De lucht die we thuis inademen kan tot wel dertig keer meer vervuild zijn dan buiten. Stof, bacteriën, haren van huisdieren, schimmels, huisstofmijt, pollen, virussen: het dwarrelt allemaal rond. Inderdaad, niet heel gezond. Zeker als je last hebt van allergieën, eczeem of luchtwegklachten is het slim om je woning extra schoon te houden. Daarom: 4 tips voor meer frisse lucht en een gezond binnenklimaat.
1. Team groen
Het mooie van planten? Ze maken elke ruimte in één klap gezellig. Bijkomend voordeel van al dat groen in huis is dat planten zuurstof afgeven en de lucht zuiveren. Ook dragen ze bij aan de vochtigheidsgraad van een ruimte, wat weer goed is voor je luchtwegen. Wil je er zeker van zijn dat jouw groene vrienden hun werk doen? Verwelkom dan de Lepelplant, de hippe Monstera of een funky Aloë Vera plant in je woning.
2. Zuivere lucht
Elke woning bevat vocht. Dat is niet gek, zelf geven we dagelijks al zo'n anderhalf tot twee liter vocht af door te zweten en uit te ademen. Maar bevat een woning te veel vocht, dan geef je schimmels en huisstofmijt de kans om definitief bij je in te trekken. Goed ventileren is het devies. Dat doe je niet door iedere dag een half uur de ramen tegen elkaar open te zetten, maar door de hele dag door de lucht te zuiveren. Bijvoorbeeld met Velux Active. Dit zijn slimme sensoren die continu de temperatuur, CO₂ (koolstofdioxide) en luchtvochtigheid in je woning meten en indien nodig automatisch de dakramen bedienen.
Zit je op je werk en begint het onverwacht te regenen terwijl de ramen thuis wagenwijd open staan? Of schijnt de zon feller dan gedacht en warmt de kamer op? Velux Active klaart de klus door de dakramen automatisch te openen of sluiten. Handig!
3. Bezem erdoor
Wie vaak schoonmaakt, geeft fijnstof en huisstofmijt weinig kans. Ook al zie je het niet, stof is er altijd. Stofzuig daarom zeker één tot twee keer per week en gebruik het liefst natuurlijke en afbreekbare schoonmaakmiddelen, zoals bakingsoda en appelazijn. Stof lampen en andere accessoires af met een droge microvezeldoek of lichtvochtige doek, was beddengoed wekelijks en reinig matrassen en gordijnen twee keer per jaar. Ter aanmoediging: in een bed wonen gemiddeld tien miljoen huisstofmijten. Let's go!
4. Natuurlijke materialen
Niet alleen fijnstof en huisstofmijt wil je zo veel mogelijk bannen, ook andere giftige stoffen wil je niet in huis hebben. Wist je dat meubilair, vloeren en niet-natuurlijke schoonmaakmiddelen schadelijke stoffen kunnen afgeven? Een goede reden om vaker voor tweedehandsmeubels te kiezen: de schadelijke stoffen zijn daar vaak al uit vervlogen. Ook natuurlijke materialen geven geen giftige dampen af, denk aan: duurzaam hout, bamboe, jute en biologisch katoen.
Meer frisse lucht in huis?
Van Velux Active tot dakraam en lichtkoepel: welke oplossing voor meer frisse lucht en daglicht in je woning je ook zoekt, op velux.nl vind je het. De producten liever in het echt zien? Bezoek de showroom in De Meern. De ervaren daglichtadviseurs staan klaar om al je vragen te beantwoorden.