Wie thuis een ongelukje maakt, kan de schade melden bij de verzekering. Uit onderzoek van Interpolis blijkt dat mobiele telefoons, tablets en laptops het vaakst worden geclaimd. Daarna volgen een kapotte bril, de inductiekookplaat, televisie en meubels. De belangrijkste oorzaak van al die ongelukjes? Onoplettendheid, zoals struikelen, iets uit je handen laten vallen of een glas niet goed neerzetten. Spelende kinderen en huisdieren zorgen ook voor meer kans op schade, net als verhuizen en de wekelijkse schoonmaakronde.
Benieuwd hoe veilig jouw huis is? Doe de woonscan en ontdek hoe je schade kunt voorkomen.
Zo houd je je spullen heel
Zorg ervoor dat kasten en de televisie stevig staan - en zo niet: aan de muur zijn bevestigd - zodat ze niet kunnen (om)vallen. Zet kostbare of kwetsbare spullen, zoals porselein of glaswerk, op een veilige plek. Wist je dat er speciale museumgel bestaat om blikvangers vast te plakken, bijvoorbeeld op het dressoir? Nog een tip: leg anti-slipmatten onder je vloerkleden, vooral op gladde vloeren. Je zult de eerste niet zijn die uitglijdt over een losliggend kleed. Kleine kinderen of huisdieren? Hoekbeschermers op tafels en lage kasten voorkomen beschadigingen én pijnlijke botsingen.
Krasvrij koken `
Een kras op de inductiekookplaat? Zonde! Gebruik pannen met een gladde, schone bodem en til ze op in plaats van ze over de plaat te schuiven. Een siliconen mat of beschermfolie op de kookplaat helpt om vlekken en krassen te voorkomen. Maak de kookplaat dagelijks na het koken schoon met een microvezeldoek en mild schoonmaakmiddel. Gebruik geen schuursponsjes: die beschadigen de glasplaat. Pas ook op met gesmolten suiker of plastic, dit kan in de kookplaat branden. Verwijder deze spetters dus meteen.
Telefoon te water `
O nee, je smartphone valt uit je broekzak zo de toiletpot in. Wat nu? Vis 'm direct uit het water en zet je telefoon uit. Haal de telefoon uit het hoesje, droog de buitenkant met een zachte doek en verwijder de simkaart en eventueel MB-kaart. Laat de telefoon vervolgens 24 tot 48 uur drogen op een droge plek. Werkt-ie daarna nog niet, breng hem dan naar een specialist. Ook slim: hang een plankje aan de wc-muur om je telefoon op te leggen. Er bestaan ook toiletrolhouders die al zijn voorzien van zo'n tableau.
Slim voorkomen Met een paar simpele aanpassingen kun je veel schade aan spullen in huis voorkomen. Wil je extra zekerheid? Check of je woonverzekering schade aan je inboedel dekt. De woonverzekeringen van Interpolis zijn exclusief verkrijgbaar voor klanten van Rabobank. Zo weet je zeker dat als er tóch iets misgaat, je meteen goed wordt geholpen.