Groen hoogstandje: deze eetbare daktuin wint de Rooftop Award 2022

beeld vtwonen Beeld

Hoewel steden steeds voller worden, blijft veel ruimte nog onbenut, namelijk: de daken. Zonde, want hier kan zoveel meer uitgehaald worden, vindt de stichting Rooftop Revolution. Zij reiken daarom jaarlijks een award uit voor de mooiste, meest functionele daktuin van het land. De winnende tuin van 2022? Daar wil je meer over weten!

Lees verder onder de advertentie

Rooftop Award

Door verstedelijking en klimaatverandering staat de leefbaarheid van Nederlandse steden steeds meer onder druk. Ook de natuur krijgt hierdoor te weinig ruimte. De oplossing? De aanleg van duurzame en functionele daktuinen, stelt stichting Rooftop Revolution. Om al dat groen te stimuleren, reiken zij jaarlijks de ‘Rooftop Award’ uit. Eerder won de daktuin van het Rotterdamse Boijmans Depot. Afgelopen maand werd de spectaculaire daktuin op het evenementengebouw Inspyrium in Cuijk uit alle inzendingen gekozen als grote winnaar van 2022.

LEES OOK:
Tuinieren met planten in bakken

De winnaar

Het kale dak van het Inspyrium werd omgetoverd tot een oase van groen. Op deze slim ingerichte daktuin van maar liefst 1400 m2 vind je nu allerlei bomen, eetbare planten, kruiden, gevelgroen, vogelhuisjes, knusse zithoeken. Je vindt er ook een kas, pergola en zelfs een rooftop bar. ‘Dit dak heeft werkelijk alles in zich: een mooie vormgeving, afwisselende beplanting, een goede gebruiksfunctie, veel innovatieve elementen en veel aandacht voor natuur en biodiversiteit’, zo luidt het juryoordeel.

Lees verder onder de advertentie

Eetbare tuin

Dat is nog niet alles: de tuinbanken zijn 3D-geprint en verder staat er een windmolen en een grote boomhut op de acht meter hoge daktuin. Dankzij de beplanting van onder andere varens bij de boomhut, waan je je in een soort jungle in het Brabantse Cuijk. De meeste van deze ‘junglebomen’ hebben een eetbare vrucht. Verder vind je onder meer eetbare kruiden zoals dwerg origanum, hyssop, bonenkruid, kruiptijm, wilde knoflook, salie en munt op het dak. Achterin de daktuin is een zogenaamde ‘zuurminnende hoek’ ingericht. Hier groeien allerlei soorten bessen zoals bosbessen en gojibessen.

LEES OOK:
vtwonen droomtuin: ontwerp en creëer je eigen buitenplek

Hoe groeien bomen op het dak?

Misschien vraag je je – terecht – af hoe bomen kunnen groeien op het stenen dak van het Inspyrium? Daar heeft de TU Delft iets slims op bedacht: een boomveer. Dit is een boom die niet met de wortels in de grond staat, maar in een soort speciale ophangconstructie, waardoor hij vrijwel overal geplaatst kan worden, ook op een stenen dak.

Lees verder onder de advertentie