WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Spetters uitgelicht: waterproof lampen voor in de badkamer

Douchen, je make-up doen, je haar stylen; dat is allemaal vrij lastig in het donker. Naast dat goede verlichting een must is in de badkamer, kan je met de juiste lampen ook sfeer creëren. Maar let op: lang niet alle lampen zijn geschikt om in de badkamer op te hangen. Kies daarom altijd voor water- of vochtbestendige varianten, zoals de onderstaande opties.

Waar moet je op letten bij lampen in de badkamer?

Elektriciteit en vocht is geen goede combinatie. Om kortsluiting te voorkomen is het belangrijk om te kiezen voor speciale badkamerlampen. Deze zijn water- en/of vochtbestendig. In de badkamer geldt: hoe dichter de lamp zich bij de douche of het bad bevindt, hoe beter deze beschermd dient te zijn tegen water. Een lamp boven de wastafel moet bijvoorbeeld meer bescherming bieden tegen water dan de spots in het plafond.

LEES OOK
Oud in een nieuw jasje: retro badkamers zijn dé trend van 2022

3 zones in badkamerverlichting

Hoe waterproef moet de badkamerlamp dan zijn? Je kunt de badkamer opsplitsen in drie zones.

  • De plekken die het natst worden vallen in zone één. Dit zijn bijvoorbeeld lampen in de douchecabine en nét boven het bad. In deze zone is het belangrijk dat de verlichting goed tegen direct water kan.
  • In de tweede zone vallen alle plekken in de badkamer die ‘spat-proof‘ moeten zijn. Denk aan de lampen boven de wastafel en naast een afgesloten douchecabine.
  • Tot slot hebben we zone nummer drie: hieronder vallen alle overige locaties in de badkamer. Voor deze lampen is het enkel belangrijk dat ze tegen vocht kunnen. Denk aan de plafondverlichting en wandlampen aan muren waar geen bad of douche staat.

Hoe hoger het tweede getal van de IP waarde, hoe beter de lamp is beschermd tegen

water

Check de IP-waarde

Nu denk je misschien: leuk hoor, die zones, maar wat moet ik ermee? Als je eenmaal hebt vastgesteld in welke zone jouw badkamerlamp valt, kijk je vervolgens naar de zogenoemde IP-waarde van een lamp. Deze geeft aan in hoeverre een lamp beschermd is tegen stof en water. Het eerste cijfer gaat over de stofbestendigheid en het tweede cijfer over de waterbestendigheid. Voor badkamerlampen is dus voornamelijk het tweede getal van belang. Dit getal varieert van 1 tot 8: hoe hoger het getal, hoe beter beschermd. Lampen met IP21 zijn bijvoorbeeld vocht-proof en geschikt voor zone 3, terwijl lampen met waarde IP44 daarnaast ook spat-proof zijn en geschikt zijn voor zone 2. Komen je lampen echt in direct contact met water en bevinden ze zich in zone 1? Kies dan voor hogere IP waarde van minimaal 7, zoals IP67 of IP68.

LEES OOK
6 Lifehacks voor de badkamer

Onze favorieten

Tegenwoordig is er gelukkig volop keus in stijlvolle, waterbestendige badkamerlampen. We lichten hieronder een aantal favorieten van de vtwonen-redactie uit. Deze zes lampen hebben allemaal een IP-waarde van 44. Daarmee zijn ze vocht- en spatproof en dus geschikt voor badkamerzone 2 en 3.

Corben hanglamp

Corben badkamercollectie van Made

Wat dacht je bijvoorbeeld van deze Corben hanglamp van woonmerk Made? Geef de badkamer binnen een handomdraai een upgrade met de messing details en minimalistische look van deze lamp. Het matte glas zorgt voor een zachte gloed. Corben is al verkrijgbaar als plafondlamp en binnenkort ook als bovenstaande hanglamp. Houd hiervoor de website van Made in de gaten.

Lennert spots

Lennert opbouwspot – € 73,95

Houd je van strak design? Dan is de dimbare Lennert spot van woonmerk Lucide misschien iets voor jou. Het glanzende frame past perfect in een modern en industrieel interieur. Helemaal handig is dat de spot volledig draaibaar én kantelbaar is. Zo verlicht je dus altijd de juiste hoek met warm, wit licht. Fijn! Ook verkrijgbaar als losse spot of als variant met twee of vier lichtbronnen.

Berend Wandlamp

Berend wandlamp – € 36,80

Deze stijlvolle wandlamp geeft je meteen een luxe gevoel wanneer je de badkamer binnenstapt. Dat kan ook niet anders met die mooie, gouden accenten. De lamp is eenvoudig aan te sluiten op een dimmer, waarmee je snel sfeer creëert in de badkamer. Met een IP-waarde van 44 is deze wandlamp spetter-proof en kun je deze met een gerust hard boven de wastafel hangen.

Malta wandlamp

Wandlamp Malta – € 62

De prachtige lamp is het pronkstuk van iedere badkamer. De organische vorm en grijs/beige coating zorgen voor een Scandinavische look. In combinatie met het opaalglas brengt deze lamp spa-achtige vibes en rust in de badkamer. Dat wil je!

Tyler plafondlamp

Tyler plafondlamp – € 42,35

Deze Tyler plafondlamp van Lucide bewijst wel dat een badkamerlamp niet saai hoeft te zijn. De combinatie van de mat zwarte voet en het getinte rookglas geeft een vintage gevoel. Maar ook in een moderne badkamer komt deze plafondlamp goed tot z’n recht.

Siren plafondlamp

Plafondlamp Siren- € 119,-

Een andere optie voor een plafondlamp met retro tintje is deze Siren plafondlamp. De lamp is net uitgekomen in de nieuwe badkamercollectie van Made. De steel is gemaakt van geborsteld messing en de ronde bollen bestaan uit mat opaalglas. Deze geven zacht en sfeervol licht, wel zo prettig op de maandagochtend.

nog meer: lampen en verlichting