Ontwerp je droomtuin: zo maak je een vlekkenplan voor de tuin.
Wanneer je een eigen tuin ontwerpt, helpt een vlekkenplan bij het beeldend maken van jouw wensen. Van tuinhuis tot borders: alles krijgt een plekje op papier. Een belangrijke stap naar het realiseren van je droomtuin. Maar hoe pak je zo’n vlekkenplan aan?
Wat is een vlekkenplan voor de tuin?
In het vlekkenplan staan als het ware de ‘basisingrediënten’ voor de tuin. Denk bijvoorbeeld aan: terras(sen), gazon, vijver, border(s), bomen, paden, schuur, buitenkeuken, pergola, leidingen voor elektra en de plaats voor klikobakken. Oftewel: alles wat je in de tuin kwijt wilt. Het vlekkenplan is je gewenste inrichting van de tuin, maar dan op papier. Het doel ervan is om een gevoel te krijgen van de verhoudingen en indeling van de tuin.
Een vlekkenplan is trouwens wat anders dan een plattegrond. De plattegrond is het startpunt en de basis van je tuinontwerp. Hierin staan de maten en de contouren (op schaal) van de tuin. Ook de elementen die bewaard dienen te blijven in de tuin, zoals verhogingen of een schuur, staan op de plattegrond.
Tip: voordat je met het vlekkenplan begint, is het handig om dit stappenplan voor het ontwerpen van de tuin door te nemen.
Je tuinwensen zijn de ‘vlekken’
Als je aan het vlekkenplan begint, heb je dus als het goed is al een basisplattegrond van de tuin. Ook heb je al een idee van je tuinwensen. Misschien wil je graag een loungehoek met een paar comfortabele tuinbanken, of ben je gek op tuinieren en mag een moestuin niet ontbreken. Zet deze wensen onder elkaar op papier. Dit zijn straks de ‘vlekken’ van je vlekkenplan.
Tip: vind je het lastig om je tuinwensen op papier te zetten? In de vtwonen-cursus ‘Droomtuin’ kom je alles te weten over het tuinontwerp en de aanleg van een nieuwe buitenplek.
Tekenen maar
Heb je je ultieme tuindromen uitgekiend? Dan kun je beginnen met het tekenen van het vlekkenplan. Een tip is om doorzichtig tekenpapier te gebruiken dat je over de plattegrond heen legt. Zo kun je gemakkelijk verschillende plannen maken en vergelijken en hoef je niet steeds opnieuw de plattegrond te tekenen. Arceer of teken al je tuindromen op de plattegrond. Schrijf erbij wat het is, zoals ‘grindpad’, ‘hoge struiken’, ‘houten tuinhuis met een groen dak’ of ‘border met bloemen’. Dit zijn je vlekken.
Extra tips bij het vlekkenplan
Met het vlekkenplan krijgt je droomtuin pas écht vorm. Belangrijk dus om gedetailleerd te werk te gaan. Een paar tips:
- Zichtlijnen: let op de zichtlijnen vanuit huis en teken die zo nodig op het vlekkenplan. Wat zie je als je vanuit de woning naar de tuin kijkt? En wat wil je dan vooral wel en vooral niet zien? De kliko’s zet je waarschijnlijk het liefst achterin de tuin, maar een beetje zicht op het speeltoestel van de kinderen vanuit de keuken is wel zo handig. Houd hier rekening mee bij het tekenen van de vlekken.
- Zon en schaduw: de stand van de zon gedurende de dag heeft impact op de locatie van je ‘vlekken’. Een loungehoek kan zowel in de zon als de schaduw, maar een border met uitbundige bloeiers heeft veel zonuren nodig. Ook een vijver heeft genoeg zon nodig, zodat het water mooi helder blijft.
- Looproutes: bepaal de looplijnen in de tuin, zodat je je straks makkelijk door de tuin beweegt. Hoe loop je naar de schuur? Staan er niet te veel struiken of tuinmeubels in de weg? Leg een bestrating aan die breed genoeg is.
- Geef het kleur: maak het vlekkenplan beeldend met behulp van verschillende kleuren op papier. Geen zorgen, je hoeft niet meteen een tekencursus te volgen. Je kunt ook simpelweg verschillende vlekken arceren.
- Vergelijkingsmateriaal: maak meerdere vlekkenplannen en kies de mooiste uit. Werk deze vervolgens uit tot een tekening op schaal, zodat je precies weet of alle afmetingen correct zijn.