hiermee een natuurlijke sfeer in huis haalt, groen staat ook voor rust en kalmte. Een perfecte kleur voor een woonkamer waarin je heerlijk kunt relaxen en ontspannen. Ga net als Frans voor een effen groene muur voor een ontspannen sfeer of pak uit met een botanisch behang met palmbladeren of een jungleprint. Welcome to the jungle!    

LEES OOK
4x creatief met behang

Shop de stijl…

nog meer: tv