WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Tapijt in de slaapkamer: hier moet je op letten

Vloerbedekking is bezig met een opmars. Hoe kan het ook anders, want een kamerbreed tapijt is nog altijd dé manier om warmte, huiselijkheid en textuur toe te voegen. Overweeg je tapijt in de slaapkamer, maar heb je nog een aantal vraagtekens? We zochten het een en ander voor je uit.

groene lambrisering
Vloerkleed Pinstripe Concrete, ook in Zinc, op 
maat gemaakt prijsvoorbeeld 200×300 cm met gefestonneerde rand € 439,40. Tapijt per strekkende meter € 169,95. M.m.v. vtwonen.nl/vtwonen-collectie (bed, kast), archive-store.nl (beddengoed), bepurehome.com (messing palm), overig privébezit.

Voordelen en nadelen van tapijt in de slaapkamer

Twijfel je of tapijt in de slaapkamer de juiste keuze is? Op basis van de volgende punten kun je al een goede afweging voor jezelf maken.

De voordelen:

  • Tapijt bevordert de akoestiek en het is geluiddempend. Dus kom je niet van die galm af, dan is vloerbedekking een goede keuze. Ideaal voor het dempen van voetstappen, muziek en stemmen.
  • Veelzijdig in uiterlijk en voegt kleur, textuur en desgewenst patroon toe.
  • Tapijt is antislip en maak je toch een smakker, dan kom je tamelijk zacht terecht.
  • Als de kachel een graadje lager staat, is tapijt een behaaglijke optie. Heerlijk warm aan je voeten wanneer je ’s ochtends opstaat.
  • Makkelijk te combineren met andere vloersoorten en zelfs te layeren met vloerkleden.
  • Tapijt zorgt voor een huiselijke, warme sfeer en is niet steriel zoals dat het geval kan zijn bij tegels, vinyl en laminaat.

De nadelen:

  • Een vloer van tapijt is wat meer vlekgevoelig.
  • Heb je huisdieren, dan zijn sommige materiaalsoorten minder praktisch.
  • Vloerbedekking gaat doorgaans minder lang mee dan een harde vloer. Het is namelijk gevoelig voor slijtage en drukplekken. Daar moeten we wel bij zeggen dat er op tapijt in de slaapkamer nauwelijks wordt gelopen, dus het zal daar langer mee gaan.
  • Als je gevoelig bent voor stof zul je vaker moeten stofzuigen dan bij een gladde vloer.

De populairste stofsoorten

De meest gekozen materialen voor tapijt zijn polyamide, wol, polyester en polypropyleen.

Polyamide

Garens van polyamide zijn sterke, elastische garens die goed terugveren, makkelijk schoon te maken zijn en lang mooi blijven.

Wol

Wol is een natuurproduct en is het meest duurzame materiaal voor tapijten. Een tapijt van wol is makkelijk schoon te houden en zou bovendien voor een betere luchtkwaliteit zorgen; een verstandige keuze voor mensen met stofallergie. Tegenover deze pluspunten staat wel een hoger prijskaartje.

Polyester

Tapijten van polyester glanzen en zijn nóg zachter. Deze stof is daarentegen minder slijtvast dan wol en polyamide.

Polypropyleen

Polypropyleen is de betaalbaarste variant. Dat prijsverschil komt met name tot uiting in de levensduur; polypropyleen tapijten zijn eerder plat gelopen.

Verder valt er nog een onderscheid te maken tussen tapijten met een lussenpool (ook wel bouclé) en tapijten met een gesneden pool. Die laatste zijn wat zachter, terwijl een lussenpool karpet langer mee gaat.

Kan vloerbedekking met vloerverwarming?

Tapijt en vloerverwarming zijn in veel gevallen een gouden duo. De vloerverwarming geeft het tapijt namelijk nog meer warmte dan het van zichzelf al heeft. Hoe dan ook, niet elk tapijt is even geschikt voor vloerverwarming. Check het daarom even, voordat je tapijt koopt. Als je dit symbool dan ziet, zit het goed met die vloerverwarming onder het tapijt.

LEES OOK
De voordelen van vloerbedekking in de slaapkamer

Allergisch voor tapijt?

Ben je allergisch voor de (uitwerpselen van) huisstofmijt, dan ben je misschien beter af met een gladde vloer. Toch je zinnen gezet op tapijt in de slaapkamer? Neem in dat geval een laagpolig tapijt. Simpelweg omdat dat makkelijker schoon te maken is.

Er wordt wel gezegd dat een tapijt van wol, hoewel een stuk kostbaarder dan de de synthetische varianten, kan helpen tegen allergieën. Beweerd wordt namelijk dat het wol stofdeeltjes opvangt uit de lucht en deze neutraliseert. Of het waar is, daarover durven we geen uitspraak te doen.

Onderhoud van het tapijt in de slaapkamer

Het klopt in ieder geval dat een vloerkleed veel stof kan bevatten. Het is dan ook belangrijk de slaapkamer dagelijks te luchten – het liefst twee keer – en het tapijt regelmatig te zuigen met een stofzuiger met veel vermogen. We hebben het geluk dat er vandaag de dag volautomatische hulpjes bestaan die ons die taak uit handen nemen: de robotstofzuiger. Deze handige Harry kan buitengewoon goed uit de voeten met het tapijt in de slaapkamer.

Toch een vlek in het tapijt? Bevochtig deze dan zo snel mogelijk met ruim lauwwarm water en dep voorzichtig met een droge, schone doek. Als water niet werkt, vermeng dan schoonmaakazijn met water en dep dat op de vlek. Nog steeds geen succes? Er zit niets anders op dan de vloerbekleding te laten stomen.

Warm aan de voeten…

nog meer: Slaapkamer