Broodsalade: smeuïg Italiaans
Een zonovergoten broodsalade met een twist. Deze panzanella met geroosterde paprika en sappige tomaatjes wordt nog lekkerder met een stukje knoflookkip.
Dit heb je nodig
Voor 4 personen, bereidingstijd 30 minuten:
- 2 gele paprika's
- 1 afbakciabatta
- 500 g trostomaatjes
- 6 el olijfolie
- 3 el balsamicoazijn
- zout en peper
- ½ bosje basilicum
- 2 kipfilets
- 3 tenen knoflook
- paar takjes tijm
Zo maak je het
1 Verwarm de oven voor op 220°C.
2 Snijd de paprika's in stukken, verwijder zaadjes en zaadlijsten.
3 Scheur de ciabatta in stukken.
4 Leg paprika, brood en trostomaatjes op een met bakpapier beklede bakplaat, besprenkel met 2 el olijfolie en rooster 15 minuten in de oven.
5 Laat alles afkoelen tot handwarm en schep het dan, inclusief de sappen, in een diepe schaal.
6 Druppel de balsamicoazijn en de rest van de olijfolie erover, plus zout en peper naar smaak, en laat 15 minuten staan zodat de smaken goed kunnen intrekken.
7 Scheur de blaadjes basilicum erboven en schep die door de broodsalade.
8 Bestrooi in de tussentijd de kipfilets met zout en peper en bak ze in 2 eetlepels olijfolie rondom bruin en gaar. Dit duurt circa 10 minuten.
9 Leg tijdens het bakken de (ongeschilde) knoflooktenen en takjes tijm rondom de kip.
10 Snijd de kip in stukken en serveer bij de panzanella.
Garnalensalade: lekker luxe
De gangmakers in deze zomerse salade zijn reuzengarnalen, avocado, zoet fruit en verse kruiden. Een feestje op je bord dat gegarandeerd hoge ogen gooit bij jezelf én gasten.
Dit heb je nodig
Voor 4 personen, bereidingstijd 30 minuten:
- 500 g reuzengarnalen
- 2 citroenen
- 2 tenen knoflook
- 1 rode peper
- 4 el olijfolie
- 100 g peultjes
- 1 venkel
- 1 nectarine
- ½ cantaloupe
- ½ komkommer
- 1 avocado
- ½ bosje koriander
Voor de cocktailsaus:
- 3 el halvanaise
- ½ el ketchup
- 2 el cognac
- snuf chilipoeder
Zo maak je het
1 Spoel de garnalen af onder koud water en laat ze in een vergiet uitlekken.
2 Leg ze in een schaal en rasp de schil van één citroen erboven.
3 Halveer de citroen en knijp één helft uit boven de garnalen.
4 Pel de knoflook en hak de teentjes fijn. Snijd de peper in dunne ringen. Doe beide bij de garnalen, samen met een snuf zout, en laat 10 minuten marineren.
5 Verhit 2 el olijfolie in een flinke koekenpan en bak de garnalen 8 minuten tot ze mooi kleuren en gaar zijn.
6 Knijp de andere helft van de citroen erboven uit.
7 Gaar de peultjes kort in kokend water, spoel ze af met koud water en halveer ze.
8 Schaaf de venkel in dunne plakjes.
9 Snijd de nectarine in partjes van de pit.
10 Schil de meloen en snijd in dunne parten.
11 Schaaf de komkommer in linten.
12 Halveer de avocado, snijd het vruchtvlees in parten van de pit en verwijder de schil.
13 Meng alle ingrediënten voor de cocktailsaus.
14 Schik alle onderdelen van de salade behalve de garnalen en koriander op een flinke serveerschaal, besprenkel met 2 eetlepels olijfolie en bestrooi met zout en peper.
15 Leg de gebakken garnalen en de koriander erop, serveer de cocktailsaus apart en geef de tweede citroen er in partjes bij om boven het gerecht uit te knijpen.
Shop moois voor de tafel
LEES OOK
Ice Ice Baby: twee heerlijke ijsrecepten voor de zomer
Psstt, nog meer trek?
Ben je nog niet uitgegeten en benieuwd naar meer van onze zomerse salades? Check ze dan in het nieuwe zomerboek. Deze zit standaard bij je vtwonen abonnement.