WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Lekker bezig: Ikea geeft de bekende Billy boekenkast een duurzaam jasje

De Billy boekenkast is misschien wel hét bekendste meubelstuk van Ikea. Met meer dan 120 miljoen wereldwijde verkopen is de kast een van de best verkochte en meest populaire producten van de Zweedse woongigant. De kans is vrij groot dat jij hem ook in huis hebt staan! Ruim veertig jaar na de lancering van deze boekenkast is het tijd voor een duurzame make-over, zo vindt Ikea.

billy kast ikea

Billy krijgt een duurzame make-over

Sinds de lancering in 1978 is de boekenkast al direct een wereldwijde hit meer dan 120 miljoen verkopen. Het simpele, tijdloze design (en laten we er niet omheen draaien: de prijs!) maken Billy razendpopulair. Ikea vervangt nu de fineerlaag en kunststof randen van de huidige kast door duurzamer, krasvrij papierfolie van hoge kwaliteit. Daardoor is de boekenkast in de toekomst voor het grootste deel recyclebaar.

LEES OOK
De kleurrijke collectie van H&M home X India Mahdavi

Weg met de spijkers

Daarnaast krijgt de vernieuwde Billy een nieuw kliksysteem in plaats van spijkers. Hierdoor wordt het uit elkaar halen en in elkaar zetten een stuk makkelijker. Ook kun je dankzij dit systeem eenvoudiger onderdelen vervangen als deze zijn stukgegaan. Dit vergroot de levensduur. En ga je verhuizen? Dan neem je deze kast makkelijker mee.

Nieuwe houtkleuren

Ook leuk: deze vernieuwde kast komt straks uit in nieuwe kleuren. Je kunt dan onder meer kiezen uit wit glazuurt eiken, zwart en donkerbruin eiken, walnoot en berken. Deze zullen de huidige uitvoeringen van de Billy vervangen. De bekende witte variant blijft natuurlijk wel beschikbaar met de milieuvriendelijke verbeteringen.

Nog wel even wachten…

Ikea heeft als doel om in 2030 enkel nog producten te maken van hernieuwbare of gerecyclede materialen, zoals deze vernieuwde Billy. Toch moeten we nog wel een poosje wachten totdat deze in Nederland beschikbaar is. De vernieuwde boekenkast is vanaf juli 2022 verkrijgbaar in landen rondom de Grote Oceaan, maar in de rest van de wereld pas vanaf januari 2024.

nog meer: nieuws