WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

4 voordelen van een buitenvloerkleed

Een buitenvloerkleed ziet er niet alleen gezellig uit, het is ook voor kinderen ideaal om op te spelen. Met een paar kussens en kaarsen creëer je ’s avonds bovendien de perfecte setting voor zwoele (na)zomeravonden. Wedden dat je niet meer naar binnen wilt?  

vtwonen 05-2017 | lange lenteavonden in de tuin | tuin

1. Sfeermaker in de tuin

Naast een comfortabele hangstoel, kussens en planten geeft ook een buitenkleed sfeer aan de tuin. Je kunt het kleed op allerlei manieren inzetten: leg hem onder de tafel, naast een hangstoel of in het midden van de zithoek, om verschillende zitplekken met elkaar te verbinden. Je kunt het kleed ook gebruiken voor de tipitent van de jongste bewoners in huis of als picknickplek voor de hele familie. Op een buitenkleed kun je heerlijk zitten en het geeft warmte, een voordeel nu de zomer langzaam ten einde komt en zelfs de eerste pepernoten alweer in de winkels liggen.   

Over een picknick gesproken, een buitenkleed is niet alleen een aanwinst voor de tuin, je kunt het ook meenemen als picknickkleed op het strand of bij een barbecue in het park. Je rolt de kleden gemakkelijk op en neemt ze zo mee onder je arm. Na de zomer kun je het kleed binnen een nieuwe plek geven. Juist vanwege het materiaal is een buitenkleed ideaal om bijvoorbeeld onder de eettafel te leggen.   

LEES OOK
Buitenkleed kopen? Bekijk en shop de leukste tuinkleden

2. Weerbestendig 

Wind, regen en storm: een tuintapijt dat lang buiten ligt heeft flink wat te verduren. Zelfs als het niet regent, wordt een tuinkleed ’s nachts vaak nat van dauw. Veel tuinkleden zijn gelukkig gemaakt van een stevig materiaal, zoals het natuurlijke materiaal jute of waterbestendig kunststof. Ook buitenkleden van gerecyclede materialen, zoals PET-garen (gemaakt van plastic flessen), katoen, polyester, pvc en vinyl, zijn vaak stevig en gaan lang mee. Tip: zorg in ieder geval dat het kleed is behandeld met een coating tegen vuil en water, dat scheelt al een hoop. De zon heeft ook invloed op buitenkleden. Zo kan een kleed dat veel in de zon ligt na een tijd verkleuren. Kies daarom voor een materiaal dat uv-bestand is, polypropyleen bijvoorbeeld. 

vtwonen tuin special 2 2020 | buitenkeuken gedecoreerd met buitenkleed Buitenkijken Kopenhagen
Deze buitenkeuken is van Skagerak en heeft een stenen aanrechtblad. Het terracotta servies matcht met de potten op het terras, waardoor de open keuken onderdeel van het geheel wordt. Het juten vloerkleed maakt de sfeer helemaal af. Dit kleed is van H&M home.

Zon, regen en wind: een tuintapijt dat lang buiten ligt heeft flink wat te

verduren

3. Makkelijk schoon te maken

Een buitenkleed kan dus best tegen een stootje, maar af en toe schoonmaken is wel belangrijk. Dat is niet moeilijk. Veel buitenkleden zijn namelijk gemaakt van synthetische vezels. Wil je weten hoe je het tuinkleed het beste schoon kunt maken? Het voelt misschien raar om hem mee naar buiten te zeulen, maar de stofzuiger doet op zo’n kleed goed z’n werk. Als het kleed droog is, kun je het ook uitkloppen met een ouderwetse mattenklopper. Maak voor opvallende vlekken een sopje met lauwwarm water en groene zeep. In sommige gevallen is het kleed zelfs stevig genoeg om met een tuinslang schoon te spuiten.

4. Zoveel soorten  

Nog een voordeel: er zijn zó veel soorten, kleuren en maten te kiezen. Welke past bij je stijl? Groene kleden en natureltinten geven een rustige sfeer in de tuin en gaan op in de omgeving. Als je juist van spannende combinaties houdt, zijn felle kleuren en grafische prints een stijlvolle keuze. Daar fleurt de buitenruimte helemaal van op. In de shop van vtwonen vind je de mooiste, waterdichte en sterke tuinkleden voor buiten.  

Mooie buitenkleden shoppen…

nog meer: tuinieren