Wat is nou een goed matras? Jouw zoektocht begint hier
Wist je dat je een derde van je leven slapend doorbrengt? Een goed matras waarop je ontspannen ligt en uitgerust wakker wordt, is dus beslist geen overbodige luxe. Ben jij toe aan een nieuw exemplaar, maar word je al moe bij het idee van die eindeloze zoektocht naar het ideale matras? Wij loodsen je er doorheen.
Hoe vaak een nieuw matras?
Gemiddeld gaat een matras tien jaar mee. Maar het ene matras is het andere niet. Wanneer je een van deze drie ‘symptomen’ herkent, weet je dat jouw exemplaar aan vervanging toe is:
- Het matras veert niet meer terug in de oorspronkelijke positie. Je ziet ligplekken verschijnen in de vorm van (vlakke) kuilen.
- Omdat het matras niet meer goed ondersteunt, ligt je niet lekker of word je wakker met pijnlijke klachten.
- Het matras lijkt wat dunner te worden.
- Jouw slaaphouding of lichaamsgewicht is veranderd.
Wat zijn de kenmerken van een goed matras?
Duurzaam, vochtdoorlatend, ventilerend, veerkrachtig… Bij het beoordelen van een matras zijn dit belangrijke criteria. Een goede ondersteuning staat met stip bovenaan, want je wilt natuurlijk vooral zo uitgerust mogelijk aan je dag beginnen. Zowel de hardheid als de dichtheid hebben invloed op de ondersteuning.
- Dichtheid: de dichtheid geeft aan wat het gewicht is in kilo’s per kubieke meter. Dit wordt uitgedrukt in SG-waarde, dit staat voor soortgelijk gewicht. Hoe hoger de SG-waarde, hoe hoger de dichtheid en hoe hoger de dichtheid, hoe duurzamer èn beter de kwaliteit.
- Hardheid: de hardheid wordt meestal uitgedrukt met H. De waardes variëren van H1 tot H5: hoe hoger de waarde, hoe harder het matras. De hardheidsgraad is perfect wanneer de wervelkolom een rechte lijn heeft als je ligt. Hoe zwaarder je bent, hoe meer ondersteuning je kunt gebruiken. Ter indicatie: H1 en H2 voor mensen onder de 80 kilo, H3 voor mensen tussen de 80 en 100 kilo en boven de 100 kilo is een H4 of H5 matras geschikt.
Slaaphoudingen
Goede ondersteuning is voor iedereen anders. Dit hangt naast lichaamsgewicht ook af van je slaaphouding.
- Een zijslaper is gebaat bij een matras waarin de heupen en schouders een klein beetje wegzakken, zodat de ruggengraat (van nek tot stuit) in een rechte lijn blijft.
- Ben jij een rugslaper? Dan is het belangrijk te kiezen voor een exemplaar waarin de ruggengraat haar natuurlijke S-vorm kan behouden. De bovenrug is dan wat bol en de onderrug juist iets hol. Het matras mag niet te hard en niet te zacht zijn. Misschien is dit medium stevige matras wat je zoekt.
- Buikslapers (slechts zo’n 5 procent van de mensen) doen er goed aan de nacht door te brengen op een stevig matras.
LEES OOK
Wat voor type matrassen zijn er?
Matrassen bestaan uit verticaal gestapelde lagen vulling. Er zijn grofweg drie soorten vullingen te onderscheiden: schuim (polyetherschuim, koudschuim en traagschuim), metalen veren (pocketvering en binnenvering) en latex.
Dit zijn – op volgorde van prijsklasse – veelvoorkomende matrassen en hun belangrijkste eigenschappen:
- Polyetherschuim matrassen zijn het goedkoopst maar hebben vanwege de gesloten structuur moeite met het afvoeren van vocht en zijn niet zo ademend. Daardoor voelt het snel warm aan.
- Koudschuim matrassen zijn veerkrachtig, goed in gewichtsverdeling en kennen dankzij de open structuur een hoge mate van lucht- en vochtafvoer.
- Traagschuim matrassen hebben een basis van pocketvering of koudschuim met daaroverheen een laag traagschuim die zich aanpast aan de vorm van het lichaam. Doordat je een beetje wegzakt kan het ervoor zorgen dat bewegen in bed lastiger is.
- Binnenveringsmatrassen bestaan uit metalen veren. Ze hebben een hoge duurzaamheid en dankzij de lucht tussen de veren goede ventilatie.
- Pocketvering matrassen bestaan uit metalen veren die elk apart verpakt zijn in een hoesje van stof. Omdat de veren afzonderlijk van elkaar kunnen bewegen, biedt het matras veel stabiliteit op plekken waar dat nodig is, zoals bij de heupen of de schouders.
