5 handige weetjes over kruiden in je tuin

beeld vtwonen Beeld

Wat is er leuker dan zelf kruiden kweken? Naast dat het een goede reden is om veel tijd buiten door te brengen, kun je de heerlijke zelfgekweekte kruiden ook verwerken in allerlei gerechten, van soepen tot salades. Maar wat is nu precies de beste tijd om een kruidentuin aan te leggen? Welke kruiden kun je beter niet bij elkaar zetten? En waarom is oogsten zo belangrijk? Wij zochten het voor je uit. 5 handige weetjes over kruiden in je tuin op een rij. 

Lees verder onder de advertentie

1. Het beste moment om een kruidentuin aan te leggen is aan het einde van de zomer

Je kunt een kruidentuin het beste aanleggen in september, aan het einde van de zomer. In die periode is de grond nog lekker warm en kunnen de zaden alvast wortelen voordat de groeiperiode van start gaat.

Sommige kruiden, zoals bieslook, rozemarijn en tijm, zijn winterhard en kunnen in de winter prima buiten staan. Andere kruiden, zoals basilicum, overleven dat niet. Basilicum kun je in de winter dus beter binnen in de keuken op de vensterbank zetten.

2. De meeste kruiden houden van zon

Veel kruiden komen uit mediterrane gebieden en willen in de (volle) zon staan. Dragon, tijm, salie, oregano en basilicum bijvoorbeeld. Andere kruiden, zoals peterselie, bieslook en rozemarijn, staan liever in de halfschaduw. Er zijn kruiden die het zelfs goed doen in de schaduw, zoals citroenmelisse en munt. Maar uiteindelijk geldt wel voor munt dat in de zon de meest compacte groei ontstaat en de meest intense kleur, geur en smaak.

Lees verder onder de advertentie

3. Sommige kruiden kun je beter niet bij elkaar zetten

Bepaalde kruiden kun je beter niet bij elkaar zetten omdat ze onderling kruisen. Een voorbeeld daarvan is de combinatie dille-venkel. De plantjes die daaruit ontstaan hebben veel minder smaak dan dille of venkel los.

Wil je kruiden in één pot of bak zetten? Combineer dan ook geen zonaanbidders met schaduwkruiden. Je kunt doorlevende kruiden (kruiden die jaarlijks terugkomen), zoals munt, rozemarijn, tijm, salie, oregano en citroenmelisse, bij elkaar zetten. Maar zoek wel even uit of zij de winter buiten overleven. Hier vind je meer informatie over verschillende soorten kruiden.

LEES OOK
Kruiden kweken in eigen tuin: dit zijn de bekendste soorten

Lees verder onder de advertentie

4. De aarde moet altijd vochtig blijven

Je kruiden voldoende water geven is belangrijk. Zorg ervoor dat de aarde altijd vochtig is. Zie je verdorde of bruine blaadjes? Dan is het tijd om het kruid meer water te geven. De aarde moet echter niet té nat zijn, dan verzuipen de plantjes.

5. Oogsten is niet alleen leuk, maar ook belangrijk

Oogsten is niet alleen leuk omdat je de kruiden dan kunt gaan proeven, maar ook belangrijk. Sommige kruiden, zoals munt, groeien heel hard en je houdt de plant alleen maar mooi als je hem blijft knippen. Doe je dat niet, dan wordt het een opgaande plant en daar wordt het volgens deze video niet mooier van.

Gevlochten schaal € 25,- en kleine houten schaal (householdhardware.nl). Houten plantenlabels € 5,95 (esschertdesign.nl). Hoge zeegrasmand € 79,- (householdhardware.nl). Fermob Luxembourg stoel in de kleur Cactus € 225,- (vtwonen.nl). Gieter € 24,99, kruidenplanten (intratuin.nl). Handveger € 15,95 (loods5.nl). Bonsaischaar € 14,95 (dille-kamille.nl). Overig privébezit. Beeld vtwonen tuin 4: productie Corrien Flohil | uitvoering Johan Snoodijk | styling Moniek Visser | fotografie Peggy Janssen\n
Beeld vtwonen tuin 4: productie Corrien Flohil | uitvoering Johan Snoodijk | styling Moniek Visser | fotografie Peggy Janssen\n
Lees verder onder de advertentie

Oogsten is niet alleen leuk, maar ook belangrijk

3x DIY kruidentuin

Vind je niet alleen kweken, maar ook klussen leuk? Ga aan de slag met een van onze kruidentuin DIY’s. Zoals deze verticale kruidentuin. De ladder met kruiden heeft niet veel ruimte nodig, maar levert wel veel op. Dat worden smaakvolle en lange zomeravonden aan de buitentafel! Je kunt ook het plantenrek op de foto hierboven maken om al je planten en kruiden in uit te stallen. Lees hier het stappenplan en bekijk de werktekening om deze tuinparel zelf in elkaar te schroeven. Een DIY plantenbak is geschikt voor mooie zomerbloeiers, eigen kweek of verse kruiden. Bekijk hier hoe je de plantenbak zelf maakt.

Bron: Beeld 1: vtwonen tuin special 1 | Ontwerp & uitvoering Johan Snoodijk, productie & styling Danielle Verheul, fotografie Sjoerd Eickmans | Beeld 2: vtwonen tuin 4 | Productie Corrien Flohil | Uitvoering Johan Snoodijk | Styling Moniek Visser | Fotografie Peggy Janssen

Lees verder onder de advertentie