De kledingkast opruimen? Met deze 5 tips is dat zo gepiept

Kast 225x125 cm (hxb) € 800,- (burbri.nl). Goudkleurige salontafel Inez van Rivièra Maison € 139,- (vtwonen.nl). Plaid groen € 55,-, groene beha Love Stories € 60,-, blauwe onderbroek uit lade € 25,-, blauw broekje met witte tekst Love Stories € 60,-, (maisonnl.nl). Stoel blauw € 395,- (purefurniture.com). Hoedendozen per stuk € 45,-, hoed € 95,- (harlequin-lisse.biz). Kan goudkleurige rand € 65,-, kleine glaasjes set € 125,- (wildschut-antiques.com). Paarse body € 29,99, paarse beha € 19,99, mintkleurige schoenen € 39,99 (hm.com). Jurk aan kledinghanger € 695,-, jurk opgevouwen in kast € 695,- (sukha.nl). Vierkante dozen in kast en op tafeltje vanaf € 18,-, lint paars € 4,- (bungalow.dk). Kussen onderin kast € 45,99, goudkleurige kledinghanger set van 6 € 9,99,-, sokken blauw en roze € 7,99 (zarahome.com). Blauwe blouse privébezit.  Beeld vtwonen 10-2019 | styling Liza Wassenaar | fotografie Alexander van Berge
Beeld vtwonen 10-2019 | styling Liza Wassenaar | fotografie Alexander van Berge

Het liefst kopen we om de haverklap een nieuwe outfit, want ‘we hebben nooit iets om aan te trekken’. Maar stiekem puilt de kledingkast na jaren verzamelen helemaal uit. Hoog tijd om ‘em eens op te ruimen en alles netjes in te delen. Met deze tips komt dat vast goed.

Lees verder onder de advertentie

Kledingkast opruimen

Een schone en georganiseerde kast is niet alleen mooi om naar te kijken, maar zorgt ook voor rust in de chaos. Bovendien inspireert het je waarschijnlijk om de chill outfit wat vaker te vervangen voor een hippe outfit. Hier zijn een paar snelle tips en trucs om de kledingkast in no time op te ruimen en alles netjes te sorteren:

1. Neem de tijd

Zorg ervoor dat je genoeg tijd hebt. Trek er – als het even kan – de hele middag voor uit. Laat je tijdens het opruimen ook niet afleiden. Wanneer je wordt afgeleid, is de kans groot dat je verkeerde beslissingen neemt. Daarnaast is het fijn als je genoeg tijd hebt om het goed onder handen te kunnen nemen en dat het dan ook écht helemaal af is. Liever geen stilte? Zet dan muziek op en ga lekker aan de slag!

LEES OOK
Opruimwoede? 3 tips van een professionele organizer

Lees verder onder de advertentie

2. Haal eerst alles uit de kast

Hoe vaak heb je wel niet door de hele kledingkast gegraven, op zoek naar een specifieke ​​broek, trui of jas? De kans is groot dat je onderweg allerlei items tegenkomt waarvan je vergeten was dat je ze had. De beste manier om ​​goed te inventariseren wat in de kast ligt, is door alles op het bed te leggen. Vanaf hier groepeer je de kleding in categorieën (jeans, t-shirts, truien) en ben je klaar voor een grondige opruiming.

3. Verdeel alles in categorieën

Tijdens het uitzoeken is het handig om alles op verschillende stapels te leggen. Dit kan al met slechts drie stapels: ‘houden’, ‘twijfel’ en ‘weg’. Soms kan het lastig zijn om kleding weg te doen, maar daarvoor kun je een regel aanhouden: alles wat je het afgelopen jaar niet hebt gedragen mag op de stapel ‘twijfel’ of 'weg’. Je kunt er ook voor kiezen om de stapel die je houdt nog te sorteren op item, stofsoort, kleur of print.

4. Sopje door de kast

Zo vaak maken we onze kledingkast niet schoon, dus nu je toch bezig bent kun je gelijk de kast van binnen schoonmaken. Zorg ervoor dat je een stofzuiger, stofdoek en een emmer sop bij de hand hebt. Zuig de kast goed uit. Maak vervolgens een sopje met een allesreiniger en droog de kast goed na. Leg een ingepakt stuk zeep in de kast of hang een zeepketting op. Zo blijft de kledingkast lekker ruiken.

Lees verder onder de advertentie

5. Opnieuw indelen

Nu is het tijd om de kast opnieuw in te delen. Klinkt makkelijk, maar toch is het verstandig om hier goed over na te denken. Leg korte mouwen bij elkaar en hemdjes bij elkaar. Hang alles wat kreukelt aan hangers. Zorg dat op de planken waar je het makkelijkst bij kunt de kleding ligt die je vaak draagt. En leg de kleding die je minder vaak draagt op bijvoorbeeld de onderste of bovenste plank. Met behulp van manden, multihangers en ladeverdelers benut je de kastruimte efficiënt.

Extra tip

Hang alles op dezelfde hangers. Dit is ten eerste veel fijner, want verschillende hangers gaan vaak in elkaar zitten en dat zorgt voor chaos. Bovendien ziet de kledingkast er met dezelfde hangers een stuk mooier en rustiger uit.

Voor een opgeruimde kledingkast

Lees verder onder de advertentie

Bron: Libelle. Voor jouw dagelijkse updates over royalty, entertainment, reizen, koken, bijzondere interviews, aangrijpende verhalen, columns en nog veel meer.