1. Check de gebruiksaanwijzing
Het liefst ga je natuurlijk meteen aan de slag met een klus. Verven, behangen, de tegels in de tuin schoonmaken. Maar zodra je een klusproduct uit de schuur haalt, lees dan eerst het etiket en de gebruiksaanwijzing. Zo weet je precies uit welke chemische stoffen het product bestaat én hoe je het product veilig gebruikt. Ook weet je dan direct of er chemische stoffen in zitten die je misschien wilt vermijden.
Wist je bijvoorbeeld dat er in binnenlak op waterbasis vaak stoffen zitten die bij contact met de huid eczeem en allergische reacties kunnen veroorzaken? Check daarom altijd het etiket als je weet dat je allergisch bent voor bepaalde stoffen. Het gebruik van producten met deze stof kun je beter vermijden. Ook als je niet allergisch bent, check dan de gebruiksaanwijzing en voorkom contact met de huid door zorgvuldig te werken en bijvoorbeeld handschoenen en werkkleding te dragen. Zo weet je zeker dat je het product veilig gebruikt.
2. Lees je in over het product
Heb je het etiket en de gebruiksaanwijzing gelezen en wil je meer weten over een stof in het product? Over de hoeveelheid benzisothiazolinon (BIT) in behangplaksel bijvoorbeeld? Check de site: waarzitwatin.nl. Hier vind je een handig overzicht van 110 producten en meer dan 200 stoffen, inclusief gebruikstips en adviezen. Bijvoorbeeld dat je beter niet kunt eten, drinken of roken tijdens het werken met behangplaksel.
Je vindt er trouwens niet alleen onafhankelijke informatie over klusproducten, ook de chemische stoffen in onder meer verzorgingsproducten, speelgoed, tuinartikelen, kleding en was- en reinigingsproducten worden op de website toegelicht. Want als je weet waar wat in zit, maak je makkelijker een keuze bij het kopen en gebruiken van een (klus)product. Kijk, daar houden we van.
3. Kijk naar je persoonlijke situatie
Er zijn allerlei situaties te bedenken waar het extra belangrijk is om te weten welke chemische stoffen er in een klusproduct zitten. Als je zwanger bent en de babykamer wil gaan schilderen bijvoorbeeld, je een allergische reactie krijgt van een product of kleine kinderen hebt die van alles in hun mond stoppen.
Als je zwanger bent, kun je bijvoorbeeld beter niet zelf lakken, schilderen of beitsen. In alle soorten verf, beits, lak en latexverf (ook die op waterbasis) zitten vluchtige organische stoffen. Die kunnen schadelijk zijn voor je ongeboren kind. Overhandig in dat geval je partner de kwast en vermijd die verfdamp zoveel mogelijk. Doe jij ondertussen een welverdiend dutje op de bank.
4. Houd rekening met het seizoen
In de winter is iedereen veel binnen. Ramen en deuren? Die houden we zoveel mogelijk dicht om warmte te besparen. Logisch, maar tijdens en na het werken met verf, behangplaksel, terpentine of andere klusproducten met chemische stoffen is het belangrijk om goed te ventileren. In de winter, maar eigenlijk op elk moment in het jaar.
Zet ramen daarom altijd open als je gaat verven en ventileer ook goed na de klus. Kast of schoolbank in de lak zetten en is het lekker weer? Verplaats de klus naar buiten en je ademt een stuk minder chemische stoffen in. Hiermee voorkom je klachten als luchtwegirritatie, duizeligheid en misselijkheid.
5. Check waar je online bestelt
In de bouwmarkt krijg je persoonlijk advies, maar bestel je een klusproduct online, dan moet je zelf je weg vinden. Het aanbod is groot en je weet soms niet waar iets vandaan komt en wat er in een product zit. Zoek dat goed uit voordat je het bestelt. Let extra op bij webwinkels die met dropshipping werken. Je bestelt dan een product bij een Nederlandse webwinkel, maar ontvangt het via een externe leverancier (van binnen of buiten de EU). De webwinkel kan de kwaliteit van het product hierdoor niet controleren. Beoordeel zo'n product dus goed voordat je ermee aan het klussen slaat.