tuinieren

Stomend water: een waterstopcontact is een handige gadget voor in de tuin

 
tuinslang, tuin Irene Dávila via Unsplash
Irene Dávila via Unsplash
 
Geschreven door:
Leestijd 2 minuten

Een waterstopcon-wat? Ja, je leest het goed: een stopcontact, en dan niet voor stroom, maar voor water. Een waterstopcontact dient als tappunt in de tuin voor bijvoorbeeld een tuinslang of sproeier. Zo heb je altijd toegang tot water, precies waar je het nodig hebt.

Lees verder onder de advertentie

Waterstopcontact voor de tuin

Is de tuinslang nét te kort om de achterkant van de tuin te bereiken? Dan is een waterstopcontact, ook wel watertappunt of waterstekker genoemd, ideaal. Dankzij dit handige product kun je op een vast punt in de tuin gebruikmaken van water. Hierdoor hoef je niet naar de kraan te lopen. Vooral op het gazon of in een bloembed komt een waterstopcontact van pas, omdat je de sproeier er rechtstreeks op kunt aansluiten.

LEES OOK
De slimste & zuinigste manieren om planten in de tuin water te geven

Hoe sluit je het aan?

Het stopcontact installeer je ondergronds, via een systeem van leidingbuizen. Dit kun je - met een beetje handigheid en graafwerk - zelf aanleggen. Hiervoor gebruik je een aanvoerbuis die naar de buitenkraan loopt. Uiteraard kun je de boel achteraf netjes ingraven, zodat je er amper iets van ziet. Alleen de bovenkant van het waterstopcontact steekt iets boven de grond uit, vaak afgeschermd met een deksel. Verwijder de deksel, steek de tuinslang erin, en je kunt meteen aan de slag. Sommige waterstopcontacten kun je ook bovengronds plaatsen, zoals dit exemplaar.

Lees verder onder de advertentie

Kun je wel wat extra hulp gebruiken bij het aansluiten? In deze YouTube-video wordt de installatie van een waterstopcontact duidelijk uitgelegd.

De voordelen van een waterstopcontact

  • Een handig watertappunt, op precies de plek waar je het nodig hebt.

  • Geen gedoe met meterslange tuinslangen die door de tuin slingeren. Dat scheelt sjouwwerk en zo blijft de tuin opgeruimd.

  • Een waterstopcontact heeft een automatische waterstop. Wanneer je de tuinslang eruit trekt, stopt de watertoevoer. Zo verspil je geen water. Bovendien hoef je niet telkens naar de buitenkraan te kopen om deze eerst dicht te draaien.

LEES OOK
Gras sproeien: hoe vaak en hoe lang doe je dit?

Lees verder onder de advertentie

Gebruikstips

Om optimaal gebruik te maken van je waterstopcontact, zijn er nog een paar tips:

  • Bedenk van tevoren goed waar het stopcontact het meeste van pas komt. Een slimme tip is om voordat je gaat graven op een plattegrond uit te tekenen waar de buizen precies moeten lopen.

  • Het waterstopcontact zelf kost slechts een paar tientjes (zoals deze van Gardena), maar dan ben je er nog niet. Houd ook rekening met de aanvoerbuizen en koppelstukken onder de grond.

  • Pas op met grasmaaien! Het stopcontact steekt waarschijnlijk iets boven het maaiveld uit, dus rijd er niet overheen met de grasmaaier.