Van huis een thuis maken: zo knap je een huurhuis op

Bamboe jaloezieën Raamdecoratie, spiegels Ikea. Verouderd messing kranen Hotbath en wandmeubel Solid Surface via Sanitairwinkel. Kleed, hanglampen en kruk HKliving. Overig onbekend. Beeld vtwonen 11-2020 | Productie en styling Ilona Jongepier | Fotografie Dana van Leeuwen
Beeld vtwonen 11-2020 | Productie en styling Ilona Jongepier | Fotografie Dana van Leeuwen

Veel mensen die een woning huren zijn geneigd om zo in te trekken en enkel hun spullen neer te zetten. Met als jammerlijk gevolg dat ze zich vervolgens niet thuis voelen, omdat de woning niet echt hun stijl is. Hoewel je je in een huurwoning aan veel regels van de huurbaas moet houden, kun je op genoeg manieren tóch een huurhuis opknappen. We zetten alle tips op een rij om van je huis een thuis te maken.

Lees verder onder de advertentie

Deze dingen mogen nooit aangepast worden in een huurhuis

Wanneer het om aanpassingen in een huurwoning gaat, zijn er vrij specifieke regels voor wat er wel en niet mag. Officieel mag je alleen veranderingen aanbrengen die zonder al te veel moeite en geld weer terug te draaien zijn. Als voorbeeld noemt de Rijksoverheid het boren van gaten of het verven van een muur, mits je hiervoor toestemming hebt van de verhuurder. Vaak geldt ook dat je deze veranderingen zelf weer terug moet draaien wanneer je de woning verlaat. Grote renovaties zoals een nieuwe badkamer, flinke aanpassingen aan de keuken of een deel aanbouwen, worden in principe nooit toegestaan. Wil je het huurhuis opknappen, stel jezelf dan altijd de vraag: kan ik het weer in originele staat achterlaten wanneer ik vertrek?

Huurhuis opknappen: dit mag wél

Door deze strenge regels klinkt het alsof je voor altijd in een saai huis moet wonen. Dat valt gelukkig mee. Er bestaan namelijk genoeg manieren om de regels te omzeilen en van jouw huurhuis een thuis te maken. Dit zijn onze favoriete tips:

  • Een inkoppertje, maar accessoires en meubels doen meer dan je misschien denkt. Houd je van kleur maar mag je de muren niet verven van je huurbaas? Dan los je dit op met een opvallende kleur bank of ander groot meubel. Ga qua accessoires voor gekleurde items die de hoogte ingaan zodat de muur alsnog gekleurde accenten krijgt.
  • Let op de details: een simpele keuken krijgt een compleet andere uitstraling met nieuwe handgrepen en tegelstickers maken van een saaie badkamer jouw persoonlijke droomruimte. Dit soort opties zijn perfect voor huurhuizen, doordat je de grepen zo weer vervangt voor de oude en de stickers er in een handomdraai aftrekt.
  • Wel eens nagedacht over de gordijnen? Deze lappen stof doen ontzettend veel voor een ruimte en bepalen een groot deel van de sfeer. Met een nieuw paar gordijnen (die je met een beetje geluk ook weer in je volgende woning kan gebruiken) maak je een groot verschil.
  • Ligt er een lelijke vloer in de huurwoning, dan kun je daar helaas weinig aan doen. Wat wel kan, is ‘m bedekken met een groot vloerkleed die helemaal bij jouw stijl past.
  • Ten slotte is het slim om te bedenken waar jíj blij van wordt. Zijn dat planten? Dan maak je je huurhuis gezellig door veel van deze groene vrienden neer te zetten. Krijg je een warm gevoel van vrienden en familie om je heen? Wees dan niet bang om te boren in de muur en hang genoeg fotolijstjes op om elke dag blij van te worden.
Muurkleur Ral 9016, vloer gevlinderd beton van Bull beton. Spot GU10 Oneon via Lampenlicht. Bank HKliving, bijzettafel groot Loods 5, bijzettafel klein Marktplaats. Glazen vaas House Doctor, kandelaars Blokker, kaarsen Sissy-Boy. Kussens Return to Sender (ruitjes) en Sissy-Boy. Vloerkleed Hype Popup, houten bank en wit krat Burbri antiek. Meeste lijsten Desenio en Loods 5, posters (v.l.n.r.) Amour, foto auto zelfgemaakt, foto albumhoes Amazon, man met sigaar Loods 5, danseres Samsung the frame, I love you in French Nelly Loves, daarboven Desenio, Kurt Cobain Desenio, daaronder vrouwenhoofd in vorm van bos Loods 5, grafische print zwart-wit Hanneke van der Pol Loods 5, ijsvogel geschilderd door vader, Matisse Desenio, vrouw met wijde-pijpenbroek Loods 5, overige foto’s zelf genomen.  Beeld vtwonen 12-2022 | styling Ilona Jongepier | fotografie Dana van Leeuwen | tekst Mirjam Rosema-Verhulst
Beeld vtwonen 12-2022 | styling Ilona Jongepier | fotografie Dana van Leeuwen | tekst Mirjam Rosema-Verhulst

LEES OOK
De badkamer in een huurhuis opknappen: dit kun je wél doen

Low budget make-over

Onze tip? Ga tijdens de make-over van je huurhuis op zoek naar betaalbare opties of kies voor items die je weer mee kunt nemen naar een volgende woning. Waar aanpassingen in een koopwoning een goede investering voor de toekomst kunnen zijn vanwege een hogere woningwaarde, geldt dit in huurhuizen niet. Niet voor jou althans. Als jouw harde werk de woningwaarde verhoogt, is dat vooral fijn voor de huurbaas. Houd het dus bij betaalbare accessoires en andere keuzes waar je ook na je huidige huis iets aan hebt.

LEES OOK
Hoe je de keuken in een huurhuis toch persoonlijk maakt

Hier wil je rekening mee houden bij het opknappen van een huurhuis

De regels zijn vaak streng, en dat is niet voor niets. Ga dus altijd goed na wat wel en niet mag, want sommige keuzes zoals het verven van keukenkasten zijn lastig terug te draaien. Doe je dit niet dan levert het je uiteindelijk gedoe met de huurbaas op én de mogelijkheid op het verliezen van je betaalde borg. Tegelijkertijd kun je ook geld besparen tijdens het opknappen van een huurhuis. Zorgt een van jouw klussen er niet alleen voor dat het huis meer je eigen stijl wordt, maar maakt het de woning ook veiliger of praktischer? Overleggen met de eigenaar kan altijd: misschien staat hij of zij er wel voor open om een deel mee te betalen om zo de woningwaarde te verhogen. Niet geschoten, altijd mis.

Bron: Beeld 1: vtwonen 11-2020 | Productie en styling Ilona Jongepier | Fotografie Dana van Leeuwen | beeld 2: vtwonen 11-2020 | Productie en styling Ilona Jongepier | Fotografie Dana van Leeuwen | Beeld 2: vtwonen 12-2022 | styling Ilona Jongepier | fotografie Dana van Leeuwen

Lees verder onder de advertentie