Sweet statement: zo style je de eettafel met ton-sur-ton 

beeld vtwonen Beeld vtwonen 04-2022 | Styling Cleo Scheulderman | Fotografie Jeroen van der Spek
Beeld vtwonen 04-2022 | Styling Cleo Scheulderman | Fotografie Jeroen van der Spek

Roodkoper en roze: het is een hemelse combinatie op tafel. Maar hoe lieflijk ook, met deze kleurcombinatie zet je ook een statement neer. Benieuwd hoe? vtwonen-stylist Marianne Luning geeft tips!

Lees verder onder de advertentie

Waarom is ton-sur-ton zo populair?

Ton-sur-ton is Frans voor ‘toon op toon’. Het idee is simpel: je kiest één basiskleur en die pas je in verschillende tinten toe. Dat kan in verf op de muur, de tafel, glaswerk of tafellinnen zijn.

Al een tijd is deze manier van stylen razend populair in de woonkamer, de keuken of zoals hier op de eettafel. En dat snappen we wel, want een ton-sur-ton kleurpalet heeft veel voordelen. Bijvoorbeeld:

  • Het is ideaal als je geen genoeg kunt krijgen van één kleur.
  • Daarnaast heb je geen last van kleuren die niet met elkaar mengen, elkaar versterken of juist verzwakken.
  • Bovendien is een ton-sur-ton basis erg rustig, waardoor je kunt spelen met opvallende accessoires die je ook weer gemakkelijk kunt vervangen als je ze zat bent.
Lees verder onder de advertentie

LEES OOK
Roze is altijd een goed idee: zo combineer je roze in huis

Romantische tafel

In plaats van een hele ruimte in huis, zoals de woonkamer of de keuken, kun je ook één meubel stylen met ton-sur-ton tinten, zoals een eettafel. Een voorbeeld daarvan is deze romantische tafelsetting. De basis is een tafel van Menu, ontworpen door de Noorse architect en designer Danielle Siggerud, en een eyecatcher door zijn sculpturale vorm en de mix van natuurlijke materialen zoals eikenhout en zandsteen.

De ronde tafel is gedekt met tafellinnen, aardewerk, stenen borden en glazen in hetzelfde roze kleurpalet. Door de verschillende materialen, van linnen tot glas, aardewerk en steen, oogt het beeld allesbehalve saai. Dat is ook belangrijke tip als je een ton-sur-ton tafel gaat stylen: werk altijd met verschillende materialen om te voorkomen dat het geheel eentonig wordt.

Lees verder onder de advertentie

Je maakt de tafel daarnaast nog spannender met oneven aantallen. En kies vooral ook voor accessoires die verschillend van vorm en hoogte zijn. Zoals een hoge roze kan naast halfhoge bekers en ‘lage’ borden en bestek. Omdat alle items roze zijn is de tafel een mooi en rustig geheel geworden.

LEES OOK
Dit is het droomhuis van vtwonen-stylist Marianne

Tips van stylist Marianne voor een ton-sur-ton tafel

Wil je zelf ook aan de slag met een ton-sur-ton kleurpalet? Laat je inspireren door deze tips van vtwonen-stylist Marianne Luning.

Lees verder onder de advertentie
  • ‘Bij ton-sur-ton draait het altijd om één kleur zoals op deze tafel: roze. Kies je favoriete kleur en ga verzamelen.’
  • ‘Als je een kleur hebt gekozen kun je vervolgens een mix maken van schakeringen van die kleur. Dan gaat het spelen, dansen en leven op tafel.’
  • ‘Met roze kun je eindeloos combineren. Van heel licht zandroze via zalmroze naar donkerroze bijvoorbeeld. Probeer niet alleen maar te kiezen voor lichte roze tinten, maar juist ook voor donkere roze tinten. Dat geeft meer diepte.’
  • ‘In principe kun je alle soorten roze met elkaar combineren. Maar let er wel op dat alle items op tafel goed bij elkaar passen.’
  • ‘Ga met verschillende texturen aan de slag. Allemaal ‘gladde’ items vind ik persoonlijk niet mooi. Het is juist de kunst om een aantal gladde materialen zoals glas te combineren met ruwe glazuren en stoffen zoals een linnen tafelkleed op deze tafel. Hierdoor krijg je een soort diepte- en schaduwwerking en meer levendigheid op tafel.’

Shop de roze stijl…

Bron: Beeld: vtwonen 04-2022 | Styling Cleo Scheulderman | Fotografie Jeroen van der Spek

Lees verder onder de advertentie