Een werkkamer inrichten met een budget van € 500? Zo doe je dat

beeld vtwonen Beeld styling Fietje Bruijn, fotografie Alexander van Berge
Beeld styling Fietje Bruijn, fotografie Alexander van Berge

De zomer is een uitstekend seizoen om je huis kamer voor kamer een make-over te geven. Dit keer is het de beurt aan de werkkamer! Met een paar slimme investeringen en handige DIY’s kun je met een budget van € 500 de werkkamer stijlvol inrichten. Hiermee maak je na de zomervakantie een vliegende en productieve start.

Lees verder onder de advertentie

Behang in de werkkamer

De werkkamer is een ideale plek om los te gaan met behang. Meestal is een werkkamer niet de grootste kamer van het huis en dan is de behangklus zo geklaard. Kies een behang met dessin of kleur waar jij blij van wordt, dan krijg je meteen zin om aan het werk te gaan. Een behang met een bloemenprint of geometrisch dessin op de werkkamer geeft een mooie achtergrond voor videomeetings. Overweeg om alle wanden te doen voor een samenhangend geheel of houd het juist bij één muur om kosten te besparen en de boel rustig te houden. Staat het bureau tegen de muur? Door vlakken en vormen te schilderen op die muur creëer je een speels effect. Kies verf in neutrale tinten of kleuren die geschikt zijn voor de werkkamer.

Kosten: Hoeveel je van alles nodig hebt is afhankelijk van je ontwerp en de grootte van de muur. Een rol behang heb je al vanaf € 25. Als je enkel figuren op de muur schildert, heb je maar een kleine pot verf nodig. Een pot van 1 liter verf kost ongeveer € 20.

LEES OOK
5 DIY-ideeën voor de werkkamer

Lees verder onder de advertentie

Vind het ideale bureau (of bouw ‘m zelf)

Ga je de werkkamer inrichten dan mag er één ding niet ontbreken: een bureau. Bureaus zijn er in alle soorten en maten, maar hoe vind je het ideale exemplaar voor de werkkamer? Denk vooraf na over het werk dat jij wilt doen op de werkkamer. Wil je creatief aan de slag met je handen, ga je er vooral studeren of zit je juist de hele dag achter een computer? Richt de werkplek in zodat het past bij je situatie. Werk je met materialen dan is een bureau met veel lades handig. Bij computerwerk is een verhoging voor het beeldscherm belangrijk voor een goede werkhouding. Vind je het lastig om een betaalbaar exemplaar te vinden dat aan je eisen voldoet? Bouw ‘m zelf! Volg een DIY-recept en pas ‘m aan naar wens, zoals dit wandbureau, deze met opbergvakken of deze met ladeblok.

Kosten: Koop je liever een kant-en-klaar bureau? Houd rekening met een gemiddelde uitgave tussen de € 150 en € 200. Bij Ikea vind je goedkope bureaus die geschikt zijn voor de werkkamer. Houd er wel rekening mee dat je waarschijnlijk veel uur op deze kamer doorbrengt, dus een goed bureau is een slimme investering. Dit stoere, slanke bureau van grenenhout is een duurzame keuze.

Ergonomische bureaustoel, zitbal of kniestoel

Aan een bureau hoort uiteraard een bureaustoel. Natuurlijk kun je een eetkamerstoel gebruiken – en dit ziet er vaak mooier uit dan een zwarte, bulky stoel op plastic wielen. Toch is een ergonomische stoel belangrijk voor het welzijn van je lichaam. Zeker wanneer je uren achter elkaar doorbrengt op de werkkamer, is een goede stoel een must. Gelukkig zijn er ook mooie bureaustoelen, zoals deze chique directiestoel. Nog een idee voor aan het bureau: zet een ergonomische kniestoel of zitbal op de werkkamer om gedurende de dag af te wisselen in zithouding.

Lees verder onder de advertentie

Kosten: Voor een degelijke bureaustoel van goede kwaliteit ben je zo’n € 150 tot € 200 kwijt. Zitballen zijn er in alle kleuren en maten en kosten gemiddeld € 80. Deze kniestoel van gebogen essenhout kost € 95.

Goede verlichting in de werkkamer

Van schattig bureaulampje tot flinke tl-bak: om te werken heb je licht nodig. Een bureaulamp is fijn bij het lezen en schrijven. Let er wel op dat de lamp niet direct in je ogen schijnt, maar juist op datgene wat je aan het doen bent. Dimbare spots zijn hierbij een uitkomst, maar niet iedereen heeft de mogelijkheid om dit in te bouwen. In plaats daarvan kun je ledstrips verwerken onder wandplanken boven het bureau. Een ander alternatief is een vloerlamp naast het bureau.

Kosten: Een leuke bureaulamp heb je al vanaf € 25, zoals deze stoere, zwarte versie. Of wat dacht je van deze handige vloerlamp van € 45? Deze dimbare ledstrip kost € 20.

Lees verder onder de advertentie

Een kast voor de werkkamer of wandplanken

Last but not least voor de werkkamer: een goede kast of opbergplek. Heb je de ruimte en wil je veel documenten, mappen en ander materiaal kwijt dan is een kast een goede keuze. Houd lokale verkopers op Marktplaats in de gaten om er een te scoren voor een kleine prijs. Als alternatief kun je wandplanken ophangen. Hier kun je minder op kwijt, maar het is erg praktisch om die lichtstrip onder te plakken én je kunt de planken leuk stylen. Bovendien kost een wandplank minder dan een kast.

Kosten: Met een beetje geluk vind je een tweedehands kast voor zo’n € 50. Ga je voor wandplanken, dan kun je flink besparen. Helemaal als je ze zelf maakt. Volg deze DIY voor een betonlook wandplank of deze instructie voor een stijlvolle plank met halve cirkel. Vaak heb je het meeste gereedschap al in huis en hoef je enkel de planken te kopen. Koop je kant-en-klare wandplanken, neem er dan minimaal twee. Gemiddeld kom je dan uit op zo’n € 30.

Lees verder onder de advertentie

Werkkamer inrichten met een klein budget: het totaalplaatje

Voor het inrichten van de werkkamer moet je rekening houden met een uitgave van € 350 tot € 650. Hoe het precieze kostenplaatje uitpakt, ligt natuurlijk aan de keuze van het merk, de kwaliteit en het soort product dat je kiest. Met een budget van € 500 lukt het in ieder geval om je werkkamer stijlvol in te richten.

Handige DIY’s en meer budget make-overs

De smaak te pakken en wil je meer DIY’en voor je nieuwe werkkamer? Bekijk hier 5 handige instructies voor een bureau-organizer, gereedschapswand, workstation en meer. Benieuwd welke make-overs je nog meer kunt doen in huis met een klein budget? Bekijk hier al onze tips.

Deze producten raden we aan bij het inrichten van de werkkamer

Bron: styling Fietje Bruijn, fotografie Alexander van Berge

Lees verder onder de advertentie
Lees verder onder de advertentie