- Latex matrassen zijn veerkrachtig en duurzaam. Daar tegenover staat dat latex minder goed ventileert en vocht afvoert.
- Talalay latex matrassen hebben daarentegen juist bijzonder goede luchtdoorlaatbaarheid. Dat komt door de zogenoemde honingraatstructuur. Daardoor blijven deze matrassen tot 30 procent koeler dan gewone latex matrassen. Het nadeel? Ze zijn behoorlijk aan de prijs: het begint bij 1100 euro.
Koel of warm?
Sommige matrassen laten warmte beter door dan andere. Dat verschilt per soort. Matrassen met schuimvulling geven lichaamswarmte makkelijk af en zijn dus fijn als je het snel warm hebt in bed. Koukleumen slapen juist lekkerder op een latexmatras dat juist lichaamswarmte vasthoudt. De fabrikant geeft aan hoe warm of koud een matras is met de termen warm, koel of neutraal.
Ieder een ander matras
Het kan zijn dat jij en je partner verschillende matrassen nodig hebben. Dan is een topmatras raadzaam. Daarmee dek je de naad tussen de twee matrassen af en merk je niet dat je allebei op een ander matras ligt. Een bijkomend voordeel van een topmatras is dat je het onderliggende matras ontziet waardoor deze langer mee gaat. Bovendien is de tijk (matrashoes) van een topper kleiner dan en past deze dus gemakkelijk in de wasmachine.
LEES OOK
Goed matras voor op boxspring
Een boxspring is een compleet bed. Het is eigenlijk een doos (box) met een bedbodem van metalen veren (springs) met pootjes eronder en rondom bekleed met stof. Ook al worden boxsprings in de winkel en online vaak aangeboden als boxspringcombinatie, laat dat je er niet van weerhouden een los matras uit te zoeken. In feite kan elke soort op een boxspring.
Beste matras voor rugklachten
Sta je ’s ochtends op met rugklachten die gedurende de dag afnemen? Dan is het tijd een nieuw matras. Het matras is waarschijnlijk niet de oorzaak van de rugklachten, maar verergert de klachten wel. Omdat rugklachten verschillende oorzaken hebben, is er niet één soort aan te wijzen dat overal tegen helpt.
Wel weten we dat het van groot belang is dat de ruggengraat zijn natuurlijke vorm zoveel mogelijk behoudt tijdens het slapen. Een te zacht matras ligt misschien eventjes lekker, maar het biedt op den duur niet voldoende ondersteuning. Een hard exemplaar ondersteunt weliswaar, maar kan pijnklachten veroorzaken door drukpunten bij de heupen en schouders.
Beste matras voor kinderen
Voor kinderen en baby’s kies je een matras met een open celstructuur. De lucht in deze open structuur verbetert ventilatie en vochtafvoer. Zo krijgt je kindje het niet te warm. En met goede vochtafvoer blijft het matras droog en worden kleine ‘ongelukjes’ snel vergeten. Als zij goed slapen dan slaap jij ook als een roos. Is dit junior matras gevuld met traagschuim misschien iets voor jullie?
LEES OOK
Dit zijn de kinderkamer trends van 2022
Getest door de Consumentenbond
De Consumentenbond doet doorlopend onderzoek naar matrassen en boxsprings van verschillende merken. Ze worden getest op criteria als lichaamsondersteuning, levensduur en vochtdoorlatendheid. Fijn te weten dat deze organisatie compleet onafhankelijk is en dus heel objectief te werk gaat.
Benieuwd waar je moet zijn voor het beste matras? De volledige uitslag van de matrassentest vind je op de website van de Consumentenbond.
Proefslapen
Ga je op pad voor een matras? Stel jezelf dat eerst deze vragen:
- Wat is mijn slaaphouding?
- Hoeveel ondersteuning heb ik nodig? (Op basis van gewicht bijvoorbeeld.)
- Heb ik het snel warm of juist eerder koud?
Hoe lekker een matras ligt, is heel persoonlijk. Ga dus vooral proefliggen in de winkel of zelfs een aantal nachten proefslapen. Dat kan tegenwoordig ook als je een matras online koopt (let dan wel even goed op de verkoopvoorwaarden voor proefslapen). De aankoop van een nieuw matras gaat nu eenmaal niet over één nacht ijs.
Deze bedden en matrassen zijn stuk voor stuk toppers
Bron: beeld 1: vtwonen 11-2019 | styling Kim van Rossenberg | fotografie Sjoerd Eickmans. Beeld 2: vtwonen 05-2019 | styling Cleo Scheulderman | fotografie Sjoerd Eickmans. Beeld 3: vtwonen 10-2020 | styling Fietje Bruijn | fotografie Dennis Brandsma. Beeld 4: vtwonen 13-2020 | styling Marlies Does | fotografie Peggy Janssen